Cu varicele la plaja: ce trebuie sa faci pentru a te proteja
Cu varicele la plaja: ce trebuie sa faci pentru a te proteja
Cu varicele la plaja: ce trebuie sa faci pentru a te proteja
Varicele, cunoscute și sub denumirea de vene varicoase, sunt venele proeminente care devin vizibile la suprafața pielii, și care apar pe picioare. Acestea apar, de regulă, din cauza insuficienței venoase.
Simptome varice
Printre simptomele varicelor se numără:
- Mărirea volumului venelor de la nivelul picioarelor
- Umflarea picioarelor
- Durerile la nivelul picioarelor
- Mâncărimi la nivelul picioarelor
- Senzația de picioare obosite
Factori de risc varice
Oricine poate să sufere de varice, însă un risc crescut de a dezvolta o astfel de problemă îl au persoanele care:
- Au moștenire genetică în acest sens
- Petrec multe ore stând în picioare
- Au un stil de viață sendentar
- Au o vârstă înaintată
- Suferă de obezitate
- Suferă de hipertensiune arterială
- Au un job care implică ridicarea de greutăți
Cu varicele la plajă
Îți dorești să îți bronzezi picioarele pentru ca varicele să fie mai puțin vizibile? Gândește-te de două ori înainte! Expunerea la soare trebuie să fie limitată, iar protecția solară nu trebuie, în niciun caz, neglijată, atrag atenția oamenii de știință.
Temperaturile crescute la care te expui când stai la plajă determină organismul să facă eforturi pentru a reduce temperatura corpului. Procesul de răcire a corpului presupune și dilatarea venelor din stratul superficial al pielii, ceea ce înseamnă că varicele tale vor deveni mai proeminente atunci când faci plajă, iar durerile pot apărea și ele dacă te expui pentru o perioadă îndelungată razelor soarelui.
Mai mult decât atât, expunerea îndelungată a pielii la radiațiile UV deshidratează pielea, determinând-o pe aceasta să își piardă elasticitatea. Acest lucru înseamnă, de asemenea, varice mai proeminente după o zi de plajă.
Din cauza temperaturilor crescute din această perioadă, dar și a expunerii la soare, vara este anotimpul în care simptomele venelor varicoase se acutizează, iar pacienții au mai multe bătăi de cap decât în restul anului.
Cum previi accentuarea simptomelor varicelor
Poți preveni accentuarea simptomelor varicelor în timpul verii, protejându-te de efectele negative pe care căldură și soarele le au – iată ce poți face în acest sens:
Limitează timpul în care îți expui pielea la soare
Alege să stai la plajă dimineața, foarte devreme, dar și seara, foarte târziu. În intervalul orar 10:00-16:00 este esențial să stai la umbră, într-un loc răcoros, pentru a preveni dilatarea venelor varicoase și durerile ce vin odată cu această dilatare.
Folosește protecție solară
Arsurile provocate de expunerea la soare, în sine, nu cauzează vene varicoase, deși nu trebuie să uiți că îți pot afecta foarte grav pielea, lucru care va afecta vasele mici de sânge de sub suprafața pielii, sporind aspectul venelor în formă de pânză de păianjen.
Cu toate acestea, ce vor face arsurile de la soare este să îți crească temperatura corpului și să îți dilate vasele de sânge. Așa cum știi deja, căldura nu înseamnă vești bune pentru varicele tale, iar arsurile provocate de expunerea prelungită la soare înseamnă un risc adițional, adică mai multă inflamație.
Amintește-ți atunci când mergi la plajă sau la piscină să reaplici o cremă sau o loțiune cu SPF în mod regulat, să te asiguri că ai factorul de protecție indicat pentru tipul tău de piele și să încerci să te relaxezi și la umbră, la intervale regulate de timp.
Aplică o loțiune de plajă cu factor de protecție cu SPF 50 cu 15 minute înainte de a merge la plajă. Asigură-te că, pe parcursul zilei, reaplici această loțiune de plajă o dată la câteva ore, precum și după fiecare sesiune de înot în apa mării ori în piscină sau dacă transpiri.
Dacă urmezi un tip de tratament pentru venele varicoase, ar trebui să investești într-un SPF cu factor de protecție mare și să limitezi cât mai mult posibil expunerea la soare.
Nu uita să îți protejezi și ochii cu ochelari de soare care garantează protecție UV400. În cazul în care observi că pielea ta se înroșește sau se arde, este foarte important să te acoperi.
Protejează-ți picioarele purtând pantaloni lungi
În momentul în care simți că soarele începe să îți ardă pielea, acoperă-ți picioarele cu o pereche de pantaloni lungi, din materiale naturale, care lasă pielea să respire.
