Cum scapi mai usor de alergiile de primavara: regulile esentiale pe care trebuie sa le respecti

Anotimpurile calde pot reprezenta o perioadă nefericită pentru persoanele care suferă de alergii de primăvară, dar există numeroase metode de reducere a disconfortului. Dacă te întrebi cum scapi de alergii definitiv, e bine de știut că acest lucru nu este posibil, însă acestea pot fi gestionate eficient.

La nivel mondial, sute de milioane de persoane suferă de diverse alergii; rinita alergică, de exemplu, se pare că afectează între 10% și 30% din populația lumii. Deși unii factori iritanți, precum polenul, nu pot fi evitați complet, există soluții simple care atenuează reacțiile alergice. Din păcate, mulți factori, cum ar fi schimbările climatice (în special evenimente meteorologice extreme, schimbarea tiparelor meteorologice etc.), urbanizarea și pierderea biodiversității contribuie la creșterea incidenței astmului alergic indus de polen.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Multe persoane sunt afectate de alergii de primăvară

Alergiile de primăvară sunt foarte răspândite. În acest anotimp, arborii și plantele eliberează polen în aer, pentru a fertiliza alte plante. Acesta poate pătrunde în căile nazale și poate declanșa o reacție imunitară. Persoanele care se știu că suferă de alergii trebuie să fie atente la expunerea la polen când ies din casă, să folosească aspiratoare care atrag mai bine iritanții obișnuiți și să închidă ferestrele când nivelul de polen din aer este ridicat, aerisind cu ajutorul aparatului de aer condiționat.

În general, agențiile de știri și cele meteorologice raportează nivelul de polen din aer, dar există și aplicații pe telefon pe care le poți instala pentru a verifica la orice oră nivelul de alergeni. 

Când nivelul de polen este ridicat, e indicat ca persoanele afectate de alergii de primăvară să nu iasă sau, dacă este neapărată nevoie, să își pună mască de protecție și ochelari de soare. Așa-numitele remedii naturale sau din plante pot fi dăunătoare dacă nu sunt folosite corect, așa că e important ca mai întâi să se ceară sfatul medicului înainte de a fi încercate.

Cum scapi de alergii? Nu este posibil, însă le poți gestiona

Multe persoane se întreabă cum scapi de alergii, însă trebuie reținut că alergiile nu se vindecă. Simptomele pot fi gestionate și reduse mult, există și măsuri de prevenire, însă nu se poate scăpa complet de o alergie, odată dobândită. Unele sugestii îți pot fi de folos pentru a reduce disconfortul produs de alergii:

Investește într-un aspirator eficient

Folosește un aspirator cu tehnologie de filtrare HEPA, pentru a elimina polenul și alți iritanți de interior și pentru a reduce riscul de a-i inspira.

Nu deschide fereasta, ci aerul condiționat

Dacă știi că suferi de alergii de primăvară, atunci când nivelul de polen este ridicat, închide ferestrele și pornește aerul condiționat. De asemenea, schimbă regulat filtrele de aer și filtrele gurilor de aerisire ale locuinței.

Spală-ți mai des hainele de exterior

În timpul sezonului de alergii, spală-ți mai des hainele cu care ieși din casă și fă duș imediat ce te întorci acasă, deoarece polenul poate rămâne pe păr, pe haine sau pe corp. De fiecare dată când intri în locuință, aduci cu tine polen și alte particule mici. După ce ai petrecut timp afară, fie că ai mers pe stradă sau ai fost în natură, hainele tale, pantofii, părul și pielea sunt acoperite cu mici particule. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Așadar, când ajungi acasă, e indicat să-ți scoți repede hainele și să le pui în coșul de rufe și să faci un duș pentru a îndepărta orice urmă de alergeni, polen ori praf. Lasă-ți pantofii la ușă sau pune-i într-un pantofar, pentru că și aceștia pot fi o sursă de particule care îți agravează alergia.

Ia antihistaminice

Dacă te confrunți cu aceste alergii de primăvară, ia medicamente antihistaminice cu două ore înainte de a petrece o periodă mai îndelungată afară. Acestea se pot lua de la farmacie fără rețetă sau medicul îți poate prescrie unele cu rețetă.

Poartă o mască de protecție și ochelari de soare

Încearcă să nu ieși chiar în mijlocul zilei, atunci când se înregistrează cel mai ridicat nivel de polen, dar, dacă nu este posibil, poartă mască de protecție de la farmacie și ochelari de soare. Masca împiedică alergenii să pătrundă în căile respiratorii atunci când nu poți evita anumiți factori care îți declanșează alergia, cum ar fi atunci când faci treabă prin curte sau dai cu aspiratorul prin casă. O mască medicală poate bloca aproape 95% dintre particulele mici, cum ar fi polenul și alți alergeni.

Folosește o soluție salină pentru căile nazale

Când vii de afară, clătește căile nazale cu o soluție salină, pentru a reduce congestia nazală, a îndepărta eventualii alergeni și a ușura respirația.

Mănâncă sănătos

Unele studii la care au luat parte copii au arătat că aceia care au mâncat multe legume proaspete, fructe și nuci (în special struguri, mere, portocale și roșii) au avut mai puține simptome ale alergiei. Chiar dacă oamenii de știință încă încearcă să afle care este legătura dintre alimentația sănătoasă și alergii, nu există nicio îndoială că o dietă sănătoasă este benefică pentru întregul corp. Încearcă să mănânci o legumă proaspătă la fiecare masă a zilei și măcar un fruct proaspăt pe zi.

Bea mai multe lichide

Dacă simți că ai nasul înfundat sau că secrețiile ți se scurg în sens invers, spre gât, din cauza alergiilor, bea mai multă apă simplă sau cu lămâie. Lichidele pe care le bei din belșug pot subția mucusul din căile nazale și îți pot calma simptomele. În plus, poți consuma și lichide calde, cum ar fi ceaiurile de plante neîndulcite, supele și ciorbele, pentru că mai au un beneficiu: aburul.

Evită fumul de țigară

Fumul de țigară îți poate agrava simptomele dacă ai alergii de primăvară: nas înfundat, mâncărimi nazale, secreții nazale, ochii care îți lăcrimează des. Alege să mergi în locuri unde nu se fumează, iar dacă ai acasă invitați care fumează, roagă-i să fumeze în balcon sau în curte. Evită și alte surse de fum care îți pot agrava simptomele, în aceeași măsură în care fumul de țigară le agravează, cum ar fi spray-urile cu aerosoli și fumul produs de arderea lemnelor - cum ar fi în sobă sau în șemineu.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACAAI - Seasonal Allergies 
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/seasonal-allergies/
NCBI - Advances in the clinical and mechanism research of pollen induced seasonal allergic asthma 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6420698/
Studiul „Advances in the clinical and mechanism research of pollen induced seasonal allergic asthma”, apărut în Am J Clin Exp Immunol, 2019; 8(1): 1–8, autori: Zhi-Juan Xie et al.

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0