Antigenul prostatic specific (PSA) - instrument util în screening-ul cancerului prostatic?
Antigenul prostatic specific (PSA) - instrument util în screening-ul cancerului prostatic?
Antigenul prostatic specific (PSA) - instrument util în screening-ul cancerului prostatic?
Antigenul prostatic specific (PSA) este o proteină produsă în principal de celulele glandei prostatei, o glandă mică situată sub vezica urinară la bărbați. PSA este eliberat în sânge și poate fi măsurat printr-un test de sânge. Când este necesară o astfel de analiză și când nu?
Nivelul de PSA poate oferi informații importante despre sănătatea prostatei și este utilizat în principal pentru depistarea și monitorizarea bolilor prostatei. Testul PSA este folosit pentru a ajuta la detectarea precoce a cancerului de prostată. Bărbații cu niveluri ridicate de PSA în sânge pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată. Totuși, nivelurile ridicate de PSA nu indică întotdeauna cancer, deoarece și alte afecțiuni pot crește PSA-ul.
Pentru bărbații care au fost deja diagnosticați cu cancer de prostată, testul PSA este folosit pentru a urmări progresia bolii sau răspunsul la tratament. O scădere a nivelului de PSA după tratament poate indica succesul acestuia, în timp ce o creștere poate sugera o recidivă.
Nivelurile de PSA pot fi crescute și din alte cauze decât cancerul, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, o mărire non-canceroasă a prostatei care este frecventă la bărbații mai în vârstă, sau prostatita, o inflamație a prostatei.
PSA și depistarea cancerului de prostată
Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la bărbați. Evoluția acestuia este variabilă, multe cazuri având o evoluție de lungă durată și fără simptomatologie. În schimb, sunt și cancere extrem de agresive care au o evoluție severă, cu transformări histologice și instabilități genetice, care îi conferă un prognostic deosebit de rezervat,cu mortalitate semnificativă.
De foarte multă vreme se vorbește despre rolul depistării precoce în creșterea supraviețuirii în cancere cu potențial letal. În acest context, introducerea în 1994 a unei simple analize de sânge (antigenul prostatic specific - PSA) care ar fi putut identifica un cancer de prostată a devenit un element extrem de popular în materie de screening al acestei afecțiuni. În decadele următoare implementării PSA, numărul pacienților diagnosticați cu cancer de prostată a crescut exponențial.
Obiectivul principal al screening-ului rămâne, însă, identificarea precoce a cancerului prostatic agresiv, obiectiv care trebuie să se materializeze în scăderea riscului de deces. La ora actuală, în statele vest-europene, peste 90% dintre cancerele prostatice sunt localizate sau local avansate și 100% dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani sau chiar mai mult. Fără îndoială, odată cu implementarea de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a PSA ca instrument de screening, mortalitatea prin cancerul de prostată a scăzut la jumătate.
Antigenul prostatic specific e o analiză utilă pentru orice bărbat?
În ultimii ani au fost tot mai multe controverse în privința utilității testării anuale a PSA în vederea identificării cancerului de prostată. În multe situații, cancerele de prostată identificate prin screening PSA s-au dovedit cancere non-agresive și fără potențial letal. Se știe, de altfel, că peste o treime dintre bărbații cu vârste peste 70 de ani prezintă la autopsie focare de cancer de prostată.
Biopsia de prostată pozitivă, efectuată ca urmare a unei valori crescute a PSA, poate să provoace o anxietate extrem de mare, chiar dacă e vorba de un cancer indolent. În plus nu puțini sunt pacienții care aleg terapii ce pot duce la impotență sau incontinență, cu afectare majoră a calității vieții. De foarte multe ori se aplică terapii în exces, fără a fi nevoie de acestea cu afectare majoră a pacienților.
În aceste condiții, se impune implementarea și recunoașterea de ghiduri de screening PSA, care să permită, de exemplu, identificarea bărbaților fără simptomatologie prostatică ce trebuie să facă dozare PSA, frecvența acesteia, interpretarea analizei și desigur selectarea pacienților la care se impune efectuarea biopsiei prostatice.
Recomandările actuale îndrumă către reținere în ceea ce privește screening-ului oricărui bărbat de peste 40 de ani. De asemenea, valorile crescute ale PSA nu reprezintă implicit și motiv de biopsiere prostatică. În plus, nu orice cancer de prostată trebuie să primească terapie cu potențial agresiv.
Când este justificat screening-ul PSA?
În multe cazuri, cancerul de prostată crește lent și un PSA sub 4 ng/ml este considerat normal. În schimb, când PSA crește semnificativ într-un an, se justifică recomandarea unei biopsii. Dintre pacienții cu valori crescute ale PSA și diagnosticați cu cancer, 80% prezintă o formă indolentă de boală care adesea nu necesită tratament.
Screening-ul PSA rămâne cu beneficiu potențial la pacienții tineri, la cei cu istoric familial de cancer de prostată, la cei care prezintă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2. La aceștia, screening-ul trebuie să înceapă în jurul vârstei de 40-45 de ani. La pacienții vârstnici, screening-ul poate fi benefic la cei cu vârste de peste 70 de ani, care au o stare foarte bună de sănătate și o speranță de viață de peste 10 ani.
