Ananasul, sursa ta exotică de sănătate

Ananasul este un fruct aromat, delicios și cu un aspect exotic. Nu lipsea de pe mesele regilor și nobililor în secolele trecute, era oferit ca dar de preț și îl vedem ilustrat în multe tablouri, ca element decorativ foarte apreciat. Findcă are un gust plăcut și multe efecte benefice asupra sănătății, este apreciat și consumat în prezent în întreaga lume. Află din acest articol cum se alege și cum se curăță mai ușor, care sunt beneficiile ananasului și cine nu ar trebui să îl consume sau să limiteze aportul.

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct adesea consumat proaspăt, tăiat în felii sau cubulețe, sau folosit în diverse preparate culinare, cum ar fi sucuri, smoothie-uri, salate, deserturi și mâncăruri gătite. De asemenea, este utilizat în industria alimentară pentru producerea de conserve de fructe, gemuri și sosuri. Beneficiile ananasului sunt legate de conținutul bogat de vitamine și minerale, dar și de bromelaină, o combinație de enzime care ajută la digerarea proteinelor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum alegem și curățăm ananasul?

Ananasul este disponibil în comerț și sub formă de conserve sau compot, însă pentru a beneficia din plin de efectele lui, se recomandă să cumpărăm fructul proaspăt. Îl poți găsi în majoritatea magazinelor mari sau medii, iar după cumpărare rezistă chiar și 2 săptămâni dacă nu este curățat.

Când alegi ananasul, țepii de pe coajă acestuia te pot împiedica să îl analizezi cum trebuie. Încearcă să pui degetele între solzii de pe coajă și să apeși ușor fructul. Acesta nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare, iar când îi miroși coaja, trebuie să aibă o aromă discretă, dulce și aromată. E important ca frunzele să fie verzi, să nu aibă pete galbene sau gri. În plus, analizează coaja și nu cumpăra fructele lovite, fiindcă loviturile afectează calitatea pulpei din interior.

Dacă nu consumi ananasul imediat, nu îl curăța și plasează-l într-un loc cu temperatură medie. Dacă mirosul acestuia devine mai puternic, înseamnă că ananasul începe să se învechească și trebuie neapărat să îl tai.

După ce speli bine fructul, taie partea superioară, cu frunzele, apoi taie și partea inferioară, ca pe două capace. Astfel vei putea să așezi ananasul stabil, pe una dintre aceste părți. Apoi, taie coaja cu solzi de pe laterale, cu mișcări de sus în jos, până când rămâne doar pulpa galbenă. Vei observa din loc în loc niște mici semne maronii, acolo unde solzii se uneau cu pulpă. Elimină toate părțile mai dure și lemnoase ale ananasului, apoi taie-l felii și scoate-le mijlocul, fiindcă și acesta tinde să fie lemnos și să nu-l poți mesteca sau folosi într-un smoothie.

Care sunt proprietățile și beneficiile ananasului?

Ananasul conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan și betacaroten. Acest fruct oferă o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat de nutrienți și compuși bioactivi. Iată care sunt proprietățile și beneficiile ananasului pentru sănătate:

Bogat în vitamine și minerale

Ananasul este o sursă bună de vitamina C, care spijină funcționarea sistemului imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor și susținând sănătatea pielii. De asemenea, conține vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii, precum și o serie de minerale esențiale, cum ar fi manganul și cuprul, care joacă un rol important în funcția enzimatică și antioxidativă. Manganul susține sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive, motiv pentru care ananasul ar trebui consumat în special de persoanele în vârstă.

Cuprul are de asemenea efecte benefice asupra oaselor, însă are un rol important și pentru sănătatea inimii, prevenind formarea cheagurilor de sânge.

Sursă de bromelaină

Ananasul este o sursă bogată de bromelaină, un complex de enzime care ajută la descompunerea proteinelor și îmbunătățirea digestiei. De asemenea, bromelaina are proprietăți antiinflamatorii, putând contribui la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu anumite afecțiuni.

Sursă de antioxidanți

Ananasul conține antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compuși polifenolici, care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism și protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Proprietăți antiinflamatorii

Datorită conținutului de bromelaină și de alți compuși antioxidanți, ananasul poate ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate fi benefic în cazul unor afecțiuni inflamatorii, precum artrita.

Susține sănătatea digestivă

Bromelaina din ananas poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, contribuind la descompunerea proteinelor și la reducerea disconfortului gastric. Consumul regulat de ananas poate fi util pentru persoanele care suferă de indigestie sau balonare. Ananasul este un diuretic excelent și, fiindcă împiedică asimilarea grăsimilor rele de către organism, este recomandat după mesele copioase sau persoanelor cu un tranzit intestinal lent sau probleme ale bilei.

