Afectiunile la care femeile sunt predispuse dupa menopauza

Schimbările care se petrec în organism odată cu instalarea menopauzei nu numai că pot fi extrem de sâcâitoare, însă te predispun la o serie de afecțiuni. Estrogenul protejează o serie de sisteme din organism, printre care creierul, pielea, vaginul, oasele și inima.

Odată cu scăderea nivelului de estrogen din organism la menopauză, toate aceste sisteme sunt afectate, în special inima și sistemul osos.

Nivelurile scăzute de estrogen după menopauză pot afecta inima, oasele, creierul și sănătatea urinară și pe cea sexuală. Deși multe simptome ale menopauzei dispar în cele din urmă, pot exista riscuri semnificative pe termen lung de care e bine să fii conștientă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

După menopauză, crește riscul pentru anumite afecțiuni

Pentru o femeie de 50 de ani, riscurile pentru sănătate cresc nu doar din cauza vârstei, ci și din cauza pierderii de estrogen care vine odată cu menopauza. Iată ce afecțiuni sunt mai probabile după menopauză:

Diabetul

Riscul de diabet crește de la 1,6% la vârsta de 44 de ani, la 12,2% la femeile cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani. Menopauza se instalează, în general, în jurul vârstei de 50-51 de ani, iar dereglările hormonale cauzate de aceasta contribuie la sporirea riscului de diabet. Nivelul redus de estrogen crește rezistența la insulină și stimulează pofta de dulce, ceea ce înseamnă că greutatea poate crește, iar riscul dezvoltării diabetului este mai mare.

Vulnerabilitatea este și mai mare dacă ai predispoziție genetică pentru diabet, istoric în ceea ce privește sindromul ovarelor polichistice sau ai avut diabet gestațional. După instalarea menopauzei, medicii recomandă femeilor să fie mai atente cu sănătatea lor și să meargă la analize și controale medicale regulate.

Hepatita C

Și hepatita de tip C se află în strânsă legătură cu menopauza, potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical Montefiore și de la Facultatea de Medicină Albert Einstein din New York. Potrivit acestora, numărul femeilor infectate cu virusul hepatitic C persistent este mai mare în rândul celor aflate la menopauză. Specialiștii suspectează că estrogenul este cel care protejează ficatul, iar atunci când secreția de estrogen scade, ficatul își pierde scutul de protecție și virusul C îl atacă direct. Factorii de risc pentru hepatita C sunt: acupunctura, tatuarea pielii, piercieng-urile, utilizarea unor ustentile de manichiură nesterilizate, utilizarea la comun a unor obiecte personale precum o periuță de dinți sau un aparat de ras.

Bolile autoimune

Femeile au oricum o predispoziție pentru boli autoimune, comparativ cu bărbații, iar menopauza nu face altceva decât să sporească vulnerabilitatea acestora. Riscul dezvoltării unei boli autoimune precum lupusul, poliartrita reumatoidă ori tiroidita este mai mare după instalarea menopauzei, potrivit specialiștilor, însă nu se cunosc încă motivele pentru care menopauza sporește riscul de boli autoimune.

Infecțiile tractului urinar

Estrogenul are un rol important în sistemul urinar, acesta fiind responsabil cu menținerea elasticității țesuturilor, dar și cu fortificarea celulelor din intestine, astfel încât bacteriile să fie ținute la distanță. Așadar, atunci când nivelul de estrogen scade, apar probleme la nivelul tractului urinar. Riscul de infecții urinare este mai mare după instalarea menopauzei, de aceea femeile trebuie să fie mai atente în această perioadă. În plus, mai mult de 50% dintre femeile aflate in postmenopauză sunt afectate de incontinența urinară. 

Pentru scăderea riscului de a dezvolta o infecție de tract urinar, e important ca femeile să bea suficientă apă de-a lungul zilei și să folosească toaleta imediat după contactul sexual. Pentru a preveni incontinența urinară, se va menține o greutate normală, se vor face exerciții pentru podeaua pelvină și se vor evita pe cât posibil băuturile iritante pentru vezică, precum alcoolul și cafeaua cu cofeină.

Atrofia vaginală

Lipsa estrogenului afectează și vaginul, pereții acestuia devenind mai subțiri, mai uscați și adesea inflamați. Aceste simptome sunt însoțite, dacă este vorba despre o atrofie vaginală, și de simptome precum mâncărimi în zona vaginului, senzație de arsură, dureri la urinare și dureri în timpul contactului sexual. Femeile au tendința de a considera că aceste simptome sunt normale și vin odată cu îmbătrânirea, însă e bine de știut că există tratamente care pot ameliora situația, dacă se adresează medicului.

Numită și atrofie urogenitală, aceasta are drept rezultat uscăciunea vaginală și pruritul (mâncărimile) în zona intimă, dispareunia, disuria (dificultatea de a urina) și senzația puternică de a urina urgent.

Osteoporoza

Menopauza accelerează semnificativ pierderea osoasă și crește riscul de osteoporoză. Concret, estrogenul joacă un rol important în menținerea rezistenței osoase și, cum nivelurile acestuia scad în jurul menopauzei, rezultă o pierdere osoasă crescută.  Se estimează că, în medie, femeile pierd până la 10% din masa osoasă în primii cinci ani după menopauză. Cercetările indică faptul că, la nivel mondial, aproximativ una din 10 femei cu vârste de peste 60 de ani este afectată de osteoporoză. 