Testul PSA nu este perfect și poate produce atât rezultate fals pozitive, cât și rezultate fals negative. Un nivel crescut de PSA nu înseamnă neapărat că există cancer de prostată, iar un nivel normal de PSA nu exclude complet cancerul. Din această cauză, antigenul prostatic specific este adesea folosit împreună cu alte teste și evaluări, cum ar fi examinarea rectală digitală și biopsia.
Cum se face testul PSA?
Pentru a te pregăti de analiză, e recomandat să eviți ejacularea timp de 24 până la 48 de ore înainte de test, deoarece aceasta poate crește temporar nivelul de PSA. Este recomandat să informezi medicul dacă ai avut recent o examinare rectală digitală sau o biopsie prostatică, deoarece aceste proceduri pot afecta nivelurile de PSA. În general, după o biopsie, testul PSA trebuie amânat câteva săptămâni.
Anumite activități, cum ar fi mersul pe bicicletă sau alte exerciții care pun presiune pe prostată, pot influența temporar nivelul de PSA și ar trebui evitate înainte de test. Unele medicamente, cum ar fi inhibitorii 5-alfa-reductazei (de exemplu, finasteridă sau dutasteridă), pot reduce nivelul de PSA. Informează medicul despre orice medicamente pe care le iei.
Testul PSA este o analiză de sânge simplă. Asistentul medical va preleva o probă de sânge dintr-o venă, de obicei din braț. Recoltarea durează câteva minute și nu necesită pregătiri speciale suplimentare. Procedura implică inserarea unui ac steril într-o venă pentru a colecta sângele într-un tub mic. Mostra de sânge este apoi trimisă la un laborator pentru analiză, unde se măsoară nivelul de PSA. Nivelul de PSA este măsurat în nanograme pe mililitru (ng/mL). În general, valorile normale sunt considerate a fi între 0 și 4 ng/mL, dar intervalul poate varia în funcție de vârstă și de alți factori.
Care sunt semnalele de alarmă pentru cancerul de prostată?
Cauzele acestui tip de cancer nu sunt cunoscute, dar factorii de risc includ vârsta înaintată, rasa neagră, istoricul familial și obezitatea. În stadiul timpuriu, cancerul de prostată poate să nu cauzeze deloc simptome. Dacă este vorba despre un cancer mai avansat, acesta poate veni cu semne precum: dificultăți de urinare, o forță scăzută a jetului de urină, prezența sângelui în lichidul seminal, resimțirea unui discomfort în zona pelvină, dureri de oase, disfuncții erectile.
Probleme urinare
- Dificultăți de a începe sau a opri urinarea (incontinență intermitentă)
- Jet urinar slab sau flux urinar întrerupt
- Nevoia frecventă de a urina, mai ales noaptea (nicturie)
- Senzația de golire incompletă a vezicii
- Urinare dureroasă sau senzație de arsură la urinare (mai rar)
Prezența de sânge în urină sau spermă
- Hematuria (sânge în urină) poate fi un semn de alarmă.
- Hemospermia (sânge în spermă) poate, de asemenea, să apară în cazurile mai avansate.
Durere sau disconfort în zona pelviană
Durerea sau presiunea persistentă în zona inferioară a abdomenului, spatelui inferior, șoldurilor sau pelvisului pot fi semnale de cancer avansat, care a început să se răspândească la alte țesuturi.
Disfuncție erectilă
Dificultatea de a obține sau menține o erecție poate fi asociată cu cancerul de prostată, mai ales în stadiile avansate.
Durere la ejaculare
Unii bărbați pot experimenta disconfort sau durere în timpul ejaculării.
Pierderea în greutate inexplicabilă
Pierderea semnificativă și inexplicabilă în greutate poate fi un semn că boala a avansat și afectează alte părți ale corpului.
Oboseală și slăbiciune generalizată
Deși nu sunt simptome specifice cancerului de prostată, oboseala extremă și slăbiciunea pot apărea pe măsură ce boala progresează.
Dureri osoase (în stadiile avansate)
În situația în care cancerul de prostată se extinde la oase (metastaze osoase), poate provoca dureri osoase, în special în șolduri, spate sau coapse. În cazurile avansate pot apărea, de asemenea, fracturi osoase cauzate de slăbirea oaselor.
Este important să fii atent la aceste semne și simptome, în special dacă ai factori de risc crescut, cum ar fi vârsta (peste 50 de ani) sau istoricul familial de cancer de prostată. Dacă observi oricare dintre aceste semnale de alarmă, este esențial să discuți cu un medic pentru o evaluare completă.
Totuși, este important de reținut că multe dintre aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni non-canceroase, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată sau prostatita. O evaluare medicală este necesară pentru a determina cauza exactă și a stabili un plan de tratament adecvat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Prostate-Specific Antigen (PSA) Test
https://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet
MedlinePlus - Prostate-Specific Antigen (PSA) Test
https://medlineplus.gov/lab-tests/prostate-specific-antigen-psa-test/
Te-ar mai putea interesa și...