Ultravioletele - când sunt bune sau dăunatoare?

Ultravioletele sunt radiaţii invizibile pentru ochiul uman, cu o frecvenţă mai mare decât a luminii de culoare violet.

Spectrul UV poate fi descompus în trei benzi - UVA, UVB si UVC, cu o lungime de undă cuprinsă între 200nm şi 400nm. Ultravioletele naturale, produse de soare, variază între 100 şi 106 nm. Pe lângă acestea, soarele mai emite şi radiaţii X, lumina vizibilă, infraroşie şi unde radio.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este dificil de stabilit energia radiatiilor UV care ajung pe pământ la un moment dat, pentru că aceasta depinde de anotimp, nori, umiditate, latitudine şi altitudine. Oricum, cea mai mare parte a radiaţiilor UV solare sunt de tip UVA, însă întâlnim şi folosim des o mulţime de aparate ce utilizează ultraviolete, de la filtrele complexe de apă cu lămpi ultraviolete germicide, la zonele de alimente perisabile din supermarket, până la lămpile din salonale cosmetice pentru manichiurile cu ojă semipermanentă şi permanentă, stomatologie, bronzare sau cabinetele medicale, cu scop terapeutic.

Fiecare domeniu foloseşte alt spectru din cele trei tipuri de UV.

Ultraviolete de tip C (UVC), 100 - 280 nm., folosite în lămpi germicide. Ultraviolete de tip B (UVB), 280 - 315 nm., bronzare, aplicaţii industriale, dermatologie. Ultraviolete de tip A (UVA), 315 - 400 nm., bronzare şi terapia PUVA pentru psoriazis şi vitíligo.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radiaţiile ultraviolete se folosesc în medicină pentru tratarea unor boli ale pielii, mai precis a psoriazisului, vitiligoului sau acneei. Ani de zile, în tratarea psoriazis şi vitiligo s-a folosit PUVA terapia, ce presupune şi administrarea de psoraleni - senzibilizatori ai pielii. În ultima vreme acest tratament a pierdut din popularitate datorita riscului crescut de apariţie a cancerului de piele, menţinându-se doar terapia cu UVB de banda îngustă (311nm) ce au fost identificate ca având cel mai scăzut risc de cancer sau îmbătrânire prematură a pielii.

Mecanismul UVB în tratamentul vitiligo acţionează printr-un uşor efect imunosupresiv, responsabil de distrugerea melanocitelor. Pe acest fond, radiaţiile UVB stimulează dezvoltarea celulelor pigmentare rămase în foliculii de păr, care migrează spre zonele unde melanocitele au fost pierdute şi le înlocuiesc.

Preventia expunerii la o cantitate prea mare

Razele ultraviolete prezinta beneficii atunci cand expunerea este controlata. Sun Meter este un produs recomandat de Societatea Romana de dermatologie pentru educarea expunerii sanatoase la soare, pentru persoanele de orice varsta, de la copii, la varstnici. Acesta este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Sun Meter este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere, sa te acoperi sau sa te retragi la umbra. Este un dispozitiv esential pentru cei care lucreaza in aer liber in zilele calduroase, gradinaresc sau desfasoara diverse activitati recreative sub soarele arzator al verii. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0