Cum poti reduce simplu si rapid riscul de infarct

Evenimentele cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral sunt extrem de periculoase întrucât pot fi fatale. Ideal ar fi să previi apariția acestora, iar dacă ai deja unele boli cardiovasculare, să faci tot posibilul pentru a le gestiona.

Un atac de cord (infarct miocardic) este o urgență medicală în care alimentarea cu sânge a inimii este blocată brusc, de obicei de un cheag de sânge. Lipsa de sânge la nivelul acestui organ poate afecta grav miocardul, adică mușchiul inimii, și poate pune viața în pericol.

Boala coronariană, principala cauză a atacurilor de cord, este o afecțiune în care vasele de sânge majore care alimentează inima se înfundă cu depozite de colesterol, cunoscute sub numele de plăci. Înainte de un atac de cord, una dintre plăci se rupe, ducând la dezvoltarea unui cheag de sânge la locul rupturii. Cheagul poate bloca alimentarea cu sânge a inimii, declanșând un atac de cord.

E bine de știut că infarctul miocardic, deși este una dintre cele mai grave afecțiuni cardiace, poate fi prevenit prin câteva schimbări ale stilului de viață. Cu toate că modificările necesare pot fi dificil de demarat, acestea rămân, totuși, la îndemâna oricui dorește să fie cât mai sănătos și să se bucure de o viață cât mai lungă alături de persoanele dragi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare

Pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare este important să știi care sunt factorii de risc și anume:

  • Colesterolul LDL mărit
  • Hipertensiunea arterială
  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Vârsta, genul și istoricul familial în ceea ce privește bolile cardiace (singurii factori de risc care nu pot fi controlați)

Pentru prevenirea infarctului ar trebui ținuți sub control factorii de risc. Vestea bună este că adoptarea unui stil de viață sănătos este o măsură care reduce toți factorii de risc menționați mai sus, în afară de cei care nu pot fi controlați – vârsta unei persoane (cu cât înaintezi în vârstă, riscul cardiovascular crește ușor), genul (bărbații au un risc cardiovascular mai mare decât femeile) și istoricul familial (dacă există rude apropiate de sânge care au afecțiuni cardiovasculare).

Schimbări ale stilului de viață care pot preveni infarctul

Cum spuneam, pentru prevenirea infarctului se pot lua o serie de măsuri care depind de fiecare persoană în parte și de cât de mult ține la sănătatea personală.

Renunță la fumat

În primul rând, este esențial să renunți la fumat pentru a preveni infarctul. Fumătorii au un risc dublu să facă infarct, comparativ cu nefumătorii. De asemenea, aceștia au șanse mai mici să supraviețuiască unui infarct, în comparație cu cei care nu fumează.

Reglează-ți nivelul de lipide din sânge

Colesterolul mărit (valori de peste 200) reprezintă un alt mare pericol pentru sănătatea inimii, întrucât îngroașă pereții arterelor și poate duce chiar la blocarea acestora. În cazul în care colesterolul LDL, cunoscut drept colesterolul rău, are valori mai mari de 160, inima este în pericol. Pe de altă parte, și dacă acel colesterolul bun, numit HDL, are valori mai mici de 40, apare din nou riscul mărit de infarct.

Trigliceridele din sânge nu trebuie să depășească valoarea de 150. Pentru a gestiona valorile colesterolului și trigliceridelor, este esențial să adopți o dietă sănătoasă, cu mai puține grăsimi săturate (carne grasă, unt, smântână etc.) și zaharuri rafinate și mai multe alimente bogate în fibre. O alimentație bazată pe legume, fructe, cereale integrale și surse de grăsimi sănătoase precum peștele ori nucile și semințele va reduce rapid și considerabil valorile colesterolului și trigliceridelor.

Atenție, dacă schimbările din alimentație nu duc la reglarea valorilor lipidelor, cel mai probabil medicul îți va prescrie o serie de medicamente pe care va trebui să le iei regulat.

Menține tensiunea arterială sub control

Hipertensiunea este o afecțiune primejdioasă pentru inimă, fiind cea mai des întâlnită cauză de infarct. O dietă sănătoasă și un stil de viață activ, precum și reducerea consumului de sare sunt de ajutor în reducerea tensiunii arteriale (evită să cumperi des, de exemplu, alimente foarte sărate precum mezelurile, unele brânzeturi, chipsurile, covrigeii). În cazurile mai grave, medicul va recomanda și tratament medicamentos pentru hipertensiune, care să ajute la prevenirea unui infarct miocardic.

Practică o formă de mișcare

Persoanele care nu fac mișcare cu regularitate prezintă un risc crescut de infarct, în comparație cu cele care au un stil de viață activ, din care face parte și sportul sau altă formă de mișcare. Discută cu medicul înainte de a începe un program intens, mai ales dacă ai deja probleme cardiovasculare, pentru a afla ce sport este mai potrivit pentru tine. Dacă ești o persoană sănătoasă, orice fel de mișcare poate fi binevenită, în funcție de preferințele tale: mersul pe jos sau pe bicicletă, exercițiile fizice la sală ori acasă, înotul etc.

Pierde câteva kilograme

Dacă te afli printre oamenii care au probleme cu greutatea, slăbitul te ajută să îți îmbunătățești starea de sănătate și să contribui și la prevenirea infarctului. Scăpând de kilogramele în plus, reduci și grăsimea din organism, contribui și la reglarea valorilor colesterolului și scazi și nivelul de zahăr din sânge. Pentru a slăbi sănătos, te ajută alimentația echilibrată și mișcarea regulată (măcar 30 de minute de cinci ori pe săptămână). Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să slăbești, cere sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat.

Limitează cantitatea de alcool consumată zilnic

Alcoolul în exces crește tensiunea arterială, deci crește și riscul de infarct. Dacă nu bei alcool deloc, este foarte bine, dar dacă obișnuiești să bei, e indicat să nu depășești un pahar pe zi dacă ești femeie sau două pahare dacă ești bărbat. Un pahar de bere înseamnă 330 ml, un pahar de vin înseamnă 150 ml, iar un pahar de tărie, 40 ml.

Sigur că poate fi dificil să respecți întru totul aceste recomandări, însă, pentru prevenirea infarctului, important este să te străduiești ca în fiecare zi să faci alegeri cât mai sănătoase pentru tine și familia ta. Faptul că într-o zi n-ai reușit să faci mișcare suficientă sau că ai mâncat ceva nesănătos nu este grav, atâta vreme cât în majoritatea zilelor iei decizii bune legate de propria sănătate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Heart attack
https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/
American Heart Association - Lifestyle Changes for Heart Attack Prevention 
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack/lifestyle-changes-for-heart-attack-prevention


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0