10 factori declanșatori ai alergiilor

Cele mai frecvente 10 alergii includ alimentele, blana animalelor, polen, mucegai, acarieni, medicamente, latex, înțepături de insecte  și parfumuri/produse chimice de uz casnic. Alergiile sunt o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului consideră o substanță ca un „invadator” dăunător și reacționează exagerat la ea, desi poate fi  în mod normal inofensivă. Din punct de vedere al alimentelor, au fost identificate opt alimente ca alergeni alimentari majori: lapte, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu și soia.

Simptomele alergice variază de la ușoare - erupții cutanate sau urticarie, mâncărime, curgerea nasului, ochi lăcrimoși / roșii - până la simptome care pun viața în pericol. Sunt descrise patru tipuri diferite de reacții alergice: reacții de hipersensibilitate imediate, citotoxice, mediate de complexul imun și întârziate.Tratamentele includ antihistaminice, decongestionante, steroizi nazali, medicamente pentru astm și imunoterapie.

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Dacă crezi că te confrunti cu o alergie, nu aștepta să vezi dacă simptomele dispar de la sine. Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână sau două și tind să revină, programează urgent o întâlnire cu un specialist în alergii / imunologie sau  la un dermatolog.

Testarea alergică a pielii poate fi utilizată pentru a identifica alergenii care îți  cauzează simptomele alergice. Testul se efectuează prin înțeparea pielii cu un extract de alergen și apoi verificarea reacției pielii.

Dacă nu se poate efectua un test cutanat, s-ar putea face un test al sângelui. Acest test nu este la fel de sensibil ca un test de piele. Testul evaluează numărul de anticorpi produși de sistemul tău imunitar. Niveluri mai ridicate ale anumitor anticorpi sugerează o posibilă reacție la acel alergen.

Cum sunt tratate alergiile?

Deși evitarea alergenului este cea mai importantă metodă de tratament, de obicei lipsa expunerii la alergeni nu pune capăt complet reacției alergice. In plus, nu uita de hidratarea corecta.Cand  corpul tău este deshidratat, producția si concentratia de histamină cresc, ceea ce face ca organismul să aibă aceleași simptome declanșatoare ca și alergiile sezoniere. Mai  multă apă va ajuta la prevenirea producției mai mari de histamină și la atenuarea simptomelor de alergie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicamente precum antihistaminice (de exemplu Aerius sau Claritine), decongestionante sau o combinație de medicamente eliberate fără sau cu prescripție medicală, sunt utilizate pentru tratarea simptomelor alergice. Spray-urile nazale, cum ar fi steroizii nazali topici și antihistaminicele nazale topice, de asemenea, pot fi utilizate pentru a trata simptomele alergice.

Medicamentele pentru astm, care reduc simptomele alergice, includ:

•    Bronhodilatatoare
•    Steroizi inhalatori
•    Bronhodilatatoare orale (teofilină)
•    Antileucotriene orale 
•    Medicamente injectabile

O altă opțiune de tratament este irigarea cu soluție salină folosind un kit de clătire sinusală. Aceste seturi de clătire sunt vândute fără prescripție medicală sau pot fi făcute acasă. Pentru a vă face propria soluție de clătire, combinați o jumătate de linguriță de sare neiodată cu o jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu într-o cană de apă distilată sau fiartă. Acest amestec elimină alergenii și scade cantitatea de inflamație (edem) pe care o provoacă.

Exista si o serie de suplimnete sau remedii ce pot ajuta, fiind  considerate antihistaminice naturale, precum:

  • Urzica- ceaiul preparat cu urzica sau Urtica dioica contine antihistaminice. Antihistaminicele pot reduce inflamația nazală și pot ușura simptomele alergiei la polen.
  • Quercetină - este un polifenol flavonoid natural care este bogat în antioxidanți. Are funcții anti-alergice care sunt cunoscute pentru inhibarea producției de histamină și mediatori proinflamatori. Quercetina poate regla stabilitatea Th1/Th2 și poate reduce eliberarea de anticorpi IgE specifici antigenului de către celulele B.
  • Bromelaină poate reduce sensibilizarea alergică și bolile alergice ale căilor respiratorii datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antialergice.
  • Butterbur-  sau Petasites hybridus este un remediu pe bază de plante care prezintă activitate antihistamină și antileucotrienă și s-a dovedit că atenuează răspunsul la provocarea cu adenozin monofosfat la pacienții cu rinită alergică și astm.
  • Vitamina C-  întărește sistemul imunitar si  acționează ca un antihistaminic natural. Potrivit unui studiu din 2018 privind vitamina C în tratamentul alergiilor, stresul oxidativ joacă un rol cheie în bolile alergice. Deoarece vitamina C este un puternic antioxidant și antiinflamator, poate acționa ca un tratament pentru alergii.
  • Ghimbirul -datorită proprietăților sale antiinflamatorii, poate funcționa și împotriva alergiilor. „Un studiu efectuat pe animale din 2016 a arătat că ghimbirul a suprimat producția de anumite citokine care provoacă activarea mastocitelor, conducând astfel la prevenirea și atenuarea simptomelor rinitei alergice.
  • Ceaiul verde cercetătorii japonezi au descoperit că EGCG, compusul antioxidant abundent din ceaiul verde, poate ajuta la împiedicarea organismului să dezvolte un răspuns imunitar la o gamă largă de alergeni, inclusiv polenul, părul de animale și praful.

