Tiroidita Hashimoto: alimente interzise si recomandari pentru stilul de viata
Tiroidita Hashimoto: alimente interzise si recomandari pentru stilul de viata
Tiroidita Hashimoto: alimente interzise si recomandari pentru stilul de viata
Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventă formă de hipotiroidism. Pe lângă tratamentul recomandat de medic, este important și ce mănânci pentru a-ți gestiona boala. Iată ce alimente sunt interzise în tiroidita Hashimoto și ce măsuri de stil de viață sunt indicate.
Tiroidita Hashimoto este o afecțiune de natură autoimună, ceea ce înseamnă că apare din cauză că sistemul imunitar începe, fără motiv, să atace țesuturile sănătoase ale glandei tiroide, cauzând inflamație și afectându-i acesteia funcțiile.
La fel ca în cazul oricărei boli de natură autoimună, oamenii de știință nu au reușit să descopere cauzele. Moștenirea genetică, factorii care țin de mediu, precum și unele infecții pot contribui la creșterea riscului de a dezvolta tiroidita Hashimoto.
Printre simptomele acestei afecțiuni se numără și acumularea kilogramelor în plus, constipația, oboseala și ceața mintală. Așadar, alimentația pacientului care suferă de această afecțiune trebuie să fie una care să regleze tranzitul intestinal, să reducă riscul de îngrășare, dar totodată să ofere organismului energia necesară.
Ce alimente sunt interzise pacientului cu tiroidita Hashimoto?
Dieta pacientului cu tiroidita Hashimoto trebuie să fie una echilibrată, să conțină acizi grași Omega 3, iod, seleniu și zinc, să fie bazată pe alimente sănătoase, de preferat de proveniență organică și să nu depășească din punct de vedere caloric limitele recomandate în funcție de indicele de masă corporală al pacientului.
Există o serie de alimente și ingrediente contraindicate în caz de hipotiroidism cauzat de Hashimoto, acestea fiind dăunătoare. Iată despre ce este vorba:
Glutenul
Un studiu realizat în Italia în anul 2015 arată că există o legătură între tiroidita Hashimoto și sensibilitatea la gluten. Așadar, dacă suferi de această afecțiune și, în ciuda tratamentului și a stilului de viață sănătos adoptat, nu observi îmbunătățiri, ai putea încerca, după ce primești acordul medicului, să elimini glutenul din alimentația ta.
Dacă observi că starea ți se îmbunătățește considerabil, e posibil să ai de-a face cu o sensibilitate la gluten. Printre alimentele care conțin gluten se numără pâinea, fursecurile și orice aliment care conține grâu, orz și secară. În ultimii ani au apărut în magazine produse fără gluten, inclusiv pâine, așa că citește etichetele pentru a vedea ce este pentru tine și ce nu.
Goitrogenii
Goitrogenii nu trebuie eliminați complet din dietă, însă trebuie consumați în cantități reduse. Goitrogenii sunt substanțe care pot afecta funcționarea glandei tiroide și care se regăsesc în special în legumele crucifere precum conopidă, varză sau broccoli. Așadar, acestea nu sunt tocmai alimente interzise în tiroida Hashimoto, doar că trebuie consumate gătite, nu crude, și nu în cantități mari.
Prăjelile
Alimentele bogate în grăsimi nesănătoase au o densitate calorică mare, cresc nivelul de colesterol din sânge și totodată favorizează acumularea kilogramelor în plus. Așadar, acestea ar trebui să fie alimente interzise în tiroida Hashimoto, deoarece persoanele cu această boală au oricum predispoziție pentru îngrășare.
Zahărul și produsele cu zahăr adăugat
Și zahărul în exces determină creșterea în greutate, ceea ce înseamnă că persoanele cu hipotiroidism ar trebui să evite consumul.
Atenție la fibre!
Constipația este un simptom comun al hipotiroidismului, iar alimentele din cereale integrale precum pâinea integrală, pastele integrale și orezul integral sunt bogate în substanțe nutritive, plus fibre, care pot ajuta la reglarea activității intestinale. Cu toate acestea, fibrele pot interfera cu hormonii tiroidieni sintetici, deci trebuie consumate la distanță mare de comprimatele care se iau zilnic.
