Polenul crud, arma secretă împotriva gripei și a răcelii

Sănătatea este cel mai de preț dar pe care ți-l poți face ție, dar pe care îl poți face și celor din jur. Pentru a ajuta organismul să rămână sănătos, poți să-ți fortifici sistemul imunitar cu ajutorul unui ingredient extrem de eficient: polenul crud.

Polenul crud are o mulțime de efecte benefice asupra organismului, însă popularitatea și-a câștigat-o datorită efectelor pe care le are asupra sistemului imunitar, mai ales atunci când vine vorba despre lupta împotriva răcelii și a gripei.

Ce conține polenul crud?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Polenul este acea pulbere fină pe care albinele o culeg din flori. O singură granulă de polen colorat în auriu sau galben sau roșu este rezultatul a peste 300 de flori „vizitate”. Nu e de mirare că este unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite pentru întărirea organismului și recăpătarea forțelor tinereții.

În polenul crud se găsesc toate elementele chimice aflate în corpul uman, așadar se poate spune că este un aliment complet. Găsim în el din abundență vitamine hidrosolubile (vitamina C, D, B și E) și liposolubile (vitamina A), acid folic și numeroase minerale precum magneziu, zinc și calciu. 

Este un antioxidant puternic (cea mai bogată sursă de seleniu după nucile de Brazilia) și funcționează ca un medicament atunci când vorbim despre stres, nevroze, surmenaj și depresie, calculi biliari și afecțiuni ale aparatului respirator.

Compoziția chimică a polenului

  • 30% carbohidrați digerabili
  • 26% zaharuri (în principal fructoză și glucoză)
  • 23% proteine (dintre care 10% aminoacizi esențiali)
  • 5% lipide (inclusiv acizi grași esențiali)
  • 2% compuși fenolici (printre care și flavonoide)
  • 1,6% minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, cupru, zinc, mangan, siliciu și seleniu)
  • 0.5% vitamine și acizi solubili în apă (printre care și vitaminele B1, B2, B6 și C)
  • 0,1% vitamine solubile în grăsimi (printre care și vitaminele A, E și D)

Polenul crud se păstrează la rece, iar doza recomandată, conform specialiștilor în api–fito-terapie, este de 1-3 lingurițe pe zi pentru un adult sănătos.

Citește și Înlocuiește zahărul cu mierea! Iată ce beneficii are aceasta

Un studiu¹ realizat în anul 2008 de către cercetătorii de origine japoneză a scos la iveală faptul că polenul are și efecte antialergice. De asemenea, polenul stimulează și activitatea sistemului imunitar, ajutând astfel organismul să lupte împotriva gripei și a răcelii, dar și să le prevină. Un studiu recent sugerează că polenul are proprietăți antivirale, antimicrobiale și antifungice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea virusurilor și a fungilor.

Potrivit anumitor cercetări realizate pe animale, polenul are o acțiune asemănătoare cu a medicamentelor antiinflamatoare. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea ficatului și poate stimula vindecarea în cazul anumitor afectări. În plus, pentru anumite persoane polenul s-a dovedit util în combaterea stresului și în revigorarea organismului. În plus, deoarece stimulează circulația și hrănește pielea, polenul poate fi aplicat pe răni ușoare. 

Într-un studiu relizat pe animale s-a arătat că o alimentație care include și polenul crud contribuie la stimularea metabolismului și la îmbunătățirea masei musculare.

Cum consumăm polenul crud?

Pentru a fi mai ușor de integrat în meniul tău, găsești mai jos o rețetă de smoothie gustos și sănătos.

Ingrediente:

  • 1 măr
  • 1 portocală
  • 3 lingurițe polen
  • 2 cm rădăcină proaspătă de ghimbir
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță cardamon
  • ½ linguriță nucșoară
  • 200 ml apă (sau mai multă dacă dorești un smoothie mai lichid)
  • o mână de migdale hidratate
  • miere (opțional, după gust)
     
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Instrucțiuni:

Se pun toate ingredientele în blender și se mixează timp de 1-2 minute până la omogenizarea completă. Se consumă imediat.

Ce contraindicații are polenul

Polenul nu ar trebui consumat în perioada sarcinii întrucât poate stimula musculatura uterului. De asemenea, e recomandat să se evite consumul de polen și în perioada alăptării, întrucât nu se cunosc prea multe informații cu privire la efectele acestuia asupra sugarului.

Ce efecte secundare poate avea polenul

Anumite persoane se pot confrunta cu efecte neplăcute la administrarea polenului, printre acestea numărându-se mâncărimile, amețeala, tulburările de respirație și inflamația. Este indicat să discuți cu medicul înainte de a lua polen crud și, la fel de important, să te asiguri că sursa de la care iei polenul este de încredere (și că polenul nu este amestecat cu alte ingrediente care ar putea genera probleme de sănătate).

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How Nutritious Is Bee Pollen Exactly?
 https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits
NCBI - Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18361733/
1 Studiul „Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro”, apărut în Journal of Medicinal Food, DOI: 10.1089/jmf.2006.163, autori: Ishikawa Y et. al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0