Sfaturi pentru o exfoliere eficientă a corpului

Exfolierea este un pas important în ritualul de îngrijire al pielii, peste care nu ar trebui să treci. Doar așa sunt îndepărtate celulele moarte din straturilor exterioare ale pielii, este îmbunătățită circulației sangvină și pielea capătă un aspect mai ferm, mai neted și mai luminos.

Există diferite metode prin care-ți poți exfolia corpul. Important este să alegi metoda potrivită ție. Ține cont că pentru anumite afecțiuni ale pielii, inclusiv rozaceea, exfolierea nu este de obicei recomandată.

Beneficiile exfolierii corporale

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, anumite probleme ale pielii diminuează abilitatea naturală a pielii de a elimina celulele moarte. Rezultatul? Pielea capătă o nuanță cenușie, iar celulele moarte acumulate dau aspectul de piele uscată, făcând ca brațele, coatele, picioarele să pară neîngrijite.

Cu ce exfoliezi pielea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există diferite metode și instrumente cu ajutorul cărora poți să-ți exfoliezi pielea. Scruburile faciale și periile de corp sunt o formă de exfoliere mecanică sau fizică, pe când acizii sunt o formă de exfoliere chimică (peeling). 

Ambele metode elimină celulele moarte. Când vine vorba de tenul tău, exfolierea chimică, pe care ai face-o folosind un produs care are în compoziție acizi, este o modalitate excelentă de a elimina celulele moarte. În schimb, îndepărtarea celulelor moarte de pe zonele corpului cu piele mai groasă, cum ar fi genunchii și coatele, se poate face cu un scrub de corp.

Exfolierea tenului

Ai grijă atunci când exfoliezi zonele sensibile ale corpului, inclusiv fața. Exfolierea prea deasă a acestor zone poate duce la uscăciune, roșeață și mâncărime. Acidul glicolic și acidul lactic (acizii alfa hidroxi sau AHA) stimulează producția de colagen și elimină celulele moarte de la suprafața pielii, accelerând astfel regenerarea cutanată. Acidul salicilic (de exemplu, acizii beta-hidroxi sau BHA) este un alt ingredient popular pentru exfolierea tenului, mai ales dacă ai pielea predispusă la acnee. 

Cum exfoliezi brațele

Știi acele umflături roz sau albe care apar pe spatele brațelor? Se numesc keratoză pilaris sau keratoză foliculară. În cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă a pielii, recomandat este să folosești o loțiune exfoliantă, care conține acid glicolic 15%. Specialiștii spun că unii pacienți au avut succes prin utilizarea loțiunii în combinație cu exfolierea manuală cu un burete natural după duș. 

Exfolierea coatelor și a brațelor

În zonele în care pielea este puțin mai groasă, ia în considerare efectuarea unei exfolieri mecanice, spre deosebire de una chimică, cu  o mănușă de exfoliere sau o perie. După ce îți exfoliezi pielea la duș, tapotează cu un prosop curat, și, pe pielea umedă, aplică o cremă hidratantă. Pentru exfolierea coatelor și a brațelor poți să folosești și un săculeț pentru baie. Acesta are în compoziție ingrediente naturale,  ale căror efecte sunt potențate și se resimt asupra organismului și pielii.

Exfolierea mâinilor și a picioarelor

Unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le poți folosi pentru a exfolia pielea aspră de pe mâini și de pe picioare este urea, care este disponibilă în scruburile pentru corp din comerț. Este un ingredient indispensabil, deoarece exfoliază și hidratează simultan. Pentru persoanele care au pielea uscată, groasă, pe mâini sau pe picioare - în special în sezonul rece - urea este un ingredient benefic în ceea ce privește eliminarea pielii moarte.

Cât de des ar trebui să-ți exfoliezi corpul

În general, exfolierea pielii o dată sau de două ori pe săptămână este suficientă pentru pielea uscată. Pielea grasă poate necesita o exfoliere mai frecventă. Evită totuși exfolierea excesivă, deoarece poate duce la roșeață și iritare. 

Cum trebuie să-ți exfoliezi pielea 

Dacă exfoliantul chimic pe care-l folosești este sub formă lichidă, întinde produsul pe o dischetă de bumbac. Indiferent de concentrația exfoliantului chimic, ține cont că un astfel de produs trebuie folosit treptat, pentru ca pielea să nu se irite, să nu se înroșească sau să se descuameze. 

Atunci când exfoliezi mecanic pielea, este important ca mișcările să fie blânde, circulare, folosind degetul pentru a aplica scrubul ales sau prin utilizarea nstrumentului de exfoliere ales.

Dacă folosești o perie, masează pielea pentru aproximativ 30 de secunde și apoi clătește cu apă călduță - nu caldă. Evită exfolierea dacă pe piele ai tăieturi, răni deschise sau dacă pielea este arsă de soare. Aplică o cremă hidratantă cu SPF după exfoliere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Healthline - Everything You Need to Know About Exfoliating Your Skin Safely 
https://www.healthline.com/health/how-to-exfoliate
Paula's Choice - How to Exfoliate Your Body The Right Way
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/body-care/how-to-exfoliate-your-body-the-right-way.html
Women's Health - How to Exfoliate Every Single Body Part—the Right Way
https://www.womenshealthmag.com/beauty/g19955055/how-to-exfoliate/?slide=10

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0