Ceaiul verde după infarct scade riscul de alte evenimente cardiovasculare [studiu]

Supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale și ale atacurilor de cord pot preveni alte evenimente cardiovasculare prin consumul de ceai verde sau cafea, potrivit unor cercetări publicate de savanți japonezi.

Ceaiul verde și cafeaua par să aibă beneficii nu doar pentru persoanele sănătoase, ci și pentru cele care au trecut printr-un accident vascular cerebral (AVC) sau infarct miocardic. Multe studii au examinat de-a lungul timpului avantajele ceaiului verde și ale cafelei asupra sănătății inimii la persoanele fără antecedente de boli cardiovasculare sau de cancer, dar autorii studiului¹ de față au căutat să afle ce efecte are consumul de ceai verde și de cafea la cei care au supraviețuit unui AVC sau unui atac de cord.

Oamenii de știință afirmă că este nevoie de dovezi științifice cu privire la stilul de viață al acestor supraviețuitori, având în vedere îmbătrânirea rapidă a populației la nivel mondial și necesitatea creșterii speranței de viață în urma acestor evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

Ceaiul verde și cafeaua reduc riscul de mortalitate după un AVC sau infarct

Cercetătorii au analizat datele a peste 46.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani (60% dintre participanți fiind femei), care erau înscrise în JACC, un studiu de cohortă pentru evaluarea riscului de cancer, realizat în 45 de comunități din Japonia. Participanților li s-a cerut să completeze chestionare care să includă informații despre date demografice, stilul de viață, istoricul medical și dietă. 

Oamenii au fost apoi împărțiți în trei grupuri: cei cu istoric de accident vascular cerebral; cei cu antecedente de infarct miocardic și cei fără antecedente de AVC sau infarct. Cercetătorii au analizat apoi cantitatea și frecvența consumului de ceai verde și de cafea. O ceașcă tipică de ceai verde conține aproximativ 100 ml de lichid, iar o ceașcă tipică de cafea conține aproximativ 150 ml de lichid.

Rezultatele au indicat că, în comparație cu participanții care au băut rar ceai verde, supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale care au consumat zilnic cel puțin șapte cești de ceai verde (deci aproximativ trei căni) și-au redus riscul de mortalitate din toate cauzele cu aproximativ 62%. Cercetătorii nu au observat o asociere semnificativă statistic în rândul participanților fără antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Supraviețuitorii infarctului care au băut o ceașcă de cafea pe zi și-au redus riscul general de deces cu aproximativ 22% în comparație cu cei care nu au băut în mod regulat cafea. Persoanele fără antecedente de accident vascular cerebral sau infarct miocardic care au consumat una sau mai multe cești de cafea pe săptămână au avut un risc cu 14% mai mic de mortalitate din toate cauzele, comparativ cu persoanele care nu au băut.

Potrivit rezultatelor studiului, consumul de ceai verde poate preveni alte evenimente cardiovasculare la supraviețuitorii unor astfel de evenimente, în timp ce consumul de cafea poate preveni evenimentele cardiovasculare la persoanele sănătoase. O distincție importantă de făcut, afirmă autorii studiului, este că, în cultura japoneză, ceaiul verde este în general preparat doar cu apă și frunze de ceai, fără zahăr. În plus, cafeaua este preparată de obicei doar cu apă și numai ocazional cu lapte și zahăr.

Având în vedere că acest studiu a fost unul observațional, motivul precis pentru care consumul de ceai verde și cafea a scăzut riscul de infarct și accident vascular cerebral nu poate fi stabilit. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege detaliile acestor efecte ale ceaiului verde și ale cafelei.

Ce beneficii are consumul de ceai verde?

Ceaiul verde conține un compus numit L-teanină, precum și o cantitate de cofeină (mai mică decât cafeaua) care ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale și la protejarea creierului de îmbătrânire. 

Cofeina poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria. L-teanina influențează pozitiv anumite substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina și dopamina, care au legătură cu starea de spirit, somnul și emoțiile. Studiile² arată că L-teanina și cofeina pot avea efecte sinergice, deci combinația celor două poate avea efecte deosebit de puternice în îmbunătățirea funcției creierului.

De asemenea, ceaiul verde poate contribui la arderea grăsimilor prin creșterea ratei metabolice și poate îmbunătăți performanțele fizice. Poate scădea nivelul de zahăr din sânge și reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer (mamar, de prostată și colorectal).

Cât ceai verde se poate bea pe zi? Legat de cantitatea potrivită, unele cercetări arată că și o singură ceașcă poate avea beneficii pentru sănătate, în timp ce altele suțin că e nevoie de până la 7-8 cești. E important ca fiecare consumator să observe cum se simte în funcție de cât ceai verde bea. În general, o cană, maxim două de ceai verde băute în prima parte a zilei pot reprezenta o cantitate optimă pentru multe persoane. 

O cantitate prea mare de ceai verde poate avea ca efect secundar greața și reducerea absorbției fierului. Dacă ai dubii privind consumul de ceai verde și mai ales dacă ești în tratament cu anumite medicamente, cere sfatul medicului de familie.

Ce beneficii are consumul de cafea?

Cofeina din cafea este responsabilă pentru creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea performanțelor fizice. Consumul de cafea poate crește rata metabolică și deci, ajută la arderea grăsimilor. De asemenea, cafeaua scade riscul de diabet de tip 2 și poate avea un efect protector împotriva bolilor precum Alzheimer și Parkinson. Nu mai puțin important, consumul de cafea reduce riscul de cancer de ficat și colorectal și este utilă în combaterea depresiei. Unele cercetări asociază cafeaua chiar cu o longevitate mai mare.

Câtă cafea se poate bea într-o zi? Multe studii sugerează că maxim patru căni de cafea pe zi sunt sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. La fel ca în cazul ceaiului verde, cafeaua e bine să fie băută în prima parte a zilei, până în ora 15:00, deoarece dacă este consumată mai târziu, poate provoca insomnii. Se poate alege, în schimb, pentru după-amiază sau seară, o cafea decofeinizată.

Dacă bei mai multă cafea decât organismul tău poate tolera, îți vei da seama după reacțiile adverse pe care le poți avea: anxietate, iritabilitate, palpitații, amețeală, tremurături, stomac deranjat și insomnii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stroke - Green Tea and Coffee Consumption and All-Cause Mortality Among Persons With and Without Stroke or Myocardial Infarction
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.032273
1. Studiul „Green Tea and Coffee Consumption and All-Cause Mortality Among Persons With and Without Stroke or Myocardial Infarction”, apărut în Stroke, 4 Feb 2021https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.120.032273, autori: Masayuki Teramoto et al.
L-Theanine and Caffeine in Combination Affect Human Cognition as Evidenced by Oscillatory alpha-Band Activity and Attention Task Performance
https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1572S/4750819
2. Studiul „L-Theanine and Caffeine in Combination Affect Human Cognition as Evidenced by Oscillatory alpha-Band Activity and Attention Task Performance”, apărut în The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 8, August 2008, Pages 1572S–1577S, https://doi.org/10.1093/jn/138.8.1572S, autori: Simon P. Kelly et al.


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0