Dieta pentru pacientii cu AVC in antecedente: sfaturi utile si recomandari

Daca ai suferit un accident vascular cerebral (AVC), este important sa tii cont de o serie de aspecte, care te vor ajuta sa previi recidiva unui astfel de eveniment cardiovascular.

Obiceiurile alimentare sanatoase te pot ajuta sa reduci acesti trei factori de risc majori pentru accidentul vascular cerebral: colesterolul necontrolat, hipertensiunea arteriala si excesul ponderal.

Dietele bogate in grasimi saturate si in grasimi trans pot contribui la cresterea nivelului colesterolului. Dietele bogate in sodiu (sare) pot contribui la tensiunea arteriala mare, iar dietele cu un continut caloric bogat pot contribui la obezitate. Nu uita ca o dieta ce contine 5 sau mai multe portii de fructe si legume pe zi ar putea reduce riscul unui AVC.

Asociatia Americana a Inimii si Asociatia Americana de Accident Vascular Cerebral iti ofera aceste recomandari pentru a adopta o dieta sanatoasa:

  • Adopta o dieta bogata in fructe si legume;
  • Alege alimente din cereale integrale si alimente bogate in fibre;
  • Mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana;
  • Limiteaza consumul de alimente ce contin grasimi trans si grasimi saturate - evita uleiurile partial hidrogenate, astfel vei reusi sa reduci grasimile trans;
  • Alege carne slaba si carne de pasare de curte si prepara aceste tipuri de carne fara sa folosesti grasimi trans sau grasimi saturate;
  • Alege produse lactate cat mai sarace in grasimi;
  • Redu consumul de bauturi si alimente cu adaos de zahar;
  • Alege si prepara alimentele folosind cat mai putina sare (sodiu); specialistii recomanda sa consumam mai putin de 1500 mg de sodiu pe zi.
  • Daca bei alcool, consuma-l cu moderatie; limiteaza consumul de alcool la o bautura pe zi, daca esti femeie (si nu esti insarcinata) si la cel mult doua bauturi alcoolice pe zi, daca esti barbat; tine cont de sfatul medicului in privinta consumului de alcool;
  • Prepara retete sanatoase acasa si nu folosi sarea in exces.

Cum sa obtii substantele nutritive de care ai nevoie

Unele persoane care au supravietuit in urma unui accident vascular cerebral (AVC) se confrunta cu pierderea poftei de mancare. Pentru alte persoane, mancatul poate fi o activitate dificila, din cauza problemelor de inghitire sau din cauza miscarilor limitate pe care acesti pacienti le pot face cu bratul sau cu mana.

In orice caz, discuta cu medicul tau sau cu echipa de specialisti, pentru a te asigura ca obtii substantele nutritive de care ai nevoie. Pentru a face mancatul o activitate mai usoara, incearca sa urmezi acesti pasi:

  • Alege alimente sanatoase care au arome puternice, cum ar fi pestele fript sau la cuptor ori fructele citrice; de asemenea, condimentele si ierburile aromate adauga un plus de savoare mancarii tale, asa ca le poti folosi ca un bun inlocuitor pentru sare;
  • Alege alimente colorate, care te atrag si care iti incanta ochiul, cum ar fi somonul, morcovii si legumele de un verde inchis la culoare;
  • Taie alimentele in bucati mici, pentru ca asa iti va fi mai usor sa le mesteci;
  • Alege alimente mai moi, mai usor de mestecat, cum ar fi iaurtul, bananele, alimentele din cereale integrale moi si supele calde cu un continut redus de sare;
  • Daca ai dificultati de inghitire, discuta cu medicul tau specialist; aceasta tulburare poate fi tratata;
  • Daca senzatia de slabiciune in maini sau brate este o problema dupa ce ai avut un AVC, ai putea incerca ustensile de bucatarie adaptive; de exemplu, unele tipuri de tacamuri au manere mai groase, care sunt mai usor de tinut in mana, iar cu unele cutite poti taia mai usor hrana, folosind o singura mana.

Daca ai AVC in antecedentele medicale, trebuie sa limitezi consumul de:

  • Sare - Prea multa sare in dieta ta iti poate creste tensiunea arteriala. Citeste etichetele produselor alimentare si alege optiunile care nu contin sare (sau au cat mai putina sare). Nu adauga sare cand gatesti si nici cand mananci.
  • Zahar - Prea mult zahar poate deteriora vasele de sange. Este bine sa citesti etichetele si sa alegi produse care nu contin zahar sau contin foarte putin.
  • Grasimi saturate - acestea provoaca valori crescute ale colesterolului. Mananca alimente bogate in grasimi polinesaturate si mononesaturate. Poti incerca untul facut din diverse nuci si poti manca mai mult avocado.
  • Alcool - Faptul ca bei cantitati prea mari de alcool contribuie la un numar mare de factori de risc ai accidentului vascular cerebral, inclusiv la hipertensiunea arteriala. Dupa AVC, medicul tau te poate sfatui cand este in regula sa incepi sa bei alcool din nou.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0