Depresia

Deși majoritatea femeilor au o tranziție relativ liniștită spre menopauză, fără să se confrunte cu probleme la nivelul sănătății mintale, se pare că aproximativ 20% dintre acestea suferă de depresie la un moment dat în timpul menopauzei, arată unele cercetări. Studiile au scos la iveală un risc crescut de depresie în timpul premenopauzei, cu o scădere a acestuia în anii de după instalarea menopauzei. Un indicator puternic al stărilor depresive este istoricul personal anterior de depresie, spun oamenii de știință, alături de fluctuațiile hormonilor de reproducere asociate cu aceste stări.

Bolile inimii și ale vaselor de sânge (cardiovasculare)

Când nivelul de estrogen intră în declin, riscul de boală cardiovasculară crește. Din acest motiv, medicii cardiologi subliniază că este important ca femeile la menopauză și în post menopauză să facă mișcare în mod regulat, să adopte o alimentație mai sănătoasă și să își mențină greutatea în limite normale.

Modificările hormonale în timpul menopauzei pot duce la creșterea în greutate și pot face ca tensiunea arterială să fie mai sensibilă la sarea din alimentația de zi cu zi - care, de asemenea, poate favoriza creșterea tensiunii arteriale. Unele tipuri de terapie hormonală pentru menopauză pot duce, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale.

Cum am discutat, în timpul menopauzei, nivelul de estrogen din corpul unei femei scade în mod natural. Oxidul nitric, un compus din organism, funcționează pentru a extinde vasele de sânge pentru un flux sangvin mai bun, iar nivelul acestuia depinde în mare măsură de producția de estrogen. Când nivelul de estrogen scade, arterele nu se dilată complet și sângele trebuie să pompeze mai greu pentru a circula în organism, ceea ce poate ajuta la creșterea tensiunii arteriale.

Dacă vrei să afli mai multe despre măsurile care te ajută să îți protejezi inima după instalarea menopauzei, întreabă-ți medicul cardiolog despre cum îți poți reduce valoarea colesterolului sau valorile tensiunii arteriale, în cazul în care suferi de hipercolesterolemie ori de hipertensiune arterială.

De asemenea, este important de reținut că hipertensiunea arterială, de obicei, nu produce niciun simptom până când nu este foarte mare - de exemplu, apare un accident vascular cerebral sau alt incident medical grav. Controalele medicale regulate și menținerea unui stil de viață sănătos sunt cele mai bune modalități de a te asigura că tensiunea arterială se menține la un nivel normal.

Stilul de viață ajută la scăderea riscului de boli după menopauză

Modificările stilului de viață sunt esențiale pentru a trece mai ușor pin menopauză și pentru a scădea riscul de boli ulterior. Sănătatea generală, incluzând sănătatea oaselor, a inimii, a ficatului, necesită atenție prin exerciții fizice, o alimentație cu mai multe produse simple și naturale, păstrarea unei greutăți corporale adecvate, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool. 

Alimentația este crucială pentru o stare mai bună de sănătate

Ce mănânci contează foarte mult pentru a fi mai sănătoasă și a scădea riscul de boli cardiovasculare, hepatice, osoase etc. De exemplu, mai multe alimente bogate în vitamina D și calciu -  legume (în special cele verzi), sardine, hering, ouă, iaurt, linte, fasole, migdale, ciuperci – te ajută să ai și o inimă mai sănătoasă și oase mai puternice. 

Unele stiluri alimentare sunt mai potrivite decât altele pentru o sănătate bună pe termen lung; de exemplu, în urma mai multor cercetări științifice a reieșit că dieta mediteraneeană reduce riscul de boli cardiovasculare, scade riscul de AVC în cazul femeilor, poate preveni declinul cognitiv și diabetul de tip 2, în plus, poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale potrivite. Nu mai puțin important, acest stil alimentar reduce simptomele în caz de artrită și scade și riscul de depresie.

Dieta mediteraneeană pune accentul pe un consum mai mare de legume crude și gătite, leguminoase fierte și utilizate în diverse feluri de mâncare (supe, salate, tocănițe, paste etc.), fructe proaspete, pește gras  - hering, somon, macrou -, măsline și ulei de măsline, avocado, nuci și semințe crude sau coapte fără ulei, pâine și paste integrale, orez brun sau sălbatic. 

Această dietă limitează produsele din făină albă, alimentele preparate cu zahăr, carnea roșie și prăjelile. Carnea de pui sau cea de curcan se recomandă cu moderație, fără piele, de două ori pe săptămână, iar lactatele se consumă în cantități mici (cam 30 g de brânzeturi pe zi, 150 ml de iaurt).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Inform – After the menopause
https://www.nhsinform.scot/healthy-living/womens-health/later-years-around-50-years-and-over/menopause-and-post-menopause-health/after-the-menopause
OASH - Menopause and your health 
https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-and-your-health
BMC - Menopause is a natural stage of aging: a qualitative study
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-020-01164-6
Studiul „Menopause is a natural stage of aging: a qualitative study”, apărut în BMC Women's Health 21, 47 (2021). https://doi.org/10.1186/s12905-020-01164-6, autori: Ilankoon, I.M.P.S., Samarasinghe, K. & Elgán, C. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0