Atenție la suplimentele alimentare!
Suplimentele de fier și calciu interferează cu modul în care corpul absoarbe medicamentele tiroidiene, din cadrul substituției hormonale, deci acestea ar trebui să fie distanțate la cel puțin o oră. Un alt supliment la care trebuie să fii atent este biotina, luată în mod obișnuit pentru beneficiile părului, pielii și unghiilor.
Recomandări pentru stilul de viață al pacientului cu tiroidita Hashimoto
Iată ce mai poți face pentru a gestiona mai bine boala:
Mișcare regulată
Pentru pacienții cu tiroidită Hashimoto, la fel ca pentru oamenii sănătoși, este recomandată activitatea fizică regulată, care nu numai că fortifică musculatura și accelerează metabolismul, însă totodată combate și ceața mintală și oferă un plus de energie. Caută să ai zilnic 20-25 de minute de activitate fizică (sau 50 de minute de trei ori pe săptămână, cum îți este mai ușor), fie că e vorba de mers pe jos, plimbări în natură, gimnastică în casă etc.
Yoga
Yoga este, de asemenea recomandată, atât pentru partea fizică – asanele, cât și pentru partea care ține de meditație. Multe studii științifice au arătat în timp cât de eficientă este yoga în combaterea stresului, așa că pacientul care suferă de hipotiroidism are numai de câștigat de pe urma acestei practici. Dacă vrei să încerci yoga, este indicat să mergi mai întâi la un curs cu un instructor acreditat, unde să poți învăța mișcările corecte, după care le poți face singur la domiciliu.
Administrarea de acizi grași Omega 3
Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la scăderea inflamației în glanda tiroidă legată de afecțiuni precum tiroidita Hashimoto. Nu s-au găsit interacțiuni între uleiul de pește și levotiroxină, tratamentul de elecție pentru acești pacienți, dar recomandarea de a lua tratamentul de substituție dimineață, înainte cu o jumătate de ora de prima masă, rămâne valabilă.
Peștele este bogat în acizi grași Omega 3 și seleniu, care, cum spuneam, ajută la scăderea inflamației. Consumă somon, cod, biban ori sardine la prânz sau cină pentru a obține o doză sănătoasă de Omega 3 și seleniu sau ia zilnic un supliment de calitate pe bază de ulei de pește de mare adâncime, care conține acizi grași Omega 3.
Acupunctura
Unele studii arată că și acupunctura are potențial terapeutic în tiroidita Hashimoto, deoarece are avantaje în atenuarea simptomelor clinice, cum ar fi presiunea gâtului, oboseala și schimbările de dispoziție și poate stimula organismul să producă o serie de răspunsuri imune neuroumorale și, ca urmare, să îmbunătățească starea de tulburare imunitară.
Dacă ai perioade în care nu te simți bine, deși îți iei tratamentul și urmezi recomandările de stil de viață. este important să mergi la medicul endocrinolog, întrucât e posibil să ai nevoie de o modificare a dozelor de hormoni tiroidieni administrați zilnic. Cere ajutorul specialistului ori de câte ori te confrunți cu simptome noi sau accentuate pentru a primi soluții adecvate stării tale.
Având grijă la alimentație, la activitatea fizică și adoptând un stil de viață cât mai echilibrat, vei susține tratamentul medicamentos și tiroidita Hashimoto va fi mai bine ținută sub control.
#sfatulDOC
Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic endocrinolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:
- Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
- Analizele de sânge arată modificări îngrijorătoare?
- Există suplimente sau tratamente noi despre care ar fi bine să știu?
- Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
- Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
- Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?
Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist endocrinolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!
Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME.
Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!
Te-ar mai putea interesa și...
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hashimoto Thyroiditis
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/thyroid-disorders/hashimoto-thyroiditis
BMC - Acupuncture for Hashimoto thyroiditis: study protocol for a randomized controlled trial
https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-021-05036-8
Studiul „Acupuncture for Hashimoto thyroiditis: study protocol for a randomized controlled trial”, apărut în Trials 22, 74 (2021). https://doi.org/10.1186/s13063-021-05036-8, autori: Wang, S., Zhao, J., Zeng, W. et al.