De ce e bine sa lasi fratii sa se certe intre ei

Pentru parinti certurile dintre frati sunt mai mult decat sacaitoare, adultii fiind convinsi ca cei mici nu ar trebui sa se certe pentru simplul motiv ca sunt frati.

Specialistii sunt de parere insa ca putina cearta intre frati nu numai ca nu este daunatoare, ci este chiar benefica. Asadar, parintii nu ar trebui sa intervina pentru a aplana conflictele dintre frati, ci ar trebui sa ii lase sa isi rezvolve singuri problemele. Bineinteles, daca lucrurile scapa de sub control, adultii ar trebui sa intervina pentru a rezvolva problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt beneficiile certurilor dintre frati:

Sporesc creativitatea copiilor – profesorul de psihologie de la Universitatea Pennsylvania, Adam Grant, sustine ca participarea la conflicte sporeste creativitatea celor mici, invatandu-i sa incheie un conflict, sa negocieze, sa isi asume responsabilitatea dar si sa faca compromisuri. Adult fiind, este esential sa stii sa ai un conflict fara sa iei lucrurile persoanal si fara sa intreci limita, jignindu-l pe cel cu care nu esti de acord.

Conflictele ii fac pe cei mici sa isi castige indepenenta – psihologii sunt de parere ca cei mici trebuie lasati sa se certe pentru a se simti independenti. Un parinte care nu va permite copilului sa se certe, va suprima nevoia de exprimare a acestuia. Bineinteles, parintele trebuie sa intervina atunci cand conflictul degenereaza si apar manifestari violente.

 

 

Este benefic ca fratii sa se certe intre ei pentru ca acestia vor invata sa se descurce singuri, pe viitor, in viata de adult.

Certurile intre frati ii pregatesc pe cei mici pentru interactiunile sociale cu ceilalti copii – odata ajuns la locul de joaca, e posibil ca cel mic sa fie atacat de alti copii, fizic sau verbal. Un copil care nu a fost expus la conflicte pana in acest moment, poate suferi un blocaj, ce se poate transforma, pe termen lung, in timiditate. Pe de alta parte insa, un copil care a avut un frate cu care s-a certat, nu va fi impresionat in niciun fel de atitudinea altor copii, fie ea si rautacioasa. Mai mult decat atat, acesta va fi capabil sa se apere la nevoie.

Cu cat un copil va reusi sa managerieze un conflict mai bine, cu atat mai mari sunt sansele ca acesta sa devina un adult stapan pe sine, fara probleme de comunicare.

Cand trebuie sa intervina parintii in certurile dintre frati si cum

Parintii ar trebui sa intervina atunci cand cearta se transforma in bataie. In niciun caz fratii nu trebuie lasati sau incurajati sa se bata intre ei.

Atunci cand intervine, nu e indicat ca parintele sa dea dreptate unuia dintre frati, indiferent de cat de evident e faptul ca celalalt a pornit cearta. Parintele ii va trata pe ambii frati in mod egal si ii va incuraja sa isi rezolve singuri, printr-o discutie, cearta. In aceasta maniera, copiii invata sa faca un compromis atunci cand situatia o cere, sa lase de la ei dar si sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile intreprinse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0