Dementa alcoolica – degenerarea creierului din cauza alcoolului

Demența este afecțiunea caracterizată de degradarea funcțiilor creierului, care în primă fază afectează memoria și funcțiile cognitive. Consumul excesiv de alcool favorizează instalarea demenței alcoolice, care evoluează în mod progresiv.

Alcoolismul este o boală cu multe efecte negative fizice, dar și psihice. Sănătatea persoanelor alcoolice se degradează în mod constant. Întrucât persoanele alcoolice au, adesea, și o alimentație deficitară, creierul nu poate funcționa la potențialul maxim. Atunci când creierul este privat de nutrienți importanți pentru o perioadă îndelungată, funcțiile acestui organ sunt afectate. 

Mai întâi, apar problemele cu memoria pe scurtă durată, care apoi se agravează și afectează considerabil calitatea vieții persoanei și relaționarea cu cei din jur. Relațiile cu membrii familiei, colegii de serviciu, rude sau prieteni pot fi afectate pentru că afecțiunea impactează și comportamentul pacientului. 

O persoană care se confruntă cu dependență de alcool trebuie considerată ca fiind o persoană bolnavă, care trebuie să primească ajutor cât mai curând, mai ales că instalarea consecințelor poate fi devastatoare, atât social, cât și personal, pentru sănătatea proprie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este demența alcoolică?

Demența alcoolică, după cum sugerează și numele, este o formă de demență legată de consumul excesiv de alcool. Acest lucru afectează memoria, învățarea și alte funcții mentale. Există trei tipuri principale de leziuni cerebrale legate de alcool: encefalopatia Wernicke, sindromul Korsakoff și demența alcoolică. Atât boala Wernicke, cât și sindromul Korsakoff pot apărea individual sau în combinație, iar atunci afecțiunea se numește sindrom Wernicke-Korsakoff.

Cea mai des întâlnită formă de demență alcoolică este sindromul Wernicke-Korsakoff, această combinație alcătuită din encefalopatia Wernicke și psihoza Korsakoff. Afecțiunea este cauzată de deficitul de tiamină (vitamina B1), care apare în urma consumului cronic de alcool.

Encefalopatia Wernike este afecțiunea de scurtă durată care apare în prima etapă a acestui sindrom și care reprezintă un pericol serios pentru viața pacientului. Encefalopatia Wernike este urmată de a două fază a bolii – psihoza Korsakoff, cauzată de fapt de daunele produse de encefalopatie.

Encefalopatia Wernicke

Este o afecțiune neurologică acută caracterizată printr-o triadă clinică de oftalmopareză cu nistagmus, ataxie și confuzie. Aceasta este o boală care pune viața în pericol, cauzată de deficiența de tiamină, care afectează în primul rând sistemul nervos periferic și central.

Deficitul de tiamină este asociat în mod caracteristic cu tulburarea severă de consum de alcool. Deși encefalopatia Wernicke afectează în cea mai mare parte persoanele care au o deficiență de tiamină din cauza alcoolismului cronic, diverse alte cauze includ malnutriție severă, nutriție parenterală prelungită, afecțiuni maligne, sindroame de imunodeficiență, boli hepatice, hipertiroidism și anorexie nervoasă severă. 

Consumul cronic de alcool poate provoca deficiență de tiamină din cauza absorbției afectate a tiaminei din intestin, unei posibile predispoziții genetice, a unei diete inadecvate, a depozitării reduse a tiaminei în ficat și a altor deficiențe nutriționale.

Scopul tratamentului este corectarea promptă și rapidă a deficienței de tiamină din creier. Encefalopatia Wernicke este o urgență medicală și este considerată o afecțiune reversibilă, prin urmare, necesită o atenție urgentă, deși debutul bolii poate fi acut sau cronic. 

Psihoza Korsakoff

Psihoza Korsakoff apare la 80% dintre pacienții netratați cu encefalopatie Wernicke, alcoolismul sever fiind o condiție de bază comună. De ce psihoza Korsakoff se dezvoltă doar la unii pacienți cu encefalopatie Wernicke este neclar. Un atac sever sau repetat de delirium tremens legat de sevrajul de alcool poate declanșa psihoza Korsakoff, indiferent dacă a apărut sau nu un atac tipic de encefalopatie Wernicke.

Scopul tratamentului este de a controla simptomele și de a preveni agravarea tulburării. Este posibil ca unii oameni să fie nevoiți să rămână în spital la începutul bolii pentru a ajuta la controlul simptomelor. Pot fi necesare monitorizări și îngrijiri speciale dacă persoana este în comă, letargică sau inconştientă.

Vitamina B1 se administrează de obicei prin injectare într-o venă sau un mușchi cât mai curând posibil. Acest lucru poate îmbunătăți simptomele precum confuzie sau delir, probleme de vedere și mișcarea ochilor și lipsa coordonării musculare. Vitamina B1 adesea nu îmbunătățește pierderea memoriei și a intelectului corelate cu sindromul Korsakoff. Oprirea consumului de alcool poate preveni pierderea mai mare a funcției creierului și deteriorarea nervilor. O dietă bine echilibrată, hrănitoare poate ajuta, dar nu este un substitut pentru oprirea consumului de alcool.

Cauze și factori de risc demență alcoolică

Iată din ce cauze apare demența alcoolică și cine este la risc de boală:

Cauze

Demența alcoolică este declanșată de consumul cronic și abuziv de alcool combinat cu nutriția deficitară. Tiamina, care face parte din complexul de vitamine B, lipsește adesea din organismul alcoolicilor și afectează funcțiile creierului. Aceasta se regăsește în alimente precum cerealele integrale, bananele, lintea și cartofii. Alcoolici au însă nevoie de suplimente de vitamina B pentru ca organismul să absoarbă cantitatea necesară.

