5 motive pentru care nu iti obligi copilul sa imparta lucruri

Fie ca este vorba despre mancare sau jucarii, adesea copiii sunt obligati de parinti sa imparta cu fratii, verisorii sau cu copiii de la locul de joaca, bunurile personale. Bineinteles, intentiile parintilor care isi educa astfel copiii sunt cele mai bune, insa de multe ori aceasta fortare a copiilor de a imparti ceea ce au cu cei din jur poate fi daunatoare pentru cei mici.

Cu totii stim motivele pentru care un copil trebuie invatat sa imparta, dar nu ar strica sa aflam si motivele pentru care acesta nu trebuie sa fie obligat sa o faca, daca nu isi doreste.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Va invata sa isi rezolve singur problemele

Atunci cand un parinte intervine intr-un conflict intre copii, ba chiar il forteaza pe al lui sa cedeze in favoarea altuia, cel mic isi poate pierde increderea in el. Specialistii in cresterea copiilor sunt de parere ca cei mici trebuie lasati sa isi rezolve singuri problemele, iar adultii nu trebuie sa intervina. Cu toate ca ai intentii bune, ii poti rapi dorinta de a isi apara interesele pe viitor.

Obligarea copilului sa imparta il poate afecta si pe celalalt copil

Copiii trebuie sa fie educati in asa fel incat sa li se cultive rabdarea. Daca adultul intervine intr-un confict obligand un copil sa ii ofere celuilalt ce isi doreste, acesta poate invata lectia gresit, intelegand ca poate oricand sa primeasca tot ce isi doreste. Copiii stiu cel mai bine sa isi rezolve conflictele pe cont propriu.

Copilul are nevoie de timp pentru a intelege de unul singur ca trebui sa imparta

Empatia este calitatea care ii permite copilului sa se puna in locul celuilalt, intelegand astfel ca e frumos sa imparta. Pe de alta parte, daca copilul este prea mic, creierul lui nu este atat de dezvoltat incat sa existe empatie. La o varsta foarte frageda, copilul poate percepe obiectele sale ca facand parte din el asa ca deposedarea acestuia de bunurile sale il poate traumatiza. Respecta-i dorinta de a nu imparti cu alti copii, daca cel mic se afla la o varsta foarte frageda.

Copilul poate primi mesajul gresit

Obligand copilul sa imparta bunurile sale cu alti copii, cel mic poate intelege ca tu faci regulile, iar acest lucru poate fi intimidant. Incurajeaza-l sa isi sustina opinia si pozitia.

 

 

Copilul poate ajunge sa fie marginalizat la locul de joaca

Mai mult ca sigur nu iti doresti ca cel mic sa fie marginalizat la locul de joaca sau la scoala si il obligi pe cel mic sa imparta cu alti copii tocmai din acest motiv. S-ar putea insa ca cel mic sa perceapa in mod gresit atitudinea ta si sa se simta lipsit de importanta si putere. Asadar, va adopta o atitudine lipsita de aparare, care ii poate face pe ceilalti copii sa profite de el, ba chiar sa il considere neinteresant si sa il marginalizeze.

Cum faci fata opiniei celorlalti parinti 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parintele care isi lasa copilul sa faca ce vrea si nu il obliga sa imparta cu alti copii nu este deloc privit cu ochi buni de catre alti parinti. Incearca sa nu te lasi afectat de opiniile altor parinti si, daca ti se ofera ocazia, explica-le de ce alegi sa ai aceasta atitudine. E dreptul tau sa iti educi copiii cum consideri.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0