Uleiuri naturale pentru protecție solară - sunt sau nu eficiente?

Adepții unui stil de viață sănătos, care evită produsele chimice de orice natură, întâmpină dificultăți atunci când caută o loțiune de plajă cât mai naturală, fără ingrediente chimice.

Potrivit specialistilor, există ingrediente naturale care conțin antioxidanți și substanțe care oferă protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB, însă acestea trebuie aplicate mai des decât o loțiune de plajă din comerț, întrucât își pierd eficacitatea destul de rapid.

Recomandările experților DOC.ro

Ingredientele naturale care te protejează de soare

Multe uleiuri lichide extrase din semințele de fructe și legume sunt ușoare, cu vâscozitate scăzută și mai puțin ocluzive decât uleiurile de hidrocarburi. Proprietățile lor de penetrare și de purtător, precum și conținutul lor natural de tocoferoli, carotenoizi și acizi grași esențiali, le dovedesc a fi foarte eficace. S-a raportat că mai multe loțiuni de protecție solară pe bază naturală, inclusiv uleiurile de migdale, avocado, nucă de cocos, semințe de bumbac, măsline, arahide, susan și soia, au filtre UV. 

În general, atunci când sunt aplicate pe piele, uleiurile vegetale se absorb ușor și prezintă o mare capacitate de răspândire. Uleiurile esențiale au trei moduri distincte de acțiune: 

  • Fiziologică - de exemplu, cu efecte antiinflamatorii 
  • Psihologică - de exemplu, în aromaterapie 
  • Cosmetică - de exemplu, efecte de conservare datorită proprietăților antibacteriene sau antioxidante, cu beneficii corespunzătoare. 

De asemenea, uleiurile esențiale sunt folosite în industria parfumurilor și în produsele de îngrijire a pielii pentru a promova echilibrul hormonal, pentru a combate acumularea de toxine și pentru a emolia pielea. 

Printre uleiurile cu factor de protecție UV, se află:

Uleiul de morcov 

Uleiul de morcov are factor de protecție 40, fiind cel mai puternic ingredient natural atunci când vine vorba despre protecția solară. Mai mult decât atât, acesta este și extrem de bogat în antioxidanți și are proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că îți hrănește și protejează pielea.

Uleiul din semințe de zmeură 

Uleiul esențial obținut din semințele de zmeură este bogat în acizi grași Omega-3, dar și în acizi grași Omega-6. Acesta nu numai că oferă protecție solară pielii, însă previne și apariția vergeturilor dacă este folosit cu regularitate.

Uleiul din germeni de grâu

Uleiul obținut din germenii de grâu conține cantități mari de vitamine precum vitamina E, vitamina K, dar și vitamina B. Totodată, acesta creează un strat protector împotriva radiațiilor UV, protejând pielea atunci când este expusă la soare.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado conține o cantitate mare de grăsimi monosaturate, grăsimi care formează un strat protector la nivelul pielii, protejând-o de radiații și prevenind arsurile solare.

În afară de uleiurile naturale menționate mai sus, toate celelalte uleiuri au SPF 10 sau chiar mai mic. Așadar, acestea nu oferă protecție foarte mare, mai ales dacă sunt folosite atunci când faci plajă și stai mai mult timp la soare. Uleiurile cu protecție 10 sau mai mică sunt următoarele: uleiul de Macadamia, uleiul de măsline, uleiul de migdale, uleiul din semințe de susan, uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de rapiță, uleiul de soia, dar și untul de Shea.

Expunerea la soare într-un mod responsabil

Este foarte important să te expui la soare într-un mod responsabil și conștient, iar acest lucru îl poți face doar dacă înțelegi niște principi simple. Riscul de a dezvolta cancer de piele crește în momentul în care expunerea la soare duce la arsuri, însă este important să reții că acestea pot să apară oricând, nu doar în zilele dogoritoare în care alegi să faci plajă. Astfel, este important să înțelegi că protecția solară trebuie aplicată în fiecare zi, indiferent de activitate.

În plus, limitează expunerea la soare și retrage-te la umbră în intervalele orare în care soarele devine prea puternic și îți poate afecta pielea. În această direcție, îți pot fi de folos dispozitivele inteligente, intuitive și accesibile, care te anunță atunci când te-ai expus pentru o dureată prea lungă razelor UV. Spre exemplu, brățara sau plasturele inteligent te pot ajuta în această direcție, când culoarea acestora se modifică, te anunță că este necesar să te retragi la umbră. Astfel, eviți arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și scad riscurile de cancer de piele.

Dacă vrei să previi arsurile solare si efectele nocive asupra pielii, ține cont de câteva sfaturi simple și utile:

  • Retrage-te la umbră în lunile de vară între orele 11 și 15, uneori chiar între 11.00 și 16.00, când radiațiile soarelui sunt extrem de puternice. Iar în plus, nu te expune timp îndelungat în razele directe ale soarelui.
  • Acoperă-ți pielea cu haine din materiale subțiri, naturale și fluide, și poartă ochelari de soare calitativi, astfel te asiguri că nici ochii tăi nu au de suferit.
  • Folosește zi de zi, chiar și în zilele cu cer noros, dar și indiferent de sezon, factor de protecție. Alege un produs cu un factor de protecție de cel puțin 15.

 

 

De ce nu te poți baza 100% pe protecția solară oferită de uleiurile naturale

Întrucât nu toate uleiurile naturale sunt produse în condiții identice și din aceleași ingrediente, factorul de protecție oferit de acestea poate să difere de la ulei la ulei. Mai mult decât atât, întrucât uleiurile naturale sunt predispuse riscului de oxidare, acestea își pot pierde complet capacitatea de a proteja pielea de radiațiile UV dacă sunt expuse la lumină și nu sunt depozitate în mod corespunzător. Asigură-te, atunci când achiziționezi uleiuri naturale, că alegi un comerciant de încredere, care le depozitează în condițiile de care acestea au nevoie pentru a-și păstra proprietățile.

Un alt lucru pe care este important să îl cunoști e că cele mai multe uleiuri naturale oferă protecție numai împotriva radiațiilor UVB. Uleiul din semințe de zmeură este singurul care oferă protecție și împotriva radiațiilor UVA.

Pentru a amplifica protecția oferită de uleiurile naturale atunci când vine vorba despre radiațiile solare, poți combina uleiurile naturale. Spre exemplu, poți prepara o loțiune de plajă eficientă amestecând ulei esențial de zmeură cu ulei esențial de cocos și ulei esențial de jojoba, folosite în cantități egale.

Este foarte important să ai grijă de pielea ta pe întreaga perioadă a anului. Pe lângă protecție împotriva radiațiilor UV, care este important să fie aplicată indiferent de sezon, nu uita să bei suficiente lichide și să adopți o dietă săntoasă, pentru un aport de nutrienți și o hidratare corectă și necesară.

Sursa: Shutterstock
Bibliografie: 
In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/#:~:text=Several%20natural%2Dbase%20sunscreen%20lotions,absorbed%20and%20show%20great%20spreadability. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0