Sutienul care detecteaza cancerul de san - Functioneaza sau nu?

Un adolescent din Mexic a inventat un sutien care detecteaza cancerul mamar, insa oamenii de stiinta si expertii din domeniu se intreaba daca acest accesoriu functioneaza intr-adevar. Stirea a facut inconjurul lumii in mai 2017 si reprezinta un pas inainte pentru detectarea acestei maladii.

Julian Rios Cantu, pe atunci in varsta de 18 ani, a realizat un sutien despre care, spune el, va fi un sistem de avertizare timpurie pentru simptomele cancerului mamar.

Sutienul numit Eva, inventat de el impreuna cu trei prieteni (cu care a pus si bazele unei companii) este doar in stadiul de prototip, scria bbc.com in 2017. Insa tinerii au strans suficiente fonduri pentru a incepe testele sutienului.

Cum ar putea sa functioneze un sutien care detecteaza cancerul mamar?

Tumorile canceroase ar putea determina pielea sa aiba o temperatura diferita, din cauza fluxului sanguin crescut in acea zona. Ideea de la baza sutienului Eva este ca mai multi biosenzori ar putea masura temperaturile, le-ar putea inregistra intr-o aplicatie si ar putea alerta utilizatorul in privinta oricaror modificari ingrijoratoare.

Femeile care ar folosi acest sutien vor trebui sa il poarte intre 60 si 90 de minute pe saptamana, pentru ca masuratorile sa fie precise.

In cadrul unui interviu acordat presei straine in 2016, tanarul care a inventat acest sutien care ar detecta cancerul mamar spune ca faptul ca senzorii sunt plasati in interiorul sutienului ar putea insemna ca sanii sunt in aceeasi pozitie de fiecare data cand se fac masuratorile temperaturii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Va functiona intr-adevar un astfel de sutien care promite ca detecteaza cancerul de san?

Acest sutien este inca in stadii foarte incipiente. Presa scrie ca sutienul nu a fost inca testat pe deplin si ca ar fi nevoie de studii medicale clinice inainte ca expertii in cancerul mamar sa inceapa sa il recomande ca fiind o metoda buna pentru a depista boala.

"Noi stim ca tumorile, adesea, au un sistem anormal de vase de sange, dar stim de asemenea ca un flux sanguin crescut nu reprezinta neaparat un marker ce indica un cancer, pe care sa ne putem baza. In prezent, nu exista nicio dovada care sa arate daca acest sutien este un mod de incredere pentru a detecta tumorile mamare si, cu siguranta, nu este o idee buna ca femeile sa foloseasca o tehnologie care nu a fost inca testata in studii clinice de buna calitate", a declarat Anna Perman, de la Cancer Research UK, pentru BBC.

Motive de ingrijorare

Expertii de peste hotare mai spun ca exista unele potentiale probleme in privinta unui astfel de dispozitiv, care mai trebuie testat. De pilda, rezultatele fals pozitive si o incredere prea mare acordata sutienului care promite ca detecteaza cancerul la san.

"Infectiile si alte probleme aparute la nivelul sanilor ar putea duce la un rezultat fals pozitiv", avertizeaza dr. Jay Harness, medic chirurg specializat in cancerul mamar, de la Centrul pentru Preventia si Tratamentul Cancerului din cadrul Spitalului St. Joseph din California.

"Dimpotriva, un astfel de sutien ar putea da un sentiment fals de siguranta pacientei, lucru care este cea mai mare ingrijorare a mea. O pacienta cu risc mare ar putea incepe sa sara peste programarile mamografiilor, sa nu mai mearga la cabinetul medicului ei, etc. Falsa incredere este un motiv imens de ingrijorare", a mai spus dr. Jay Harness pentru Healthline.com.

Si alti oameni de stiinta au incercat, de-a lungul timpului, sa inventeze sutiene care detecteaza cancerul mamar, iar cercetarile lor continua.

Care sunt sfaturile medicilor, in prezent, pentru detectarea cancerului mamar?

Majoritatea nodulilor mamari (90%) nu sunt cancerosi, dar cel mai bine este sa mergi la un medic, la un control senologic, pentru ca el sa verifice starea sanilor si sa vada ce fel de nodul ai.

Ar trebui sa mergi la medicul tau daca observi oricare dintre urmatoarele simptome:

- un nou nodul sau o zona noua de tesut ingrosat in oricare dintre sani, care nu era inainte acolo

- o modificare in ce priveste dimensiunea sau forma unuia sau ambilor sani

Newsletter DOC dedicat

- secretii ca niste pete de sange din oricare dintre mameloane

- un nodul sau o umflatura in oricare dintre axile (la subrat)

- pielea de pe sanii tai are modificari, are aspect de "coaja de portocala"

- o eruptie cutanata pe sau in preajma mamelonului

- o modificare in aspectul mamelonului, cum ar fi ca pare ca s-a "scufundat" in san (retractie mamelonara).

Durerea de sani nu este, de regula, un simptom al cancerului de san. Nu ignora, insa, simptomele si semnele care apar, chiar daca ti se par minore, si mergi la medicul senolog, pentru un control de rutina, iar daca este cazul, acesta iti va recomanda si alte investigatii, precum ecografia mamara sau mamografia.

 

Bibliografie:

  • BBC - https://www.bbc.com/news/world-latin-america-39802629
  • Healthline.com - Does ‘Breast Cancer Bra’ Really Work?
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/symptoms/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0