Ce medici depisteaza si trateaza cancerul de piele?

Cancerul de piele poate fi tratat, iar sansele de vindecare sunt mai mari daca pacientul depisteaza afectiunea cutanata in stadiu incipient.

Dintre toate tipurile de cancer, melanomul este cel mai rar, insa totodata si cel mai grav. Acest tip de cancer se poate metastazia, extinzandu-se si catre alte organe pe masura ce boala avanseaza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de piele se manifesta prin leziuni neobisnuite, care se vindeca greu, ori prin alunite atipice. Autoexaminarea este extrem de importanta in depistarea melanomului. Pacientul care observa prezenta unor leziuni noi la nivelul pielii ori modificarea formei unor leziuni/ alunite mai vechi, trebuie sa mearga la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate. Medicul dermatolog va analiza la microscop formatiunea suspecta, apoi va face biopsia pentru confirmarea diagnosticului.

Pe de alta parte, si medicul de familie poate observa, in timpul examinarii fizice de rutina, anumite leziuni sau alunite ce pot fi suspectate de cancer de piele. Acesta va trimite pacientul la specialist, in vederea stabilirii diagnosticului corect.

Daca diagnosticul de cancer de piele se confirma, pacientul va intra in contact cu echipa de specialisti care il va trata. Printre medicii care trateaza melanomul se numara:

Medicul dermatolog – acesta este specializat in afectiuni ale pielii, parului si unghiilor. Dermatologul nu stabileste numai diagnosticul, insa ii este apoi aproape pacientului pe toata durata tratamentului, precum si dupa.

Specialistul in chirurgie oncologica – acesta este specialist in interventiile chirugicale necesare in tratarea melanomului. Chirurgul va fi responsabil pentru indepartarea formatiunilor canceroase, precum si pentru realizarea biopsiei.

Medicul oncolog – acesta este responsabil atat cu diagnosticarea cancerului, cat si cu stabilirea tratamentului potrivit. Medicii oncologi folosesc terapia hormonala, chimioterapia, terapia tintita si pe cea biologica, in functie de fiecare caz in parte.

Medic specialist in radioterapie oncologica – acesta este responsabil pentru tratarea cancerului de piele cu ajutorul radioterapiei.

Pe langa acestia, si asistentii, psihologul si alte cadre medicale pot fi de ajutor in tratarea cancerul de piele.

Dupa stabilirea diagnosticului de cancer de piele, pacientul trebuie, in prima faza, sa isi accepte diagnosticul. Daca intampina dificultati la acest capitol, nu ar strica sa ceara o a doua parere, astfel incat sa se convinga. Apoi, acesta va cauta o echipa de medici in care are incredere si, impreuna cu acestia, va face demersurile necesare pentru vindecarea cancerului de piele.

Vestea buna este ca, diagnosticat in stadiu incipient, cancerul de piele, fie el si melanom, are sanse mari de vindecare. De aceea, nu trebuie amanat controlul dermatologic anual – ideal ar fi sa fie facut la finalul fiecarui sezon cald, intrucat expunerea prelungita la radiatiile UV poate favoriza dezvoltarea si evolutia cancerului. Daca se constata aparitia unor leziuni suspecte ori transformarea formei/ texturii unei alunite deja existente, se recomanda controlul dermatologic de urgenta, chiar daca pacientul s-a prezentat deja la controlul anual cu putin timp inainte de observarea acestor leziuni.

Dupa vindecarea cancerului de piele, pacientul este expus riscului de reaparitie a acestuia, de aceea este foarte important sa ramana precaut si sa respecte recomandarile facute de medic. In acest sens, pacientul nu se va expune excesiv si neprotejat la soare, radiatiile ultraviolete fiind extrem de daunatoare pentru pielea sa.

Daca, dupa vindecarea cancerului de piele, pacientul observa simptome care il pun pe ganduri, acesta va merge in cel mai scurt timp la medicul care i-a tratat cancerul, pentru a se asigura ca totul este in regula si ca nu este vorba despre o regresie a cancerului.

Dintre toate tipurile de cancer, cel de piele are prognosticul cel mai bun, asa ca nu trebuie sa te panichezi – tratat timpuriu si corespunzator, acesta are sanse mari de vindecare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0