Factori de risc

Oricine bea cantități excesive de alcool pe o perioadă de mulți ani poate dezvolta aceste afecțiuni. Nu se știe de ce unii băutori foarte mari dezvoltă demență sau sindromul Wernicke-Korsakoff, în timp ce alții nu. Dieta și alți factori ai stilului de viață pot juca un rol.

Demența alcoolică afectează cel mai frecvent bărbații cu vârste de peste 45 de ani cu o istorie lungă de abuz de alcool, deși bărbații și femeile de orice vârstă pot fi afectați. Riscul crește în mod clar pentru oricine consumă un nivel ridicat de alcool în mod regulat pentru o perioadă lungă de timp.

Simptome demență alcoolică

O persoană afectată de demența alcoolică se poate confrunta cu:

  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Irascibilitate
  • Incapacitatea de a recunoaște oameni, locuri și lucruri
  • Stare de agitație
  • Confuzie mentală
  • Tulburări de memorie
  • Amintiri false

Diagnostic demență alcoolică

O persoană poate fi diagnosticată cu demență legată de alcool dacă are probleme cu memoria, gândirea sau raționamentul care îi afectează grav viața de zi cu zi și este cel mai probabil să fi fost cauzată de consumul exagerat de alcool. Pentru un diagnostic clar, pacientul trebuie să aibă aceste simptome chiar și atunci când a încetat să mai bea și nu suferă de efectele sevrajului. De asemenea, medicul va trebui să se asigure că aceste simptome nu indică un alt tip de demență, cum ar fi  boala Alzheimer sau  demența vasculară.

Pentru depistarea consecințelor abuzului de alcool, sunt necesare unele investigații. În evaluarea consecințelor trebuie efectuate:

  • RMN sau CT cerebrale pentru evaluarea atrofiei cerebrale și eventualelor leziuni - zone ischemice generate de accidente vasculare cerebrale ischemice tranzitorii, pe fondul hipertensiunii arteriale și a consumului de alcool;
  • ecocardiografie pentru modificări la nivelul inimii;
  • fibroelastografie pentru ficat;
  • ecografia de pancreas și venă portă, căile hepato-biliare;
  • teste de sânge pentru evaluarea hiperlipidemiei, glicemiei crescute, anemii, leucopenie, trombocitopenie, hiperuricemie, hipopotasemie etc.

Tratament demență alcoolică

Spre deosebire de boala Alzheimer sau demența vasculară, demența alcoolică poate fi tratată cu succes; cu terapia și sprijinul potrivite, există adesea șanse mari ca starea persoanei să se îmbunătățească semnificativ.

Renunțarea la alcool și spitalizare

În primul rând, pacientul trebuie să renunțe la consumul de alcool, dar și să adopte o alimentație sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional. Pentru tratarea alcoolismului, se poate folosi un tratament medicamentos care să susțină eforturile pacientului și să îl ajute să scape de dependența de alcool.

Prima parte a tratamentului durează de obicei până la câteva săptămâni. Acesta are ca scop oprirea consumului de alcool și stabilizarea sănătății, iar majoritatea persoanelor cu demență alcoolică trebuie să fie spitalizate în această perioadă.

Medicamente și suplimente

Medicul poate recomanda și suplimente pe bază de vitamina B1, adică tiamina, în tratarea demenței alcoolice. Dar și acid folic, alte vitamine din grupul B, fosfatidil serina, acizi grași Omega 3, acid alfa lipoic. Toate pot ajuta la susținerea sistemului cerebrovascular și împiedică declinul și evoluția demenței. 

Memantina este un alt medicament care poate fi folosit pentru tratarea alcoolicilor al căror creier a fost afectat de consumul excesiv de alcool. Cu toate că face parte, de regulă, din terapia simptomatică adresată bolii Alzheimer, medicii au constatat că este eficient și în caz de demență alcoolică, ajutând pacienții să își recupereze măcar parțial funcțiile creierului, precum și amintirile.

Consiliere psihologică

Pe lângă medicamente, persoana afectată va avea nevoie și de consiliere care să o ajute să stea departe de alcool. De asemenea, medicul o va încuraja să participe la grupuri de ajutor odată ce iese din spital – de exemplu, există și în România organizația Alcoolicii Anonimi.

Pe de o parte, în cazurile în care demența alcoolică este depistată în faza incipientă și tratată, iar pacientul renunță la alcool, există șanse mari ca funcțiile creierului să fie recuperate complet. Pe de altă parte, în cazurile mai serioase, funcțiile creierului sunt pierdute definitiv iar pacientul și familia acestuia trebuie să accepte această situație și să se adapteze la noua situație.

Cât durează reabilitarea?

O persoană ar trebui să vadă de obicei cea mai mare îmbunătățire a abilităților sale în primele trei luni după ce încetează să bea alcool. Cu toate acestea, pentru unii oameni, această îmbunătățire ar putea continua până la doi sau chiar până la trei ani. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dementia UK - Alcohol related brain damage
https://www.dementiauk.org/about-dementia/types-of-dementia/alcohol-related-brain-damage/
Dementia Australia - Alcohol related dementia
https://www.dementia.org.au/about-dementia/types-of-dementia/alcohol-related-dementia
NCBI - Alcohol use and dementia: a systematic scoping review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320619/
Studiul „Alcohol use and dementia: a systematic scoping review”, apărut în Alzheimers Res Ther. 2019; 11: 1. Published online 2019 Jan 5. doi: 10.1186/s13195-018-0453-0, autori: Jürgen Rehm et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0