Urinarea frecventa si afectiunile prostatei

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin. Aceasta are dimensiunile unei nuci și este amplasată la baza vezicii urinare. Iată ce legătură există între urinarea frecventă și afecțiunile prostatei

Ce este prostata?

Prostata este o glandă în formă de nucă care face parte din sistemul reproducător masculin. Funcția principală a prostatei este de a produce lichidul seminal. Prostata înconjoară uretra la gâtul vezicii urinare. Gâtul vezicii urinare este zona în care uretra se unește cu vezica urinară. Vezica urinară și uretra sunt părți ale tractului urinar inferior. 

Prostata are doi sau mai mulți lobi sau secțiuni, închise de un strat exterior de țesut și se află în fața rectului, chiar sub vezica urinară. Uretra este tubul care transportă urina de la vezică la exteriorul corpului. La bărbați, uretra transportă, de asemenea, materialul seminal prin penis.

Inflamația sau mărirea prostatei pot cauza urinare frecventă

Din cauza inflamației sau măririi prostatei, bărbații pot experimenta modificări la urinare – de pildă, aceștia pot simți nevoia permanentă de urinare, pot avea senzația că vezica nu a fost golită complet sau pot resimți disconfort în timpul micțiunii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Prostata mărită poate pune presiune pe uretră, blocând astfel fluxul de urină și determinând iritarea pereților vezicii urinare. Drept urmare, vezica începe să se contracte chiar și atunci când conține cantități foarte mici de urină. Astfel apare nevoia frecventă de urinare.

Alte simptome asociate cu urinarea, ce pot fi puse pe seama afecțiunilor prostatei:

  • Incapacitatea de abținere când apare nevoie de urinare
  • Jetul de urină nu este puternic nici măcar la începutul micțiunii
  • La finalul micțiunii, încă mai curg picături de urină
  • Senzația că vezica nu s-a golit nici măcar după urinare

Aceste simptome nu necesită un anumit tratament, însă ele indică necesitatea unui consult urologic, în vederea stabilirii unui diagnostic.

Când e cazul să mergi de urgență la medic

  • Dacă nu poți să urinezi
  • Dacă urinarea este foarte dureroasă
  • Dacă sângele este prezent în urină
  • Dacă ai de-a face cu incontinența urinară

Inflamarea prostatei și nevoia frecventă de urinare

Uneori, nevoia frecventă de urinare este cauzată de inflamarea glandei urinare, adică de prostatită. De multe ori, aceasta are cauza necunoscută, însă dacă e cauzată de o bacterie, tratamentul medicamentos pe bază de antibiotice este esențial.

Prostatita este o afecțiune frecvent dureroasă care implică inflamarea prostatei și uneori a zonelor din jurul prostatei. Aceasta se manifestă prin probleme urinare, cum ar fi arsuri sau urinare dureroasă, nevoia urgentă de a urina, dificultăți de micționare, ejaculare dificilă sau dureroasă și durere în zona dintre scrot și rect (cunoscută sub numele de perineu).

Există patru tipuri de prostatită:

  • prostatita cronică sau sindromul durerii pelvine cronice
  • prostatita bacteriană acută
  • prostatita bacteriană cronică
  • prostatita inflamatorie asimptomatică

Prostatita este cel mai frecvent diagnostic urologic la bărbații sub 50 de ani. În timp ce prostata poate fi într-adevăr o sursă de durere pelvină, este probabil ca, în multe cazuri, această durere în pelvisul masculin să nu provină în întregime (sau în unele cazuri deloc) de la probleme cu prostata în sine. 

Bărbații cu prostatita inflamatorie asimptomatică nu prezintă niciun simptom, nu provoacă complicații și nu necesită tratament. Prostatita cronică sau sindromul durerii pelvine cronice este legată de substanțele chimice din urină, răspunsul sistemului imunitar la o infecție anterioară a tractului urinar sau leziuni ale nervilor din zona pelviană.

Prostatita bacteriană acută și cronică. O infecție bacteriană a prostatei provoacă prostatita bacteriană. Prostatita acută apare brusc și durează puțin, în timp ce prostatita cronică se dezvoltă lent și ține multă vreme, adesea ani. Infecția poate apărea atunci când bacteriile călătoresc din uretră în prostată.

Prostatita bacteriană se manifestă prin simptome precum febră, dureri lombare, dureri în zona organelor genitale.

Cauzele durerii pelvine cronice sunt variate. Printre acestea se numără infecții ale tractului urinar sau cu transmitere sexuală. Factorii de risc includ diabetul, mărirea prostatei, anomaliile congenitale ale tractului urinar, problemele urinare, constrângerea sau problemele musculaturii planșeului pelvin și instrumentarea uretrale recentă (de exemplu, introducerea unui cateter). În multe cazuri, nu există factori de risc clari.

Prostata mărită și nevoia frecventă de urinare

Hiperplazia benignă de prostată - numită și prostata mărită - este o afecțiune la bărbați în care glanda prostatică este mărită. Aceasta nu este canceroasă. Hiperplazia benignă de prostată se mai numește și obstrucție benignă de prostată.

