

Cauzele aparitiei colitei ulcerative
Colita ulcerativa este o afectiune cronica, de natura autoimuna, care cauzeaza inflamatie la nivelul intestinului gros.
Colonul are rolul de a elimina mancarea nedigerata din organism. La pacientii care sufera de colita ulcerativa, colonul se inflameaza, iar in cazuri severe apar si ulcere la nivelul mucoasei care il captuseste.
Colita ulcerativa se manifesta prin simptome precum diareea, crampele abdominale, oboseala extrema, scadere in greutate, pierderea apetitului, anemie, febra, dehidratarea si nevoia permanenta de a merge la toaleta.
Cauzele colitei ulcerative
Nu se cunosc cauzele care declanseaza colita ulcerativa. Oamenii de stiinta au reusit insa sa descopere ca sistemul imunitar are o reactie anormala la nivelul colonului, insa nu se stie din ce cauza apare aceasta reactie care sta la baza colitei ulcerative.
Fiind o afectiune autoimuna, colita ulcerativa nu este contagioasa si nici nu este cauzata de alimente.
Totusi, cercetatorii in domeniul medical banuiesc ca aceasta boala inflamatorie a colonului poate aparea in urma interactiunii mai multor factori:
- Factorii ereditari – genele mostenite pot mari riscul de colita ulcerativa.
- Activitatea anormala a sistemului imunitar – hiperactivitatea sistemului imunitar declanseaza inflamatia la nivelul colonului, precum si celelalte simptome ale colitei ulcerative.
- Factorii de mediu – bacteriile, virusurile si alti factori toxici la care ne expunem pot declansa reactia autoimuna ce sta la baza colitei ulcerative.
Alti factori care cresc riscul de aparitie a colitei ulcerative sunt:
- Varsta – persoanele cu varsta cuprinsa intre 15-30 de ani sunt mai predispuse colitei ulcerative, comparativ cu alte grupe de varsta.
- Rasa – colita ulcerativa afecteaza mai mult persoanele din rasa caucaziana, ceea ce inseamna ca europenii prezinta risc crescut.
- Tratament cu isotretinoina (n.r. Roaccutane) – tratamentul pentru acneea severa, pe baza de Roaccutane, poate creste riscul de colita ulcerativa, insa cauzele acestei asocieri nu sunt inca identificate.
Cum functioneaza sistemul imunitar
Sistemul imunitar consta intr-o retea complexa de celule care interactioneaza una cu cealalta cu scopul de a apara organismul de invadatori. Celulele albe au rolul de a identifica agentii externi daunatori, precum virusurile ori bacteriile, care sunt considerati a fi periculosi pentru organism. Dupa ce celulele albe identifica agentii daunatori, se declanseaza raspunsul sistemului imunitar, adica apare inflamatia – proces in timpul caruia se distrug si inlatura agentii externi.
Inflamatia este, asadar, un aliat de pret al organismului. Aceasta limiteaza efectele negative produse de agentii invadatori pana cand sistemul imunitar reuseste sa ii distruga.
Inrosirea, umflarea si durerea sunt semne care indica prezenta inflamatiei in organism. In colita ulcerativa insa, aceasta inflamatie devine cronica si nu are niciun efect benefic, nefiind nevoie de ea.
Colita ulcerativa nu este o afectiune ce poate fi vindecata, insa tratamentul se concentreaza pe reducerea simptomelor si prelungirea perioadei de remisiune.
O persoana care sufera de colita ulcerativa trebuie sa fie examinata de un medic gastroenterolog, care va stabili severitatea bolii si va face o schema de tratament adecvata.
In cazuri foarte rare este necesara internarea in spital din cauza colitei ulcerative, in general aceasta afectiune va fi tratata acasa, conform indicatiilor oferite de medic.
Sursa foto: Shutterstock