Beneficii pentru sănătatea inimii

Consumul de ananas poate fi asociat cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare, deoarece potențialul său antiinflamator și conținutul de antioxidanți contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Susține sănătatea pielii

Vitamina C din ananas este importantă pentru producerea de colagen, o proteină care susține elasticitatea și fermitatea pielii, contribuind astfel la menținerea unui aspect mai sănătos și tineresc.

Poate sprijini pierderea în greutate

Ananasul este o gustare sănătoasă, cu conținut scăzut de calorii și bogată în fibre. Fibrele contribuie la menținerea senzației de sațietate și la reglarea tranzitului intestinal, ceea ce poate fi util în susținerea eforturilor de control al greutății. Combinat cu alte fructe sau legume, ananasul ajută organismul să elimine toxinele din ficat sau rinichi. Nutriționiștii îl recomandă în multe diete deoarece este destul de sărac în calorii, iar consumat în cantități moderate, are doar efecte benefice.

Cât ananas e bine să mănânci?

După ce am discutat despre beneficiile ananasului este important să precizăm că excesul nu este o soluție pentru o sănătate mai bună. Ca pentru orice aliment, și în cazul acestui fruct se recomandă moderație. Nu există o cantitate fixă universală, care să se potrivească tuturor, dei cantitatea de ananas pe care o poți consuma în mod regulat depinde de mai mulți factori, precum vârsta, nivelul de activitate fizică, starea generală de sănătate și obiceiurile alimentare individuale.

În principiu, o jumătate de cană de ananas poate fi suficientă. Este important să fii atent la mărimea porțiilor și să nu exagerezi cu consumul de ananas sau orice alt fruct, deoarece excesul poate contribui la aportul caloric și de zahăr, ceea ce poate fi problematic în anumite diete sau dacă ai anumite boli.

Cine să fie atent la consumul de ananas?

Deși beneficiile ananasului sunt demonstrate, iar fructul este unul destul de permisiv, și poate fi utilizat inclusiv în alimentația copiilor după vârsta de un an, în cantități mici, în ce privește adulții pot fi necesare unele precauții. 

Persoanele care au reacții alergice

Unele persoane pot fi alergice la ananas sau pot dezvolta reacții alergice la bromelaina din ananas. Simptomele unei alergii pot include mâncărime, erupții cutanate, umflarea buzelor, limbii sau gâtului, dificultăți respiratorii sau alte manifestări alergice. Dacă ai experimentat vreodată reacții adverse la consumul de ananas, evită să-l mai consumi și cere sfatul unui medic sau un alergolog pentru a evalua alergia.

Pacienții cu probleme gastrointestinale

Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi gastrită sau ulcer, pot avea dificultăți în digerarea ananasului din cauza conținutului său acid și a bromelainei. Acest fruct poate agrava simptomele acestor pacienți, așa că ar trebui să limiteze sau să evite consumul de ananas.

Oamenii cu sensibilitate dentară

Ananasul are o aciditate naturală, care poate fi agresivă pentru smalțul dinților. Persoanele cu sensibilitate dentară sau probleme dentare pot simți disconfort sau dureri temporare după consumul de ananas. În astfel de cazuri, se recomandă consumul moderat sau se transformă ananasul în smoothie și se bea cu paiul pentru a minimiza contactul cu smalțul dinților.

Persoanele aflate în anumite tratamente

Bromelaina din ananas poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele pentru tensiunea arterială. Consumul excesiv de ananas sau suplimente cu bromelaină în aceste cazuri ar putea influența efectul medicamentelor, ceea ce ar putea fi periculos pentru sănătate. Dacă iei medicamente, discută întotdeauna cu medicul tău înainte de a introduce ananasul în alimentația ta la modul regulat - sau înainte de a lua suplimente cu bromelaină.

Desert cu ananas, cu puține calorii

Dacă vrei un desert ușor și gustos, dar care să aibă și puțin calorii, încearcă această salată de fructe cu iaurt grecesc. Pentru o porție, ai nevoie de o ceașcă de cubulețe de ananas proaspăt sau din conservă (scurs de zeamă) și o ceașcă de căpșuni sau alte fructe de pădure (zmeură, mure etc.), precum și de o jumătate de ceașcă de iaurt grecesc simplu (sau iaurt vegetal simplu). Opțional, poți pune și o linguriță de miere sau de îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi stevia. Într-un bol, amesteci ușor fructele cu iaurtul grecesc și, dacă dorești, amesteci la final și îndulcitorul. Poți să mănânci desertul cu ananas imediat sau poți să lași salata de fructe la frigider pentru a se răcori jumătate de oră înainte de consum. Poftă bună!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Many Health Benefits of Pineapple
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple/
Dr. Axe - Pineapple: Benefits for the Whole Body 
https://draxe.com/nutrition/benefits-of-pineapple/
Pub Med - Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33233252/
Studiul „Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products”, apărut în Food Res Int. 2020 Nov;137:109675. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109675. Epub 2020 Sep 17, autori: Maimunah Mohd Ali et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0