Lăptișorul de matcă scade LDL-ul după menopauză?

Lăptișorul de matcă este o secreție produsă de albine, utilizată pentru a atenua simptomele menopauzei și ale sindromului premenstrual, dar și pentru îmbunătățirea capacității de gândire la persoanele vârstnice.

Lăptișorul de matcă este o secreție lăptoasă produsă de albine, care conține aproximativ 60-70% apă, 12 -15% proteine, 10-16% zahăr, 3-6% grăsimi și 2-3% vitamine, săruri și aminoacizi. Compoziția sa variază în funcție de geografie și de climă. Acest produs își ia numele de la faptul că albinele îl folosesc pentru dezvoltarea și creșterea albinelor regine.

Cum se poate folosi lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă este folosit de multe persoane ca remediu pentru boli de ficat, pancreatită, diabet zaharat de tip 2, ulcerații ale piciorului diabetic, tulburări de somn (insomnie), oboseală, sindrom premenstrual, infertilitate, simptomele menopauzei, boli de rinichi, fracturi, afecțiuni ale pielii și colesterol ridicat. De asemenea, este utilizat ca tonic general pentru sănătate, pentru combaterea efectelor îmbătrânirii și pentru stimularea sistemului imunitar. Unele persoane aplică lăptișor de matcă direct pe piele sau pe scalp pentru a stimula creșterea părului.

Newsletter DOC dedicat

Cu toate acestea, există foarte puține informații științifice disponibile despre efectele lăptișorului de matcă asupra oamenilor. La animale, acest produs apicol pare să aibă o oarecare acțiune împotriva tumorilor.

Lăptișorul de matcă, asociat cu beneficii pentru femeile aflate la menopauză

Anumite cercetări arată că administrarea de lăptișor de matcă pe cale orală timp de 3 luni poate crește colesterolul bun (HDL) și îl poate scădea pe cel rău (LDL) la femeile aflate în postmenopauză. Alte cercetări arată că administrarea orală a unui produs care conține lăptișor de matcă și polen timp de 12 săptămâni poate reduce simptomele menopauzei și poate îmbunătăți starea psihică a femeilor aflate la menopauză. 

Un alt produs care conține lăptișor de matcă, ulei de luminiță de seară, damiană și ginseng pare, de asemenea, să ușureze simptomele menopauzei. Aplicarea lăptișorului de matcă în vagin poate îmbunătăți calitatea vieții și problemele de natură sexuală la femeile aflate la menopauză în mod similar cu estrogenul intravaginal.

Alte posibile beneficii ale lăptișorului de matcă

Combaterea problemelor mentale și de memorie cauzate de îmbătrânire

Administrarea unui produs care conține lăptișor de matcă și alte ingrediente pare să îmbunătățească capacitatea de gândire la persoanele în vârstă care trăiesc într-un azil. Nu este clar dacă beneficiul se datorează lăptișorului de matcă, celorlalte ingrediente sau combinației.

Înlătură oboseala la persoanele cu cancer

Unele cercetări arată că administrarea unui amestec de miere procesată și lăptișor de matcă de două ori pe zi timp de 4 săptămâni înlătură starea de oboseală la unele persoane bolnave de cancer.

Previne leziunile renale cauzate de chimioterapie

Anumite cercetări sugerează că lăptișorul de matcă ar putea preveni leziunile renale la persoanele care fac chimioterapie.

Reglează glicemia

Unele cercetări arată că administrarea orală de lăptișor de matcă o dată pe zi timp de 8 săptămâni îmbunătățește nivelul mediu al glicemiei și al insulinei din sânge la persoanele cu diabet. Însă alte cercetări arată că administrarea acestui produs sub formă de doză unică sau de trei ori pe zi timp de 8 săptămâni nu îmbunătățește nivelul glicemiei sau al insulinei din sânge la persoanele cu diabet zaharat.

Tratează infertilitatea

Cercetări mai vechi arătau că aplicarea unei soluții care conține lăptișor de matcă, miere de albine egiptene și pâinea albinelor în vagin timp de 2 săptămâni poate crește probabilitatea obținerii unei sarcini la cuplurile cu probleme de fertilitate din cauza mișcării reduse a spermatozoizilor (astenozoospermie).

Poate scădea valorile colesterolului

Cercetări mai vechi sugerau că administrarea de lăptișor de matcă pe cale orală ar putea scădea nivelul colesterolului la persoanele cu valori ridicate.

Tratează leziunile bucale

Plimbarea prin gură și înghițirea lăptișorului de matcă pare să sporească șansele de vindecare ale leziunilor bucale cauzate de terapia anticanceroasă.

Ușurează simptomele sindromului premenstrual

Cercetări mai vechi sugerau că administrarea orală a unui produs care conține lăptișor de matcă, extract de polen de albine și polen de albine cu extract de pistil de-a lungul a două cicluri menstruale reduce unele simptome ale sindromului premenstrual, inclusiv iritabilitatea și creșterea în greutate.

Ajută la slăbit

Anumite cercetări arată că administrarea orală de lăptișor de matcă o dată pe zi timp de 8 săptămâni duce la o ușoară scădere a greutății corporale la persoanele supraponderale cu diabet, însă această stare ar putea să nu fie semnificativă din punct de vedere clinic.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Royal Jelly
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-503/royal-jelly
Healthline - 12 Potential Health Benefits of Royal Jelly
https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#section7

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0