Care sunt cauzele anginei pectorale

Angina reprezinta durerea in piept cauzata de circulatia redusa a sangelui spre muschiul inimii (miocard). De regula, ea nu pune viata in pericol, insa este un semnal de alarma care indica faptul ca pacientul ar putea avea un risc mare sa sufere un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Angina pectorala este, de regula, cauzata de faptul ca arterele care transporta sangele la inima sunt ingustate de o depunere de substante grase pe peretii interiori. Aceasta se numeste ateroscleroza. Exista multe lucruri care pot creste riscul ca un pacient sa dezvolte ateroscleroza, in timp, cum ar fi:

  • o dieta nesanatoasa
  • lipsa activitatii fizice
  • fumatul
  • varsta inaintata
  • un istoric medical familial ce include rude cu ateroscleroza sau probleme ale inimii.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce trebuie sa retii despre cauzele anginei pectorale

Cauzele anginei pectorale includ urmatoarele:

* Scaderea alimentarii cu sange a miocardului (muschiul inimii) din cauza rezistentei intampinate in arterele mari si mici ale inimii.

* Cresterea fortelor extravasculare, cum ar fi hipertrofia ventriculara stanga, cauzata de hipertensiunea arteriala, stenoza aortica sau cardiomiopatie hipertrofica ori cauzata de presiunea diastolica mare in ventriculul stang.

* Reducerea capacitatii sangelui de a transporta oxigenul pretios, cum ar fi carboxihemoglobina crescuta sau anemia severa (hemoglobina avand valori mai mici de 8 g/dL).

* Malformatiile congenitale ale inimii si/sau ale cursului arterelor coronare epicardice majore. Acestea includ anomaliile structurale ale arterelor coronare (de exemplu, anevrismul congenital al arterelor coronare sau fistula, fibroza arterelor coronare dupa radioterapia facuta in zona pieptului etc.)

* Factorii de risc majori pentru ateroscleroza includ antecedentele medicale ale familiei (rude cu boala arteriala coronariana prematura), fumatul, diabetul zaharat, hipercolesterolemia si hipertensiunea sistemica. Alti factori de risc sunt: hipertrofia ventriculara stanga, obezitatea si nivelurile serice crescute ale homocisteinei, ale lipoproteinei (a), ale inhibitorului activatorului plasminogenului, ale fibrinogenului, valorile serice mari ale trigliceridelor sau valorile scazute ale lipoproteinelor de densitate mare (colesterolul HDL).

Si sindromul metabolic este pe lista factorilor de risc, pentru ca pacientii cu acest sindrom au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta ateroscleroza in arterele coronare si risc la fel de mare de accident vascular cerebral, in comparatie cu acele persoane fara sindrom metabolic.

* Factorii care grabesc sau precipita angina pectorala - Acestia includ factorii precum anemia severa, febra, tahiaritmiile, catecolaminele, stresul emotional si hipertiroidismul, care cresc cererea de oxigen la nivelul miocardului.

* Factorii preventivi - Factorii asociati cu riscul redus de ateroscleroza sunt un nivel seric mare de colesterol HDL (numit si colesterol "bun"), activitatea fizica, estrogenul si consumul moderat de alcool (1-2 bauturi alcoolice pe zi).

Posibili factori care declanseaza episoadele de angina stabila

Potrivit expertilor, acesti factori pot declansa dureri in piept:

  • stresul emotional
  • expunerea la temperaturi extrem de mari sau la temperaturi extrem de scazute, mai ales ca vremea afecteaza starea inimii
  • mesele copioase
  • fumatul - este indicat sa te lasi de fumat.

Ce este bine sa retii despre cauzele anginei stabile?

Angina stabila are loc cand muschiul inimii, adica miocardul, nu primeste oxigenul de care are nevoie pentru a functiona in mod corespunzator. Inima pacientului pompeaza mai mult cand acesta face efort, face exercitii fizice (miscare) sau cand se confrunta cu un stres emotional mare.

Anumiti factori, de tipul arterelor ingustate (ateroscleroza) pot impiedica inima sa primeasca mai mult oxigen din sange. Arterele se pot ingusta si se pot intari (devin rigide) cand placa ateromatoasa (o substanta facuta din grasime, colesterol, calciu si alte substante) se acumuleaza si se depune in interiorul arterelor, pe peretii acestora.

Si cheagurile sangvine pot bloca arterele si pot reduce astfel circulatia sangelui (imbogatit cu oxigen) si din pacate prea putin sange ajunge la inima pacientului. Chiar daca angina nu este un infarct miocardic, aceasta durere in piept, de regula, trage un semnal de alarma, indicand un risc crescut al pacientului care ar putea suferi un infarct.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0