Ce beneficii are inotul in piscina sau in apa marii

Înotul este unul dintre cele mai bune exerciții pentru pacienții cu o formă de artrită, însă nu numai ei se pot bucura de beneficiile acestei activități plăcute. Înotul - fie că este vorba de piscină ori de apa mării - are numeroase puncte tari când vine vorba despre sănătatea articulațiilor noastre.

Artrita și înotul

Înotul și alte activități similare, pe care le putem efectua în apă, sunt unele dintre cele mai bune exerciții pentru pacienții diagnosticați cu o formă de artrită. Atunci când înoți, aproape 90 de procente din greutatea corporală sunt susținute de apă. Acest mediu lichid, care ne oferă o imponderabilitate relativă și care ne susține corpul, ne ajută să depășim anumite mișcări care sunt dureroase atunci când le facem cu articulațiile afectate de această boală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Înotul nu este benefic doar pentru pacienții cu artrită. De exemplu, înotul în piscină ori în apa mării ajută la tonifierea mușchilor care ne susțin articulațiile, fără disconfortul pe care l-ar crea alte tipuri de exerciții. Din acest motiv, înotul este o activitate ideală și pentru persoanele cu anumite dizabilități sau pentru pacienții cu boli cronice ori cei care suferă pe termen lung de unele traumatisme.

Înotul reduce riscul ulterior de artrită, spun experții, permițându-ne să ne menținem rezistența normală a mușchilor și structura normală a articulațiilor. Așa că vei afla pe propria piele că înotul nu este doar o activitate fizică extrem de benefică pentru persoanele cu artrită, ci te și ajută să amâni cât mai mult instalarea unei afecțiuni de acest tip.

Înotul este benefic pentru inimă

Indiferent de vârstă, de greutate ori de condiția fizică, înotul este unul dintre cele mai bune exerciții cu impact redus pe articulații. Este o activitate ideală pentru cei care își doresc să slăbească, iar un studiu mai vechi a confirmat că înotul este benefic și pentru inimă.

Cercetarea efectuată la State University of New York a arătat că, în comparație cu cei care nu înoată, înotătorii au: ritmul cardiac mai scăzut, tensiunea arterială mai bună, respirația și circulația sangvină îmbunătățite. În același timp, s-a dovedit că înotul a fost bine tolerat de pacienții care erau în perioada de reabilitare după un eveniment cardiac și de către cei care erau în recuperare după insuficiența cardiacă ori după o boală arterială.

Dr. Gordon Blackburn, expert în cadrul Cleveland Clinic, spune1 că pacienții cu artrită sau cei care nu au o condiție fizică prea bună (cei care nu pot face exerciții pe banda de alergare ori cei care nu vor să meargă pe bicicletă) vor descoperi că înotul le poate ajuta inima să funcționeze mai bine, fiind o activitate care nu solicită foarte mult articulațiile.

Beneficii suplimentare pentru articulațiile tale

Pe lângă faptul că este o formă de exerciții fizice cu impact redus pentru articulații, înotul oferă și alte beneficii la capitolul sănătate, care, la rândul lor, funcționează în direcția întăririi articulațiilor. După cum au arătat numeroase studii de-a lungul timpului, înotul îmbunătățește respirația și circulația sângelui, scade ritmul cardiac și menține tensiunea arterială la un nivel optim, iar toți acești factori, per total, sunt extraordinari pentru sănătatea articulațiilor noastre.

Mai mult, înotul combină trei componente vitale ale exercițiilor fizice: întinderea (stretching-ul) mușchilor, întărirea musculaturii și aerobicul. În timpul înotului, se lucrează multe grupe diferite de mușchi în același timp, așa că te vei bucura de un antrenament cuprinzător, cu beneficii pentru întregul corp.

Înotul are beneficii și pentru sănătatea pielii

Apa oceanelor și a mărilor are cantități mari de minerale, inclusiv sodiu, clorură, sulfat, magneziu și calciu. Acesta este motivul pentru care pacienții cu anumite afecțiuni ale pielii, cum este psoriazisul, sunt îndrumați să practice înotul. 

Psoriazisul este o afecțiune cronică, autoimună (în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase) a pielii. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune se confruntă adesea cu erupții cutanate debilitante, formate din plăci solzoase și pruriginoase.

Înotul în apa naturală bogată în minerale, inclusiv în izvoarele minerale, se numește balneoterapie și este folosit de multă vreme pentru tratarea psoriazisului. Există, de asemenea, dovezi că climatoterapia în Marea Moartă este un remediu eficient pentru această afecțiune.

De altfel, potrivit unor studii mai vechi, pacienții care suferă de psoriazis au raportat că se simt mai bine după ce înoată în mare, dar acest lucru poate avea de-a face și cu expunerea la soare, care s-a dovedit că îmbunătățește simptomele psoriazisului.

Înotul în ocean sau în mare are beneficii și în cazul în care te confrunți cu eczeme. Există unele dovezi care susțin ideea că absorbția magneziului este benefică pentru pielea celor care suferă de eczemă – probabil pentru că o face mai puțin uscată.

