Cum abordăm problema temelor pentru vacanță?

Învățătorii și profesorii dau teme de vacanță încă din primul an de școală și mulți copii le primesc încă de la grădiniță. Din punct de vedere educațional, rolul acestora este să îi ofere copilului mai mult timp de studiu individual, fără influențele de care are parte în clasă, dar și să mențină activă mintea acestuia în perioadele mai lungi de pauză.

Trebuie totuși să recunoaștem că temele pentru vacanță pot fi un subiect neplăcut, uneori chiar și pentru părinți, în perioadele în care copiii ar trebui să se relaxeze, să se odihnească și să se distreze. Aceste teme au, însă, importanța lor atât pentru procesul de învățare în care este angrenat copilul la vârstele școlare, cât și pentru dezvoltarea lui personală. Există câteva trucuri care vă vor ajuta, ca familie, să integrați cu succes aceste teme în programul din vacanță.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce sunt necesare pentru copii temele de vacanță?

Temele de vacanță pentru copii sunt un subiect controversat, dar există mai multe argumente care susțin necesitatea acestora.

Menținerea continuității învățării

Vacanțele lungi, cum ar fi cea de vară, pot duce la pierderea unor cunoștințe acumulate în timpul anului școlar. Temele de vacanță ajută la menținerea activității intelectuale și la prevenirea acestei regresii. Repetarea și aplicarea conceptelor învățate ajută la consolidarea lor, ceea ce face ca reînceperea școlii să fie mai ușoară. 

Dezvoltarea abilităților de gestionare a timpului și responsabilității

Temele de vacanță îi învață pe copii să-și gestioneze timpul mai eficient, un aspect important pentru succesul academic și personal. De asemenea, copiii învață să-și asume responsabilitatea pentru finalizarea sarcinilor și respectarea termenelor.

Încurajarea învățării independente

Temele de vacanță le oferă copiilor oportunitatea de a învăța și a rezolva probleme în mod independent, dezvoltându-le abilități esențiale de studiu și cercetare. Proiectele de vacanță pot fi concepute astfel încât să stimuleze curiozitatea copiilor și să-i încurajeze să exploreze noi subiecte și domenii. 

Menținerea rutinei și structurii

O mică parte din zi dedicată acestor teme de vacanță poate ajuta la menținerea unei rutine și a structurii în viața copilului, oferind un echilibru între timp liber și activități educative. Astfel, acesta se pregătește treptat pentru anii care vor urma, inclusiv pentru maturitate, când va fi deja pregătit să accepte că raportul dintre muncă și odihnă este foarte important pentru sănătatea sa fizică și psihică.

Pregătirea pentru anul școlar următor

Temele de vacanță pot fi folosite pentru a revizui conceptele-cheie care vor fi necesare în anul școlar următor, facilitând o tranziție mai lină. Unele teme pot introduce ușor noile concepte care vor fi studiate, pregătindu-i astfel pe copii pentru viitoarele lecții. 

Implicarea familiei în procesul educațional

Chiar dacă temele obligatorii pentru unele materii vor fi mai rigide, iar alte subiecte care pot fi importante pentru cel mic și lărgirea orizonturilor sale nici nu vor exista printre teme, părinții pot introduce ei câteva. Temele de vacanță pot include, deci, și activități care implică toată familia, cum ar fi proiecte de artă, experimente științifice sau excursii educative, promovând învățarea în contextul familial.

Teme de vacanță: plan de abordare

Iată câteva idei legate de cum să vă fie mai ușor ca familie când e vorba de teme de vacanță:

Nicio vacanță fără teme!

Încă din primul an de grădiniță, obișnuiește-ți copilul cu ideea că orice vacanță presupune și teme. Astfel, va ști de la început că vacanța înseamnă multe zile libere în care nu merge la grădiniță, dar și câteva ore de exerciții. O astfel de rutină îl va ajuta să accepte mai ușor această regulă când va fi la școală. Dacă cel mic nu primește teme de la grădiniță, realizează tu un program ușor cu câteva fișe de lucru, ore de lectură sau de colorat, lucru manual sau pur și simplu recapitulări ale cunoștințelor, sub formă de discuții.

Analizează volumul de la început

În general, volumul de teme corespunde cu durata vacanței, și majoritatea profesorilor și educatorilor respectă acest lucru. Discută cu copilul tău și analizează temele de vacanță pe care le are, încă din ultima zi de școală. Astfel vei putea estima timpul necesar rezolvării sarcinilor și implicit vei putea organiza totul așa cum trebuie. Așa vei avea timp și să procuri anumite materiale, dacă știi că va avea nevoie de ele.

Fragmentează temele pe parcursul mai multor zile

Tentația multor părinți și copii este să se bucure din plin de vacanță, lăsând problema temelor pe ultimele zile. Acest dezechilibru poate transforma această perioadă într-o corvoadă, care poate genera frustrări și implicit certuri între părinți și copii. După mai multe zile de odihnă, copiilor le va fi greu să se concentreze la multe exerciții rămase pentru o perioadă scurtă de timp și vor obosi exact înainte de reînceperea școlii.