Ce provoacă alergiile?

1. Un sistem imunitar hiperactiv

Există o mulțime de factori care pot declanșa o reacție alergică. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar al corpului tău atacă ceva de obicei inofensiv, cum ar fi polenul, părul de animale sau mâncarea. Reacția poate varia de la ușoară și enervantă la bruscă și care pune viața în pericol. În SUA, aproximativ 30% dintre adulți și 40% dintre copii au alergii.

2. Polen

Provine din plante precum ierburi, copaci și buruieni și poate declanșa febra fânului sau alergii sezoniere. S-ar putea să strănuți și să îți curgă sau să se înfunde nasul și poți avea ochii iritați. Tratează-le cu produse fără prescripție medicală, medicamente eliberate pe bază de rețetă și vaccinuri antialergice. Pentru a preveni simptomele,poarta masca afara, curata bine nasul cu un irigator cand revii in interior, schimba hainele pe care le-ai purtat afara. Daca se poate, rămâi în interior în zilele cu vânt, atunci când cantitatea de polen din aer este ridicată, închide ferestrele și ferește-te de aerul condiționat.

3. Părul animalelor

Îți iubești animalul, dar dacă ești alergic, reacționezi la proteinele din saliva lui sau din glandele seboreice ale pielii, ori acarienii care se acumuleaza in blana lui. S-ar putea să dureze până la 2 ani pentru ca alergia să se declanșeze. Din fericire, este posibil să poți trăi în continuare cu animalul tău de companie. Fă din dormitorul tău o zonă fără animale de companie, alege podele goale și covoare lavabile în loc de covoare clasice și spală-le regulat. Un filtru HEPA poate ajuta, de asemenea.

4. Acarienii din praf

Aceste mici vietăți trăiesc în așternuturi, saltele, tapițerie, covoare și perdele. Se hrănesc cu celule moarte ale pielii de la oameni și animalele de companie, precum și cu polen, bacterii și ciuperci. Ei prosperă în condiții de umiditate ridicată. Pentru a reduce problemele, utilizați perne hipoalergenice, acoperă saltelele, pernele și arcurile și spală cearșafurile săptămânal la temperaturi ridicate. Păstrează casa fără obiecte care colectează praful, cum ar fi animale de pluș, perdele și covor.

5. Înțepături de insecte

Acestea pot provoca umflături și roșeață care pot dura o săptămână sau mai mult. S-ar putea să te simți rău la stomac, obosit și să ai febră. În cazuri rare, mușcăturile de insecte declanșează o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie. Dacă ești grav alergic, vei avea nevoie imediat de un medicament numit epinefrină. Medicul îți poate recomanda antialergice pentru a preveni reacțiile.

6. Mucegai

Are nevoie de condiții de umezeală pentru a apărea. Îl poți găsi în locuri umede, cum ar fi subsoluri sau băi, precum și în iarbă. Deoarece inhalarea sporilor de mucegai poate declanșa o reacție alergică, evită activitățile care ar putea declanșa simptomele, cum ar fi greblarea frunzelor. Aerisește zilnic zonele predispuse la umezeală din interiorul casei. 

7. Mâncarea

Laptele, crustaceele, ouăle și nucile sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii. Altele includ grâul, soia și peștele. La câteva minute după ce ai mâncat ceva la care ești alergic, ai putea avea probleme cu respirația și poți dezvolta urticarie, vărsături, diaree și umflături în jurul gurii. Dacă reacția ta este severă, vei avea nevoie de ajutor medical de urgență. Deci, sună la 112 și utilizează stiloul de epineferină dacă ți s-a prescris unul.

8. Latex

Găsit în unele mănuși de unică folosință, prezervative și dispozitive medicale, latexul poate declanșa o reacție variind de la mâncărime și piele roșie la anafilaxie cu probleme de respirație. Simptomele pot include erupții cutanate sau urticarie, iritații la ochi, curgerea nasului sau mâncărime, strănut și respirație șuierătoare. Dacă ești alergic, păstrează în permanență cu tine un kit de epinefrină, dacă ți s-a prescris.

9. Medicația

Penicilina, aspirina și alte medicamente pot provoca urticarie, mâncărime la ochi, înfundarea nasului și umflături la față, gură și gât. Dacă ești alergic la un medicament, cel mai bine este să nu îl iei. Medicul îți poate sugera și alte opțiuni medicamentoase sau tratamente care îți pot permite să iei un medicament, dacă este necesar.

10. Gândaci

O proteină din excrementele lor poate fi un factor declanșator. Gândacii pot fi greu de eliminat, mai ales într-un climat cald sau dacă locuiești într-o clădire de apartamente unde se pot deplasa între vecini. Elimină-i cu un insecticid și păstrează bucătăria curată. Repară fisurile și găurile din podele, pereți și ferestre pentru a-i ține departe.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

American Academy of Allergy Asthma & Immunology. Allergies

Asthma and Allergy Foundation of America. Allergy Facts and Figures


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0