Hidratează-te corespunzător
Consumul de apă are multe beneficii pentru sănătate, menținerea hidratată nu este doar o necesitate atunci când stai la plajă pentru perioade prelungite de timp, ci ajută și la subțierea sângelui, făcându-i mai ușor organismului să-l transporte prin corp. Hidratarea suficientă va ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce va menține forța musculară, susținând venele
Balonarea și umflarea venelor sunt alte două simptome comune ale deshidratării și, de asemenea, semne tipice ale fluxului sangvin ineficient, ceea ce duce la complicații mai severe.
Consumul de apă oferă celulelor și țesuturilor noastre oxigenul și substanțele nutritive necesare pentru a funcționa corect. Apa ajută, de asemenea, la întărirea mușchilor care înconjoară și susțin venele. Când mușchii sunt la performanță maximă, ei pot împinge sângele mai eficient.
Pentru a menține corpul și inima sănătoase, este foarte important să consumi cel puțin opt căni de apă pe zi și chiar să depășești această cantitate dacă locuiești într-un climat cald sau atunci când faci exerciții fizice. Dacă te chinui să bei suficientă apă, încearcă să ai mereu la tine o sticlă de apă reutilizabilă sau să adaugi fructe proaspete în apă pentru a o face mai plăcută. O dietă sănătoasă cu multe fructe și legume poate ajuta, de asemenea, să îți menții corpul hidratat.
Nu uita să porți ciorapi de compresie!
Ciorapii de compresie sunt șosete medicale concepute pentru a aplica presiune pe picioare pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului sangvin și la reducerea riscului de probleme de circulație.
Dacă petreci mult timp stând pe scaun sau stând în picioare, ciorapii compresivi pot fi deosebit de folositori pentru îmbunătățirea circulației.
Cum poți să „ascunzi” venele varicoase
Alte trucuri care te ajută să ascunzi venele varicoase vara asta, astfel încât să te simți încrezătoare atunci când mergi la piscină sau la plajă:
1. Optează pentru un bronz fals
Varicele sunt, de regulă, închise la culoare și extrem de vizibile (să nu uităm că sunt dilatații venoase, adică vene foarte proeminente), în special dacă pielea ta este albă, nefiind deloc expusă în lunile de iarnă.
Când pielea ta este bronzată, atunci varicele tale sunt mai puțin vizibile. Pentru a obține bronzul de care ai nevoie ca să te simți confortabil la piscină, nu trebuie să stai neapărat în soare, în costumul de baie. Poți să mergi la un salon și să obții un bronz frumos, cu ajutorul unui spray special sau poți cumpăra o loțiune autobronzantă, pe care o poți aplica singură, la tine acasă.
Dacă ai în plan să intri în apă, asigură-te că opțiunea de autobronzant sau spray este una rezistentă la apă. Bronzul fals te va ajuta să camuflezi varicele și să arăți de parcă ai stat la soare toată vara.
2. Folosește un machiaj special pentru corp
Dacă nu îți place aspectul unui bronz fals, poți să cumperi un produs de make-up special creat pentru a acoperi imperfecțiunile de pe corp, iar acest produs poate fi aplicat și pe varicele tale. Gândește-te că este la fel ca atunci când cumperi un concealer pe care îl folosești pe față. Machiajul pe care îl aplici pe corp (pe picioare) trebuie să se potrivească perfect cu nuanța pielii tale, astfel încât să nu se observe că ai aplicat un strat.
Există multe forme de machiaj pentru corp waterproof (rezistent la apă), așa că nu ai de ce să îți faci griji că varicele tale se vor vedea. Mergi în magazinele cu o gamă mai largă de produse de makeup și cere sfatul vânzătoarelor.
3. Poartă o rochie maxi
Dacă ai în plan să stai lângă piscină și să nu intri deloc în apă, include în garderoba ta de vară o rochie maxi. O rochie lungă de vară, dintr-un material subțire, îți va acoperi picioarele, fără să pară evident că ai ceva de ascuns sub ea.
Cea mai bună opțiune atunci când cumperi o rochie largă de vară este să alegi una care este cât mai lejeră și care să fie fabricată din bumbac, astfel încât briza verii să treacă cu ușurință prin material și să mențină răcoarea.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Conway Medical Center - 7 Ways to Prevent Varicose Veins From Getting Worse
https://www.conwaymedicalcenter.com/news/varicose-veins-treatment
National Heart, Lung, and Blood Institute - Varicose Veins
https://www.nhlbi.nih.gov/health/varicose-veins
Te-ar mai putea interesa și...