Complicatii ale adenomului de prostata: obstructie urinara si pietre la vezica

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată ori prostată mărită, este o afecțiune care poate să apară odată cu trecerea anilor. Cu toate că nu reprezintă un pericol pentru viața pacientului, această afecțiune are simptome care afectează semnificativ calitatea vieții acestuia și totodată crește riscul de complicații.

Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune comună în rândul bărbaților în vârstă. La majoritatea bărbaților, creșterea prostatei are loc pe tot parcursul vieții, iar la un moment dat împiedică urinarea normală. Mărirea prostatei poate fi asociată cu o schimbare a echilibrului hormonilor sexuali pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum știi că te confrunți cu adenomul de prostată?

Simptomele adenomului de prostată sunt:

  • Nevoia frecventă de urinare, chiar și pe timpul nopții
  • Incapacitatea de abținere când apare nevoia de urinare
  • Jet slab de urină
  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare, imediat după micțiune
  • Sânge în urină
  • Infecții urinare recurente

Este important ca după ce apar simptomele de mai sus, pacientul să meargă la medic pentru diagnosticare și tratament. 

Ce complicații are adenomul de prostată?

Netratat, adenomul de prostată poate avea o serie de complicații la nivelul tractului urinar.

Obstrucția urinară

Când prostata este foarte mare, aceasta poate obstrucționa parțial sau chiar total fluxul urinei de-a lungul uretrei, făcând urinarea greoaie sau chiar imposibilă. Această obstrucționare poate duce la daune renale, infecție și poate favoriza totodată apariția pietrelor la nivelul vezicii urinare.

Obstrucția se poate petrece brusc, însă se poate dezvolta și de-a lungul mai multor zile, săptămâni sau luni. Aceasta se manifestă prin incapacitatea de a urina sau prin jetul foarte slab al urinei, precum și prin durere la urinare. Adenomul de prostată este principala cauză a obstrucției urinare. 

Este important ca pacientul să ajungă rapid la medic pentru că un asemenea blocaj, pe o perioadă îndelungată, poate cauza daune permanente la nivelul rinichilor. Tratamentul implică de obicei folosirea unor medicamente care să dilate uretra, astfel încât urina să poată circula.

Pietrele la vezică

Din cauză că pacientul nu poate goli complet vezica urinară, se pot forma pietre la nivelul acesteia. La rândul lor, pietrele la vezică favorizează infecția, iritația vezicii și totodată pot determina apariția sângelui în urină. De obicei, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta pietrele din vezică. Cea mai frecventă procedură este cistolitolapaxia, în care un tub subțire (cistoscop) cu o cameră la capăt este folosit pentru a găsi pietrele și a le neutraliza. 

Infecții de tract urinar

Tot din cauză că adenomul de prostată împiedică golirea completă a vezicii urinare, crește și riscul de infecție a tractului urinar. Dacă infecțiile sunt recurente, medicul poate lua în considerare micșorarea pe cale chriurgicală a prostatei.

Daune renale

Presiunea mărită din vezică poate afecta direct rinichii, favorizând infecțiile. Consecințele unei infecții la rinichi pot fi extrem de grave, uneori chiar fatale.

Insuficiență renală

Adenomul de prostată este responsabil pentru insuficiența renală în cazuri extrem de rare. Atunci când un asemenea eveniment se petrece, pacientul resimte, pe lângă simptomele specifice prostatei mărite, și simptome precum: durere în piept, oboseală accentuată, greață, vărsături, umflarea gleznelor, a picioarelor, probleme de respirație, cantitate de urină extrem de mică, dar și confuzie sau atacuri de apoplexie. 

Dacă apar aceste simptome, este vital pentru pacient să ajungă rapid la medic. Se recomandă apelarea numărului de urgență 112 ori deplasarea rapidă a pacientului la un spital.

Este important de menționat că aceste complicații, precum insuficiența renală, nu apar decât în cazuri foarte rare pe fondul adenomului de prostată. De regulă, bărbații cu prostată mărită se confruntă cu simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni, însă nu și cu complicațiile enumerate mai sus.

Ce faci dacă ai fost diagnosticat cu adenom de prostată?

Pentru a te asigura că nu ai parte de complicații, mergi la controale medicale regulate după ce primești diagnosticul de hiperplazie benignă de prostată. De asemenea, dacă observi o modificare sau intensificare a simptomelor resimțite, informează-ți medicul urolog în cel mai scurt timp.

În plus, adoptă o alimentație sănătoasă și un stil de viață cât mai activ, astfel încât să susții activitatea prostatei. Dacă simți nevoia de o calmare rapidă a simptomelor neplăcute specifice adenomului de prostată, poți folosi compresele calde și băile de șezut.

Newsletter DOC dedicat

Medicamentele antiinflamatoare pot, de asemenea, să ușureze simptomele. Cere sfatul medicului legat de metodele pe care le poți folosi pentru calmarea simptomelor atunci când simți că acestea se acutizează.

