Ananasul, sursa ta exotică de sănătate

Ananasul este un fruct nobil, aromat, delicios și cu un aspect exotic. Nu lipsea de pe mesele regilor și nobililor în secolele trecute, era oferit ca dar de preț și îl vedem ilustrat în multe tablouri, ca element decorativ foarte apreciat. Findcă are un gust plăcut și multe efecte benefice asupra sănătății, este apreciat și consumat astăzi în întreaga lume. 

Cum alegem și curățăm ananasul

Ananasul este disponibil în comerț și sub formă de conserve sau compot, însă pentru a beneficia din plin de efectele lui, se recomandă să cumpărăm fructul proaspăt. Îl poți găsi în majoritatea magazinelor mari sau medii, iar după cumpărare rezistă chiar și 2 săptămâni dacă nu este curățat.

Când alegi ananasul, țepii de pe coaja acestuia te pot împiedica să îl analizezi cum trebuie. Înceracă să pui degetele între solzii de pe coajă și să apeși ușor fructul. Acesta nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare, iar când îi miroși coaja, trebuie să aibă o aromă discretă, dulce și aromată. Frunzele trebuie să fie verzi, să nu aibă pete galbene sau gri. În plus, analizează coaja și nu cumpăra fructele lovite, fiindcă loviturile afectează calitatea pulpei din interior.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă nu consumi ananasul imediat, nu îl curăța și plasează-l într-un loc cu temperatură medie. Dacă mirosul începe să fie mai puternic, înseamnă că ananasul începe să se învechească și trebuie neapărat să îl tai. 

După ce speli bine fructul, taie partea superioară, cu frunzele și partea inferioară, ca pe două capace. Astfel vei putea să așezi ananasul stabil, pe una dintre aceste părți. Apoi curăță coaja cu solzi de pe laterale, până când rămâne doar pulpa galbenă. Vei observa din loc în loc niște mici semne, acolo unde solzii se uneau cu pulpa. Elimină toate părțile mai dure și lemnoase ale ananasului, inclusiv mijlocul, fiindcă pot fi greu de mestecat sau integrat în sucuri.

Ce beneficii are consumul de ananas

Ananasul conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan și betacaroten. Principalul efect benefic al ananasului este reglarea tranzitului intestinal. Acest efect se datorează bromelainei, o enzimă digestivă prezentă în ananas, care favorizează digestia, calmează aciditatea, balonarea, constipația sau diareea. Studii recente ai demonstrat că bromelaina are puternice efecte antiinflamatoare și că poate lupta și împotriva cancerului. 

Ananasul este un diuretic excelent și fiindcă împiedică asimilarea grăsimilor rele de către organism, este recomandat după mesele copioase sau persoanelor cu un tranzit intestinal lent sau probleme ale bilei. Combinat cu alte fructe sau legume, ajută organismul să elimine toxinele din ficat sau rinichi și în acest mod ne poate ajuta să slăbim. Nutriționiștii îl recomandă în mule diete deoarece este destul de sărac în calorii, iar consumat în cantități moderate, are doar efecte benefice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Combinația de vitamina A, vitamina C și antioxidanți din ananas susține sănătatea sistemului imunitar și ne ajută să combatem infecțiile. În plus, studii recente au demonstrat că și bromelaina are puternice efecte antiinflamatoare și că poate lupta împotriva cancerului. 

Alte două substanțe din ananas au efecte vindecătoare și de prevenție, în cazul unui consum regulat. Manganul susține sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive, motiv pentru care ananasul ar trebui consumat în special de persoanele în vârstă. Cuprul are și el efecte benefice auspra oaselor, însă are un rol important și pentru sănătatea inimii, prevenind formarea cheagurilor de sânge.

Există restricții?

Ananasul este un fruct destul de permisiv, și poate fi inclus în alimentația copiilor după 1 an, în cantități mici. Cât deste adulți, singurii care trebuie să limiteze consumul de ananas sunt cei care suferă de afecțiuni gastrice grave, cum este ulcerul gastric.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0