Prostata trece prin două perioade principale de creștere pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. Prima apare la începutul pubertății, când prostata își dublează dimensiunea. A doua fază a creșterii începe în jurul vârstei de 25 de ani și continuă în cea mai mare parte a vieții unui bărbat. Hiperplazia benignă de prostată apare adesea în a doua fază de creștere.

Pe măsură ce prostata se mărește, glanda apasă și ciupește uretra. Peretele vezicii urinare se îngroașă, iar vezica urinară poate slăbi și își poate pierde capacitatea de a se goli complet, lăsând puțină urină în vezică. Îngustarea uretrei și retenția urinară - incapacitatea de a goli complet vezica urinară - cauzează multe dintre problemele asociate cu hiperplazia benignă de prostată.

Newsletter DOC dedicat

Prostata mărită este o problemă des întâlnită în rândul bărbaților de peste 50 de ani. Statisticile arată că, pe de o parte, peste 50% dintre bărbații care depășesc această vârstă suferă de prostata mărită. Pe de altă parte, până la 90%  dintre bărbații de peste 80 de ani au această problemă.

Hiperplazia benignă de prostată nu se dezvoltă la bărbații ale căror testicule au fost îndepărtate înainte de pubertate. Din acest motiv, unii cercetători cred că factorii legați de îmbătrânire pot provoca hiperplazie benignă de prostată.

De-a lungul vieții, bărbații produc testosteron, un hormon masculin, și cantități mici de estrogen, un hormon feminin. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, cantitatea de testosteron activ din sânge scade, rămânând o mai mare cantitate de estrogen. Studiile științifice au sugerat că hiperplazia benignă de prostată poate apărea deoarece proporția mai mare de estrogen din prostată crește activitatea substanțelor care susțin creșterea celulelor de prostată.

O altă teorie se concentrează pe dihidrotestosteronul (DHT), un hormon masculin care joacă un rol în dezvoltarea și creșterea prostatei. Unele cercetări au indicat că, chiar și cu o scădere a nivelului de testosteron din sânge, bărbații în vârstă continuă să producă și să acumuleze niveluri ridicate de DHT în prostată. Această acumulare de DHT poate susține celulele prostatei să continue să crească.

Cercetătorii spun că bărbații care nu produc acest hormon (DHT) nu dezvoltă hiperplazie benignă de prostată. Odată cu mărirea dimensiunilor prostatei, se restricționează fluxul de urină. În timp, prostata poate ajunge atât de mare încât să blocheze complet fluxul urinar – într-o asemenea situație e nevoie de introducerea unui cateter pentru golirea vezicii urinare.

Există însă și situații mai fericire, în care prostata mărită nu provoacă probleme urinare.

Ce trebuie să faci dacă observi că ai nevoie la toaletă mai des decât înainte

Indiferent de vârsta pe care o ai, mergi la medic daca urinările frecvente îți dau bătăi de cap. Acesta îți va da o trimitere la medicul urolog, pentru un consult de specialitate. În urma acestuia, vei afla care este cauza urinarilor frecvente. Poate fi vorba despre prostatită, mărirea prostatei, dar în unele cazuri poate fi vorba chiar despre afecțiuni precum cancerul de prostată.

În funcție de diagnosticul stabilit, medicul îți va recomanda un tratament adecvat. În unele situații, acesta îți poate prescrie medicamente care să relaxeze musculatura vezicii urinare, astfel încât nevoia de a urina să fie redusă.

Strategii care te ajută să reduci nevoia de urinare

Până când rezolvi problemele prostatei care te fac să mergi de nenumărate ori la toaletă, poți folosi câteva strategii care să te ajute să estompezi nevoia permanentă de a urina:

  • Redu consumul de cafea, băuturi cu cofeină precum sucurile sau ceaiul negru, dar și pe cel de alcool. Poate cel mai cunoscut vinovat dintre acestea este cafeaua. Într-un studiu mai vechi, bărbații care beau două căni de cafea pe zi au avut cu 72% mai multe riscuri de a avea probleme cu vezica urinară, inclusiv urinarea frecventă.
  • Alți iritanti ai vezicii urinare cunoscuți includ alcoolul, cofeina, alimentele picante, alimentele bogate în acizi, cum ar fi citricele și roșiile, ciocolata, îndulcitorii artificiali și băuturile carbogazoase, inclusiv apa neîndulcită.
  • Reducerea consumului de alimente cu efect diuretic. Printre acestea se numără sparanghelul, sfecla, varza, castravetele, cireșele sau merișoarele ori pepenele.
  • Adoptarea unui stil de viață activ, din care sportul să facă parte.
  • Practică exerciții Kegel - strângerea și relaxarea mușchilor care rețin urina în vezică și țin vezica urinară în poziția sa corectă. Denumite și exerciții pentru mușchii pelvieni.

Dacă încă te lupți cu frecvența urinării după ce ai făcut modificările stilului de viață de mai sus, discută cu medicul despre opțiunile medicale pe care le ai la îndemână.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Prostate Enlargement (Benign Prostatic Hyperplasia)
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Prostatitis: Inflammation of the Prostate
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostatitis-inflammation-prostate


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0