După ce ai analizat volumul temelor de vacanță, alege câteva zile în care copilul va dedica două, cel mult trei ore pe zi acestei activități. Lasă trei zile libere la începutul și la sfărșitul vacanței, pentru a face mai ușoară tranziția, apoi împarte sarcinile pe aproximativ jumătate dintre zilele rămase.

Alternează materiile și dificultatea

Când faci împărțirea pe zile, alternează și combină materiile astfel încât efortul să fie echilibrat. Nu aglomera într-o singură zi trei ore de exerciții la matematică dacă știi că nu este tocmai materia preferată a celui mic. Combină de exemplu o oră de limba română cu o oră de matematică și, la final, câteva exerciții de limbi străine, de exemplu sau altă materie care îi place copilului mai mult.

Stabilește ca momentul pentru teme să fie dimineața, la aceeași oră

Cel mai potrivit moment al zilei pentru teme este dimineața, după micul dejun. Copiii sunt mai odihniți dimineața și au mai multă răbdare, deci îți va fi mai ușor să incluzi cele 2-3 ore de teme ca o rutină. Veți începe dimineața cu această activitate mai puțin plăcută, să spunem, însă copilul va avea apoi tot restul zilei la dispoziție pentru joacă, plimbări și activități distractive.

Nu prezenta niciodată copilului temele de vacanță ca pe o activitate dificilă, obligatorie într-un sens negativ, ca pe o pedeapsă sau activitate plictisitoare. Pe cât posibil, încearcă sa faci momentele plăcute. Mizează pe o atitudine de tipul „hai să vedem ce lucruri interesante mai învățăm astăzi” și vei scăpa de refuzuri și îmbufnări. Dacă bunicii sunt în putere și le face plăcere să îi ajute pe cei mici, aportul acestora poate fi de neprețuit în ce privește temele de vacanță.

Cum procedezi când copilul nu vrea să facă teme de vacanță?

Când copilul nu vrea să facă temele de vacanță, este important să abordezi situația cu răbdare și înțelegere, încercând să înțelegi motivele din spatele refuzului și să găsești soluții constructive.

Discută cu copilul. Întreabă-l de ce nu dorește să facă temele. Poate simte că sunt prea dificile, plictisitoare sau poate este copleșit de volumul de muncă. Asigură-te că îi înțelegi sentimentele și preocupările fără a-l critica. Acest lucru va deschide o cale de comunicare sinceră și deschisă.

Stabilește un program clar. Împreună cu copilul, creează un program zilnic care include o perioadă dedicată temelor. Asigură-te că are suficient timp pentru joacă și alte activități recreative. Dacă volumul de teme pare prea mare, împarte-l în sarcini mai mici și realizabile. Începe cu câteva minute de lucru, urmate de pauze scurte.

Fă temele mai atractive, transformându-le într-o activitate mai plăcută, folosind jocuri, experimente sau alte activități interactive care să-l implice activ. Dacă este posibil, adaptează temele pentru a se potrivi intereselor copilului. De exemplu, dacă îi place să deseneze, încurajează-l să ilustreze o poveste sau să creeze un proiect artistic legat de un subiect de studiu.

Încurajează-l cu recompense mici pentru efortul depus, cum ar fi timpul suplimentar pentru joacă, o gustare preferată sau o activitate specială. Recunoaște și laudă orice progres, oricât de mic. Apreciază efortul și nu doar rezultatele.

Fii un exemplu pozitiv, pentru că, dacă cel mic te vede pe tine implicându-te în activități de învățare sau citind, este mai probabil să urmeze acest exemplu. Arată-i că ești dispus să-l ajuți. Poți să-l ajuți la teme sau să faceți împreună activități legate de teme, cum ar fi cititul unei povești sau un proiect de artă.

Dacă refuzul persistă, este util să discuți cu profesorul pentru a înțelege mai bine cerințele temelor și pentru a găsi împreună soluții care să funcționeze pentru copilul tău. Sugerează profesorului să ofere teme personalizate sau mai flexibile, care să țină cont de nevoile și preferințele copilului.

Evită să-l forțezi pe cel mic să facă temele, deoarece acest lucru poate crea resentimente și o atitudine negativă față de învățare. Fii tu, ca părinte, cel flexibil și ajustează-ți așteptările în funcție de situație. Nu toate zilele vor fi la fel de productive, și este important să respecți ritmul copilului. Scopul este de a transforma temele de vacanță într-o activitate pozitivă și constructivă, care să contribuie la dezvoltarea copilului fără a-i diminua bucuria și entuziasmul pentru învățare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Education Week - Should Schools Assign Summer Homework? Educators Weigh In
https://www.edweek.org/teaching-learning/should-schools-assign-summer-homework-educators-weigh-in/2023/05
ABC Quality - Should your child take a break from learning over vacation?
https://abcquality.org/blog/should-your-child-take-a-break-from-learning-over-vacation/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0