Riscul de a dezvolta cancer de colon la pacientii cu colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune a intestinului gros, care devine inflamat. In timp, pot aparea ulcerele la nivelul colonului. Pacientii care sufera de colita ulcerativa prezinta risc crescut de cancer colorectal, comparativ cu pacientii care nu au aceasta afectiune cronica de natura autoimuna.

Cu toate ca nu se cunosc cauzele pentru care apare aceasta afectiune, oamenii de stiinta au descoperit ca instalarea colitei ulcerative se petrece ca o urmare a unei reactii anormale a sistemului imunitar.

[{ads-colita-first}]

Pacientii care sufera de colita ulcerativa sunt predispusi cancerului de colon si ar trebui sa fie monitorizati in permanenta, mai ales daca boala este severa sau a aparut de foarte multi ani.

Cu cat creste perioada de timp de cand s-a instalat colita ulcerativa, cu atat mai mare este si riscul de cancer. Dintre pacientii diagnosticati cu colita ulcerativa, in jur de 5% vor dezvolta, in timp, cancer colorectal.

Daca ai colita ulcerativa, colonul este atacat incontinuu de sistemul imunitar, care declanseaza un proces inflamator. Inflamatia indelungata cauzeaza displazie, ceea ce inseamna ca apar anomalii la nivelul celulelor tesuturilor care captusesc intestinul gros. Aceste celule pot deveni, in urma producerii unei mutatii genetice, de natura canceroasa.

Mai mult decat atat, semnele si simptomele cancerului de colon pot fi greu de identificat la pacientii cu colita ulcerativa intrucat acestia au deja aceste simptome din cauza colitei. De pilda, prezenta sangelui in materiile fecale, care este un semn al cancerului colorectal, nu reprezinta un semnal de alarma pentru pacientii cu colita ulcerativa, care au deja de-a face cu asemenea simptome.

Riscul de cancer de colon nu creste numai odata cu timpul care a trecut de la imbolnavire, ci depinde si de portiunea din colon care este afectata de colita ulcerativa. Daca aceasta este de 5-10 cm, iar portiunea din colon este aproape de zona rectala, atunci riscul de cancer de colon este similar cu cel al persoanelor sanatoase, care nu sufera de colita ulcerativa. Pe de alta parte insa, daca intreg colonul iti este afectat de colita ulcerativa, atunci riscul de cancer colorectal este destul de ridicat.

 

 

Cum poti reduce riscul de cancer colorectal daca suferi de colita ulcerativa

  • Adoptarea unei diete sanatoase, sarace in grasimi, reduce riscul de acutizare a simptomelor colitei, insa totodata reduce si riscul de aparitie a cancerului de colon.
  • Screeningul regulat pentru cancerul colorectal este, de asemenea, extrem de important. La pacientii cu colita ulcerativa se recomanda, dupa ce trec primii 8 ani de boala, o colonoscopie pe an. Colonoscopiile regulate sunt, potrivit studiilor facute in domeniu, o metoda eficienta de detectare a cancerului in stadiu incipient. Mai mult decat atat, o colonoscopie poate identifica riscul crescut de cancer colorectal, depistand modificari de natura precanceroasa ce pot fi blande sau severe.  
  • Prelungirea episoadelor de remisiune a bolii este, de asemenea, recomandata pentru reducerea riscului de cancer de colon.

Cancerul colorectal diagnosticat in stadiu incipient are sanse mai mari de vindecare, comparativ cu cancerul de colon in stadiu avansat. De accea, este extrem de important ca acesta sa fie diagnosticat timpuriu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0