Top 7 jucării educative de pus sub bradul de Crăciun

În ziua de azi, tehnologia este prezentă în toate aspectele vieții, așa încât să-ți dezlipești copilul de calculator, tabletă sau telefon este una dintre cele mai mari provocări, dacă ești părinte. Ca să-i mai abați atenția de la spațiul virtual și să-l convingi să petreacă timp cu voi sau pur și simplu, departe de tehnologie, poți alege, de acest Crăciun, un joc educativ. Există foarte multe alternative de jucării educative cu care îl poți tenta, mai ales dacă le găsește sub brad drept cadou de la Moș Crăciun.

1.    Hărți interactive

Destinate copiilor cu vârste de peste 3 ani, hărțile interactive (cu animale, cu țările lumii, cu corpul uman, etc.) pot fi o alegere bună pentru cadoul de Crăciun. Aceste hărți funcționează cu baterii și au sunet, o voce îndrumând copilul de-a lungul activităților, adresându-i întrebări și felicitându-l atunci când răspunde corect. Vă puteți juca împreună, pentru a face jocul mai distractiv.

2.    Joc laborator de chimie

Dacă ai un copil care a trecut de 8-9 ani și care e pasionat de reacții chimice și de științele reale, ia în calcul să îi pui sub bradul de Crăciun un laborator de chimie în miniatură. În joc, cel mic va găsi diverse materiale și echipamente, alături de instrucțiuni pentru tot felul de experimente chimice. Chiar dacă e vorba de un joc, nu lăsa copilul nesupravegheat când folosește minilaboratorul, există risc de rănire și de arsuri.

3.    Joc laborator de creare parfumuri

Cea mică e pasionată de parfumurile voastre și vrea și ea să știe cum se face o esență parfumată? E momentul să îi faci un cadou care cu siguranță o va ține departe de calculator câteva ore, și anume un mini laborator de parfumerie. Jocul vine echipat nu doar cu informații teoretice pe înțelesul copiilor despre crearea parfumurilor, ci și cu o varietate de materiale din care se pot face parfumuri solide, odorizante de cameră sau săruri pentru baie. S-ar putea să te trezești invadată de creațiile celei mici, dar, ia partea bună: vei avea de oferit și altora cadouri sub formă de parfum handmade.

4.    Un instrument muzical

Copilul tău pare să aibă ureche muzicală? Înainte de a investi într-un instrument adevărat, oferă-i cadou unul de jucărie, dar la care să se poată, totuși, cânta. Un flaut, o tamburină, o muzicuță sau un metalofon sunt câteva jucării care i-ar da celui mic ocazia să învețe cum să țină ritmul sau cum să sufle într-un instrument pentru a scoate note muzicale. Dacă ești dispusă să faci un compromis, așa încât cadoul să fie unul legat de tehnologie, poți opta pentru o consolă Wii, care vine cu accesorii muzicale, și de care vă puteți bucura împreună. 

5.    Un cub Rubik

Câți dintre noi nu am avut în copilărie un cub Rubik, pe care ne-am străduit din răsputeri să îl rezolvăm și câți dintre noi încă nu au reușit să îi dezlege tainele? Un cadou potrivit pentru toți copiii, și mai ales pentru cei cărora le plac calculele și sunt buni la matematică, cubul este o metodă eficientă nu doar pentru a-l ține pe cel mic la distanță de calculator, ci și pentru a-i dezvolta capacitatea de rezolvare a problemelor. În cazul în care tu te-ai străduit în zadar să rezolvi cubul, să nu fii mirat dacă cel mic va reuși!

6.    Un joc de construcție

Menite să dezvolte aptitudini precum lucrul manual, imaginația și orientarea în spațiu, jocurile de construcție sunt alcătuite în general dintr-o multitudine de piese de diferite forme și culori, care pot fi îmbinate pentru a crea structuri rezistente. Copilul poate construi case, turnuri, șine și trenulețe, animale și multe alte forme. Piesele se îmbină și se scot ușor, așa că nu este o problemă dacă se răzgândește și vrea să construiască altceva. Ce e sigur e că, odată intrat în joc, cel mic nu-și va aminti foarte repede că are și un calculator la care vrea să se joace, mai ales dacă își cheamă și prietenii, cu care să construiască împreună.

7.    Un puzzle 

Să recunoaștem, și adulții simt uneori nevoia să împrăștie pe o masă piese disparate și să stea zile în șir aplecați asupra lor, până când reușesc să recompună o imagine. Puzzle-urile sunt extrem de variate, de la câteva elemente până la mii de piese mici, în funcție de vârstă, și vin sub o multitudine de forme: tablouri celebre, personaje istorice, eroi din benzile desenate, peisaje de iarnă, mașinării, destinații turistice și multe altele. Rezolvarea unui puzzle poate lua mult timp, așa că, dacă îi pui copilului sub brad un astfel de joc educativ, ai șanse mari să nu se mai apropie de calculator o bună perioadă de timp. Mai ales dacă stai și tu cu el și încercați să recreați împreună imaginea de pe cutie. În plus, puzzle-urile îl ajută pe micuț să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor, îi crește puterea de atenție și răbdarea, atuuri foarte utile pentru viitor. Poți alege un puzzle cu tematică de Crăciun, pe care să îl recompuneți împreună.

8.    O trusă de cusut

Seturile de cusut presupun măiestrie și răbdare și pot fi un cadou foarte frumos pentru fetițele cărora le place să confecționeze hăinuțe pentru păpuși. Este recomandat să stai alături de cea mică atunci când se joacă cu trusa de cusut, chiar dacă e vorba despre un produs destinate copiilor, pentru că se poate răni. De asemenea, este șansa ta să o înveți diverse metode de a confecționa rochițe și accesorii pentru păpuși și, de ce nu, pentru voi două. În plus, e posibil ca, dintr-un simplu joc, să se nască o reală pasiune. 

9.    Un joc scrabble

Dacă ai copii mai mărișori, un joc scrabble poate fi un cadou foarte inspirat, de care vă puteți bucura în familie. Jocul scrabble presupune formarea de cuvinte pe o tablă, prin alăturarea de litere la cele deja formate. Este un joc educativ, distractiv și ușor de înțeles. În plus, cei mici pot învăța multe cuvinte noi pe acastă cale.
 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wired - 11 Great Games to Educate and Entertain Your Kids at Home
https://www.wired.com/story/best-educational-games-for-kids/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0