Tratament pentru adenomul de prostată

Tratamentul pentru o prostată mărită va depinde de cât de grav afectează simptomele calitatea vieții pacientului. Principalele tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată sunt schimbări ale stilului de viață, medicamente, dar și intervenții chirurgicale și alte proceduri. 

Schimbări ale stilului de viață

Pacientul ar trebui să bea mai puține băuturi carbogazoase și mai puțin alcool, și să consume mai puțină cofeină și îndulcitori artificiali. Băuturile gazoase și băuturile care conțin alcool, cofeină (cum ar fi ceaiul, cafeaua sau cola) și îndulcitorii artificiali pot irita vezica urinară și pot agrava simptomele adenomului de prostată.

De asemenea, e indicat ca pacientul să reducă din cantitatea de lichide pe care o bea seara și să nu mai bea niciun lichid cu două ore înainte de a merge la culcare. Acest lucru îl poate ajuta să evite trezitul în timpul nopții pentru a merge la baie. Este important, însă, să bea suficiente lichide mai devreme în cursul zilei, pentru a nu se deshidrata.

Un alt truc care poate fi de ajutor în caz de hiperplazie benignă de prostată este ca persoana afectată sa aștepte câteva momente după ce a terminat de urinat și apoi să urineze din nou, pentru a se asigura că și-a golit complet vezica urinară. Consumul mai mare de fibre (care se găsesc în fructe, legume, leguminoase și cereale integrale) ajută la evitarea constipației, care poate pune presiune asupra vezicii urinare și poate agrava simptomele unei prostate mărite.

În cazul în care bărbatul cu adenom de prostată ia și alte tratamente, cum ar fi antidepresive sau descongestionante, e bine de știut că acestea pot agrava simptomele urinare, deci se va cere sfatul medicului legat de aceste medicamente.

Și antrenamentul vezicii urinare poate fi util. Antrenamentul vezicii urinare este un program de exerciții care își propune să ajute pacientul să reziste mai mult fără să urineze și să țină mai multă urină în vezică. Cere sfatul medicului legat de acest tip de tratament.

Medicamente

Dacă schimbările în stilul de viață nu sunt de ajutor, pacientului cu adenom de prostată i se pot recomanda unele medicamente:

  • Alfa-blocantele (precum tamsulosin sau alfuzosin) relaxează mușchii din glanda prostatică și de la baza vezicii urinare, facilitând urinarea normală.
  • Anticolinergicele relaxează mușchiul hiperactiv al vezicii urinare.
  • Inhibitorii enzimei 5-alfa reductază  (cum sunt finasterida și dutasterida) micșorează glanda prostatică mărită. 
  • Diureticele accelerează producția de urină și, dacă sunt luate în timpul zilei, reduc cantitatea de urină produsă în timpul nopții.
  • Desmopresinele încetinesc producția de urină, astfel încât se produce mai puțină urină noaptea. 
  • Intervenție chirurgicală și alte proceduri

Majoritatea bărbaților cu adenom de prostată nu au nevoie de operație, dar intervenția chirurgicală poate fi o opțiune dacă alte tratamente nu au funcționat.

  • Rezecția transuretrală a prostatei presupune îndepărtarea unei părți a glandei prostatei folosind un dispozitiv numit rezectoscop care trece prin uretră (tubul prin care urina iese din corp).
  • Prostatectomia deschisă este potrivită pentru bărbații care au prostata mărită peste o anumită dimensiune. În timpul unei prostatectomii deschise, glanda prostatică este îndepărtată printr-o tăietură.
  • Cistoplastia este o procedură de creștere a dimensiunii vezicii urinare prin coaserea unei bucăți de țesut din intestin în peretele vezicii urinare. Acest lucru poate ajuta bărbații al căror mușchi al vezicii urinare se contractă înainte de a fi plin.
  • Un alt tip de intervenție este și embolizarea arterei prostatice. Un cateter este introdus într-o arteră din zona inghinală sau încheietura mâinii și, folosind ghidarea cu raze X, este trecut în vasele de sânge care alimentează glanda prostatică. Particule minuscule de plastic sunt injectate în aceste vase pentru a reduce alimentarea cu sânge a glandei prostatei, ceea ce o micșorează.
  • Injecțiile cu toxină botulinică în pereții vezicii urinare pot ajuta bărbații al căror mușchi al vezicii urinare se contractă înainte ca vezica urinară să fie plină.
  • Ablația cu apă este un tratament mai nou pentru adenomul de prostată. Există două tipuri de proceduri. În primul, apa este injectată în prostată folosind o sondă trecută în uretră. Presiunea apei este apoi folosită pentru a distruge o parte din țesutul prostatic, făcându-l mai mic. Al doilea tip este foarte asemănător, cu excepția faptului că aburul este folosit pentru a distruge țesutul prostatic. Ablația cu apă este mai puțin susceptibilă să provoace efecte secundare decât o rezecție transuretrală a prostatei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Prostate Enlargement (Benign Prostatic Hyperplasia) 
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia
Science Direct - Prostate Adenoma
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/prostate-adenoma


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0