Pe de o parte, deoarece este bogată în numeroase săruri minerale precum sodiu și iod, apa mărilor poate fi considerată a avea proprietăți antiseptice, ceea ce înseamnă că poate avea proprietăți de vindecare a rănilor. Pe de altă parte, este important de știut că înotul în mare când ai răni deschise te poate expune la potențiale infecții bacteriene.

Înotul este bun și pentru sănătate mentală

Înotul poate îmbunătăți starea de spirit atât la bărbați, cât și la femei, arată studii mai vechi. În cartea sa din 2014, „Blue Mind”, biologul Wallace J. Nichols vorbește despre efectul relaxant pe care înotul îl are asupra oamenilor. Acesta explică faptul că persoanele care înoată se relaxează deoarece este stimulat sistemul nervos parasimpatic (sistemul care controlează funcția organelor și liniștește creierul). De altfel, practicarea înotului are efecte asupra undelor cerebrale și hormonilor care influențează pozitiv creierul.

Imponderabilitate apei poate avea, de asemenea, un efect calmant asupra minții, chiar modificând sau încetinind undele cerebrale. Prin urmare, înotul poate ajuta la distragerea atenției, oferind un sentiment de conștientizare, care este o stare în care cineva este conștient de mediul înconjurător într-un mod meditativ.

S-a demonstrat, de asemenea, că hidroterapia (terapia cu apă) și înotul scad simptomele de depresie și anxietate. Un studiu a arătat că efectele balneoterapiei sunt comparabile cu un medicament antidepresiv folosit în mod obișnuit, numit paroxetină. 

În cazul pacienților cu fibromialgie, înotul poate scădea anxietatea, iar terapia fizică în apă caldă poate reduce depresia și îmbunătăți starea de spiri. Mai mult decât atât, înotul poate fi de mare ajutor gravidelor, având un efect pozitiv asupra sănătății mintale a acestora. Părinții copiilor cu dizabilități de dezvoltare spun că activitățile recreative, cum ar fi înotul, îmbunătățesc conexiunile familiale.

Înotul în apa rece - ce beneficii are?

Înotul cu apă rece activează receptorii de temperatură de sub piele care eliberează hormoni precum endorfinele, adrenalina și cortizolul. Acestea au beneficii terapeutice pentru afecțiunile musculo-scheletale - cum ar fi fibromialgia, care este o afecțiune cu durere cronică și sensibilitate pe tot corpul - și disconfort la nivelul pielii. 

De altfel, expunerea constantă la apa rece poate duce, de asemenea, la îmbunătățirea funcției sistemului nervos parasimpatic, care ajută la funcționarea organelor. Se pare că asta are legătură cu creșterea nivelului de dopamină și serotonină.

În funcție de temperatura apei, în timpul înotului se consumă mai multe calorii pentru a menține temperatura corpului. De asemenea, oamenii de știință spun că expunerea frecventă la apă rece crește imunitatea organismului.

Un exercițiu variat, cu multe fațete

Înotul nu se limitează doar la a face ture de piscină. Există multe alte activități fizice care pot fi făcute în apă și care funcționează la fel de bine pentru pacienții cu dureri articulare ori pentru cei cu sensibilitate în zona articulațiilor. Dacă ești în căutarea unor exerciții pe care să le poți face atât în piscină, cât și în apa mării, care să aibă un impact cât mai redus asupra sistemului musculo-scheletic, poți încerca: exerciții de aerobic în apă, mersul în apa adâncă sau pur și simplu exerciții de stretching în piscină.

Ce alte beneficii are înotul

Durerea de genunchi este cel mai comun simptom asociat cu artroza, care este tot o formă de artrită. Înotul poate reduce redoarea articulară de la nivelul genunchilor, poate întări musculatura din jurul articulațiilor genunchilor, poate întări oasele și poate îmbunătăți condiția ta fizică. În același timp, înotul poate calma simptomele depresiei și poate să scadă riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare. Înotul este, de regulă, o activitate care nu solicită foarte mult genunchii, însă evită stilul de înot fluture dacă ai genunchii afectați de vreo boală, așa cum este artroza.

Frecvența cu care ar trebui să înoți

Înotul este considerat, așa cum știi, un exercițiu aerobic de intensitate moderată. Pentru a obține beneficiile de pe urma acestei activități, este bine să însumezi cel puțin 150 de minute pe săptămână. Poți să îți atingi obiectivul dacă faci sesiuni de 30 de minute de înot, în 5 zile pe săptămână. Pentru beneficii maxime atât pentru sănătatea, cât și pentru greutatea ta, poți să încerci, treptat, să ajungi la 300 de minute de înot pe săptămână.

La fel că în cazul oricărui program de exerciții fizice, nu uita să te consulți mai întâi cu medicul tău, înainte de a începe. Dacă există contraindicații în cazul tău, medicul îți va spune.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Just Keep Swimming: 9 Health Benefits of Water Workouts
https://health.clevelandclinic.org/swimming-joint-friendly-and-good-for-the-heart/
Centers for Disease Control and Prevention - Health Benefits of Swimming
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html# 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0