Aplicațiile de învățare a limbilor străine - eficiente sau nu? [studiu]

Cercetătorii de la Michigan State University au încercat să afle prin intermediul unui studiu¹ dacă aplicațiile de învățare a limbilor străine sunt într-adevăr eficiente.

Să înveți o limbă străină poate fi mai ușor în prezent, odată cu apariția aplicațiilor care ne vin în ajutor. Chiar dacă am ajuns la vârsta a doua sau a treia ne putem apuca să învățăm o limbă străină, mai ales dacă ne luăm ca aliați suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3, complexul de vitamine B și luteină, pentru stimularea memoriei, a concentrării și a învățării.

Aplicațiile mobile ne ajută să învățăm mai ușor o limbă străină?

În prezent, mai mult decât oricând, persoanele care doresc să învețe o limbă nouă apelează la dispozitivele mobile pentru ajutor, deoarece aplicațiile disponibile pe telefon sunt tot mai multe. În timp ce aceste aplicații le permit utilizatorilor să studieze o nouă limbă de oriunde, în orice moment, întrebarea care contează este: cât de eficiente sunt acestea în realitate? La această întrebare a încercat să răspundă profesorul american Shawn Loewen, de la Departamentul de lingvistică al Michigan State University.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Echipa de cercetători în frunte cu Loewen a realizat recent un studiu axat pe Babbel, o aplicație populară de învățare a limbilor bazată pe abonament și o platformă de învățare electronică, pentru a vedea dacă a funcționat cu adevărat în predarea unei limbi noi.
În ciuda faptului că, la nivel mondial, milioane de persoane utilizează deja aplicații de învățare a limbilor străine, există o lipsă de dovezi științifice publicate cu privire la impactul lor asupra abilităților de vorbire a acelor limbi. Practic, nu există alte studii care să fi investigat aplicațiile de învățare a limbilor străine într-un mod cvasi-experimental, deci acest studiu metodologic riguros aduce o contribuție importantă în domeniu, afirmă oamenii de știință.

În cadrul studiului, 85 de studenți la Michigan State University au folosit Babbel timp de 12 săptămâni pentru a învăța limba spaniolă. La începutul studiului, participanții au susținut un test prealabil pentru a-și evalua competențele orale, vocabularul și gramatica în limba spaniolă. După 12 săptămâni, cei 54 de studenți care au îndeplinit toate cerințele de studiu au dat din nou același test pentru a vedea cât de multe cunoștințe au dobândit.

Studiul a arătat că aproape toți studenții care au îndeplinit cerințele și-au îmbunătățit cunoștințele și / sau capacitatea de comunicare în limba spaniolă după 12 săptămâni de utilizare a aplicației.

În general, participanții la studiu și-au sporit competența orală, măsurată printr-o îmbunătățire a unui test de vorbire bine stabilit și valid în verificarea cunoștințelor de limbă străină, adică interviul de competență orală, au declarat cercetătorii. Aceste rezultate stabilesc că folosirea aplicației respective poate facilita dezvoltarea abilităților de comunicare orală și nu doar dobândirea unor cunoștințe de gramatică și vocabular, așa cum a demonstrat un studiu anterior. 

De asemenea, după cum era de așteptat, beneficiile în termeni de competență orală, gramatică și vocabular au fost corelate cu perioada de timp investită de studenți în utilizarea aplicației.

Mai important decât cum înveți o limbă străină este să fii perseverent în studiul ei

Concluziile raportului arată că 59% dintre participanți și-au îmbunătățit competența orală cu cel puțin un sub-nivel din scala de predare a limbilor străine. Proporția studenților care s-au perfecționat a fost și mai mare în rândul celor care au petrecut mai mult timp folosind aplicația. 69% dintre cei care au studiat cel puțin șase ore au crescut cel puțin un sub-nivel, iar 75% dintre cei care au studiat cel puțin 15 ore au avut aceeași creștere.

În plus, atunci când se iau în considerare rezultatele îmbunătățite ale învățării pentru cei care s-au conectat mai multe ore la aplicație și faptul că 36% dintre participanții care au început studiul au renunțat pe parcurs, un aspect important pentru utilizatorii potențiali ai aplicațiilor de învățare a limbilor străine devine clar: oricât de convenabilă și eficientă ar fi o aplicație de învățare, cel mai important aspect este ca persoanele să persevereze în studiu și să își acorde timpul necesar pentru a progresa.

Aplicația analizată în studiu a fost lansată în 2007, iar în prezent oferă instrucțiuni în 14 limbi, printre care germană, poloneză, norvegiană, rusă, spaniolă, suedeză și turcă.

De ce e util să învățăm limbi străine

Importanța comunicării este adesea trecută cu vederea și, în ciuda abilității noastre de a comunica, neînțelegerile și traducerile greșite sunt frecvente. 

Învățarea unei limbi străine este un aspect-cheie în primul rând pentru educația copiilor, pentru ca aceștia să aibă succes mai mare în eforturile lor profesionale viitoare. Majoritatea instituțiilor oferă oportunități de a învăța o limbă străină chiar și de la vârste fragede (nivel de grădiniță).

În plus, este util să învățăm cel puțin o limbă străină de circulație internațională, fie și la vârsta adultă, pentru că nu ne putem aștepta ca atunci când călătorim în lume toată omenirea să înțeleagă limba noastră maternă. Pentru a călători, fie pentru serviciu, fie pentru distracție, este necesară dorința și disponibilitatea de a ne adapta la noile culturi. Adaptabilitatea, desigur, include capacitatea de a comunica eficient. În plus, capacitatea de a comunica în mai multe limbi devine din ce în ce mai importantă în comunitatea de afaceri care este tot mai integrată. 

Comunicarea directă cu noii clienți și cu reprezentanții companiilor în limba lor maternă este unul dintre primii pași pentru fondarea unei relații de afaceri internaționale durabile și stabile. Posibilitatea de a vorbi limbi străine plasează automat orice persoană înaintea semenilor săi în competiția pentru diverse locuri de muncă și posturi prestigioase. 

Impactul multilingvismului poate fi urmărit în mai multe domenii. Un medic care lucrează într-o țară străină și poate să comunice cu pacientul său în limba maternă a acestuia este mult mai probabil să aibă succes la diagnosticarea lui corectă. Un inginer care face parte dintr-o echipă străină, capabil să explice ideile sale colegilor, va putea să-și accelereze și să-și perfecționeze munca. Învățarea de a comunica fluent în cel puțin o limbă străină oferă un avantaj suplimentar pentru obținerea unui loc de muncă sau a unor oportunități de avansare mai ales în perioade economice incerte.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - How effective are language learning apps?
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200609095027.htm
1. Studiul „The effectiveness of app‐based language instruction for developing receptive linguistic knowledge and oral communicative ability”, apărut în Foreign Language Annals, 2020; DOI: 10.1111/flan.12454, autori: Shawn Loewen, Daniel R. Isbell, Zachary Sporn.
Trimity - Importance of Language – Why Learning a Second Language is Important
https://discover.trinitydc.edu/continuing-education/2014/02/26/importance-of-language-why-learning-a-second-language-is-important/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0