Modificari ale stilului de viata in steatoza hepatica

Steatoza hepatica este afectiunea caracterizata de acumularile de grasimi la nivelul ficatului. Persoanele supraponderale sau cele care sufera de obezitate au adesea probleme de acest gen, insa si persoanele normoponderale pot descoperi ca sufera de boala de ficat gras.

Va explicam in articolul trecut ce este steatoza hepatica, ce factori de risc si simptome prezinta si cum se poate trata. Este important sa stim si ca in acest tip de afectiuni, stilul de viata este parte integranta din tratament.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Iata ce modificari la capitolul stil de viata se impun odata cu stabilirea diagnosticului de ficat gras:

  • Scaderea in greutate, in cazul in care sunteti supraponderal sau obez, prin reducerea aportului caloric zilnic din dieta si cresterea consumului energetic al organismului prin activitate fizica, se stimuleza eliminarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului.
  • Adoptarea unei diete cu rol de protectie hepatica. Cea mai buna si mai eficienta protectie hepatica nu se realizeaza prin suplimente alimentare sau protectoare hepatice, ci printr-o dieta echilibrata si sanatoasa, plina de antioxidanti si de alimente de calitate, cat mai naturale, neprocesate. O dieta bogata in legume si fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase si proteine slabe, fara grasimi animale, fara prajeli si alimente procesate protejeaza ficatul si ajuta la regresia steatozei.
  • Exercitiu fizic zilnic. Un minimum de 30 de minute zilnic de mers pe jos lejer, la limita tolerabilitatii, poate fi un bun inceput.
  • Controlul glicemiei. Diabetul necontrolat este una din cele mai importante cauze ale steatozei hepatice. Pentru a descarca ficatul de grasime, in cazul pacienţilor cu diabet, glicemia de dimineaţa trebuie menţinuta sub 120 mg/dl iar cea din timpul zilei, la doua ore dupa o masa principala, sub 160 mg/dl. In acest sens, se va administra cu strictete tratamentul recomandat de medic, dar si regimul alimentar impus.
  • Scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange. Se poate realiza atat printr-o dieta saraca in grasimi saturate si trans (pentru scaderea colesterolului rau), cat si prin scaderea zaharurilor concentrate si a alcoolului din dieta (pentru controlul trigliceridelor). In unele cazuri, medicul va recomanda tratamentul cu statine pentru reducerea nivelului de colesterol din sange. Tratamentul trebuie administrat conform recomandarilor facute de medic.

Steatoza hepatica are 4 stadii de evolutie:

Steatoza hepatica simpla - tesuturile adipoase se acumuleaza la nivelul ficatului, insa nu provoaca niciun simptom si este descoperita complet intamplator, in timpul unor analize sau teste facute cu alt scop.

Steatohepatita non-alcoolica - este o forma mai severa intrucat ficatul devine inflamat din cauza tesuturilor adipoase.

Fibroza hepatica - daca inflamatia la nivelul ficatului persista, apar tesuturi cicatriciale la nivelul acestuia. Totusi, ficatul reuseste sa isi mentina functiile.

Ciroza hepatica - acesta este cel mai grav stadiu al steatozei hepatice si apare dupa ani intregi de inflamatie cauzata de steatoza. Toate tesuturile sanatoase sunt inlocuite de fibroza hepatica, iar ficatul isi pierde capacitatea de a isi indeplini functiile. Ciroza hepatica creste riscul de insuficienta hepatica ori de cancer la ficat. Din pacate, singurul tratament pentru ciroza hepatica este transplantul de ficat.

Pentru ca steatoza hepatica este o afectiune reversibila, rareori se ajunge in situatii limita din cauza acestei afectiuni. Pacientul care primeste acest diagnostic trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, sa renunte la dieta bogata in grasimi si zaharuri, precum si la stilul de viata sedentar, iar astfel va reusi sa previna riscul de evolutie a steatozei, dar si pe cel de aparitie a complicatiilor.

Nu exista inca un tratament pentru steatoza hepatica, asa ca modificarea stilului de viata reprezinta singura cale prin care pacientul poate determina regresia steatozei hepatice.

Un studiu experimental  interesant a observat insa ca o combinație de quercetină și ulei de pește bogat în DHA poate atenua parțial boala hepatică grasă nealcoolică prin reducerea stresului oxidativ și suprimarea sintezei acizilor grași. Pentru a studia efectul combinat al quercetinei flavonoide și al uleiului de pește care conține acizi grași ω-3 asupra prevenirii sindromului metabolic indus de dietă, s-au hrănit șoarecii cu o dietă de control, o dietă bogată în grăsimi, zaharoză și colesterol ridicat, în stil occidental. dieta (dieta occidentală), o dietă occidentală suplimentată cu 0,05% quercetină, o dietă occidentală care conține 5% ulei de pește bogat în acid docosahexaenoic (DHA) (dieta DHA) sau o dietă cu DHA suplimentată cu 0,05% quercetină. După 18 săptămâni de hrănire, uleiul de pește a potențat suprimarea peroxidării lipide de către quercetină în ficat, dar nu și în țesutul adipos epididimal. Uleiul de pește, dar nu quercetina, a suprimat acumularea de acizi grași neesterificați și expresia sintetazei acizilor grași în ficatul șoarecilor hrăniți cu dieta occidentală. Astfel, combinația de quercetină și ulei de pește bogat în DHA poate atenua parțial boala hepatică grasă nealcoolică prin reducerea stresului oxidativ și suprimarea sintezei acizilor grași.

S-a demonstrat că suplimentele cu omega-3 îmbunătățesc funcția hepatică la unii pacienți cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Cercetările conduse de profesorul Christopher Byrne au arătat că administrarea de suplimente de omega-3 ar putea fi benefică pentru unii pacienți cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

 

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Combined Effect of Quercetin and Fish Oil on Oxidative Stress in the Liver of Mice Fed a Western-Style Diet, 2020,Masuko Kobori 1Yukari Akimoto 1Yumiko Takahashi 1Toshiyuki Kimura 1

Docosahexaenoic acid enrichment in NAFLD is associated with improvements in hepatic metabolism and hepatic insulin sensitivity: a pilot study, 2017,  L HodsonL Bhatia,  E ScorlettiD E Smith,  N C JacksonF Shojaee-Moradie,  C D Byrne 

https://www.uhs.nhs.uk/ClinicalResearchinSouthampton/Research/Facilities/NIHR-Southampton-Biomedical-Research-Centre/News-and-updates/Articles/Omega-3-helps-liver-disease-patients.aspx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0