Doar 6% din cazurile de dureri in piept sunt potential mortale

De cele mai multe ori, americanii care simt dureri in piept merg imediat la spital, unde sunt tratati la sectia de Urgenta. Un nou studiu sugereaza, totusi, ca mai putin de 6% din acesti pacienti sufera de afectiuni care le pun viata in pericol, precum infarctul miocardic.

Oamenii de stiinta au descoperit ca deseori, medicii nu pot determina cauza durerii in piept a pacientilor. Dar durerea in piept poate fi semnul unei boli grave, a avertizat autorul studiului, dr. Renee Hsia, medic de urgenta si director al Health Policy Studies in cadrul Universitatii California, San Francisco.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Asta nu inseamna ca pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cand au dureri in piept”, a declarat aceasta. „In functie de factorii de risc, pot sa aiba un atac de cord sau sa sufere de o afectiune potential mortala, de aceea este important sa caute asistenta medicala la momentul oportun. „In cazul pacientilor cu factori de risc, ar trebui sa efectuam teste corespunzatoare pentru a exclude posibilitatea existentei unei afectiuni potential mortale”, a adaugat aceasta.

In Statele Unite, peste 8 milioane de persoane se prezinta anual la sectia de urgenta cu dureri in piept. Doar numarul celor cu dureri abdominale este mai mare, a precizat Hsia.

Durerile in piept sunt foarte ingrijoratoare, pentru ca pot fi semnul unei afectiuni grave, spre exemplu, infarct sau disectia de aorta” a spus aceasta. In consecinta, pacientii cu dureri in piept sunt deseori tratati inainte altora pentru ca afectiunea lor este considerata mai urgenta, a precizat aceasta.

Pentru realizarea noului studiu, cercetatorii au analizat bazele de date, care cuprind detalii ale cazurilor din sectiile de urgenta din Statele Unite. Acestia s-au concentrat pe evidentele din 2005 pana in 2012 a aproximativ 11.000 de pacienti, care au suferit dureri in piept, care nu au fost cauzate de traume, precum accidentele de masina.

Doar 5,5% dintre pacienti au fost diagnosticati cu sase afectiuni considerate potential mortale: vase de sange blocate din cauza infarctului sau unei afectiuni similare, ruptura de aorta, embolism pulmonar, colaps pulmonar, ruptura esofagiana si ulcer peptic perforat.

Evenimentele asemanatoare infarctului reprezinta aproape jumatate din diagnosticele de afectiuni potential mortale. Celelalte afectiuni apar foarte rar, au precizat cercetatorii. Per total, 57% dintre pacienti au fost externati. 51 de pacienti (0,4%) au decedat in spital sau in camera de primiri urgente.

Potrivit studiului, cel mai comun diagnostic in cazul durerilor in piept este „durere in piept nespecifica”, adica nu s-a putut stabili o cauza. Mai mult de cinci din 10 dintre pacientii examinati pentru dureri in piept au primit acest diagnostic.

Ce se intampla in caz de dureri in piept nespecifice?

Intinderile musculare, anxietatea si problemele gastrointestinale ar putea explica simptomele, a precizat dr. Michael Weinstock. Acesta este presedintele sectiei de urgente si directorul departamentului de educatie in medicina la Spitalul St. Ann din Westerville, Ohio.

Cercetarile lui Weinstock au avut concluzii similare. Cu toate acestea, „fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care a decedat din cauza unui infarct masiv” a spus acesta, iar durerile in piept pot fi un prim semn. „De asta se tem cel mai mult pacientii si medicii. Niciun medic nu vrea sa externeze un pacient care ar putea sa sufere un infarct”.

Weinstock a precizat ca pacientii care resimt dureri in piept nu trebuie sa faca nimic diferit ca urmare a acestui studiu nou: trebuie sa-si sune medicul de familie sau la numarul de urgenta (112).

Durerile in piept sunt deosebit de urgente in cazul femeilor, varstnicilor si diabeticilor, a spus acesta, mai ales cand sunt insotite de simptome precum ameteli, lesinuri sau dificultati de respiratie. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0