Vitaminele prenatale scad riscul de naștere prematură

Tot mai multe dovezi științifice sugerează că starea nutrițională a unei femei la debutul sarcinii are o influență importantă asupra dezvoltării fătului și că o stare nutrițională bună în timpul sarcinii poate ajuta la reducerea riscului de complicații.

O dietă sănătoasă este cel mai bun mod de a obține vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul, însă este posibil ca femeia să nu poată obțină toți nutrienții esențiali în timpul sarcinii, având în vedere că dezvoltarea fătului necesită cantități mai mari. Astfel, vitaminele prenatale (de fapt, e vorba de un complex de vitamine și minerale) pot completa eventualele carențe.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce sunt importante vitaminele prenatale?

În timpul sarcinii, femeia are nevoie de mai mult acid folic și fier decât de obicei. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor tubului neural, anomalii grave ale creierului fetal și ale măduvei spinării. Suplimentele cu acid folic ar trebui luate, în mod ideal, cu cel puțin 3 luni înainte de obținerea sarcinii, dar pentru că nu toate sarcinile sunt plănuite, e important ca acidul folic să fie luat imediat ce femeia află că este gravidă.

Fierul sprijină dezvoltarea placentei și a fătului, ajutând corpul să producă sânge pentru a furniza oxigen fătului. Acest mineral ajută, de asemenea, la prevenirea anemiei, o afecțiune în care sângele are un număr redus de globule roșii sănătoase. Pe lângă acid folic și fier, e important ca vitaminele prenatale să conțină calciu și vitamina D (care susțin dezvoltarea dinților și oaselor bebelușului), precum și vitamina C, vitamina A, vitamina E, complexul de vitamine B, zinc și iod.

Acizii grași Omega 3, un tip de grăsime care se găsește în mod natural în peștii grași, contribuie la dezvoltarea creierului fetal, fiind indicați pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în ultimul trimestru. Dacă gravida nu consumă pește sau alte alimente bogate în Omega 3, medicul poate recomanda suplimente cu acizi grași Omega 3 pe lângă vitaminele prenatale.

În acest context, într-un studiu¹ internațional multicentric dublu orb randomizat controlat, o echipă de cercetare a testat un amestec specific de substanțe nutritive și probiotice pentru a observa efectele înainte și în timpul sarcinii.

Un amestec de nutrienți, util în prevenirea nașterii premature

Cercetătorii de la consorțiul internațional EpiGen Global Research Consortium, un grup academic de medici și oameni de știință din întreaga lume, au evaluat în mod specific efectele unei intervenții nutriționale, o combinație de mio-inozitol, probiotice și micronutrienți, consumate atât înainte cât și în timpul sarcinii, asupra menținerii nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge în timpul sarcinii și asupra perspectivei unei nașteri sănătoase.

Studiul NiPPe, publicat în revista Diabetes Care, a implicat 1.729 de femei din Marea Britanie, Noua Zeelandă și Singapore care planificau să rămână însărcinate. Acesta este, practic, unul dintre cele mai mari studii internaționale controlate randomizate de preconcepție de acest tip.

În timp ce studiul a constatat că intervenția nu a influențat nivelul de zahăr din sânge al mamei sau greutatea la naștere a celor 585 de copii născuți, suplimentul nutrițional a scăzut incidența nașterilor premature, în special cazurile asociate cu ruperea prematură a membranelor înainte de travaliu.

Potrivit autorilor studiului, nașterea prematură este o problemă dificilă și costisitoare de sănătate publică la nivel mondial, care continuă să crească în incidență. Ruptura prematură a membranelor înainte de travaliu este o cauză majoră a nașterii premature, iar studiul de față prezintă pentru prima dată o abordare non-farmacologică aplicată de dinainte de concepție și extinsă pe tot parcursul sarcinii, prin utilizarea inovatoare a unei combinații de nutrienți. Rezultatele studiului evidențiază valoarea potențială a amestecului de substanțe nutritive și probiotice în reducerea riscului nașterii premature și susținerea nașterii la timpul potrivit, mai spun savanții.

Unul dintre punctele forte ale studiului este diversitatea participantelor, având în vedere că a inclus femei de diverse etnii din populația generală din trei țări, ceea ce înseamnă că rezultatele au o relevanță largă pentru femeile de pretutindeni care planifică o sarcină. În plus, seriozitatea studiului este confirmată și de faptul că a fost dublu orb randomizat controlat.

Oamenii de știință concluzionează că importanța perioadei de preconcepție asupra sănătății materne și a fătului este recunoscută din ce în ce mai mult, dar există foarte puține studii randomizate controlate care au căutat să optimizeze nutriția în perioada de dinainte de obținerea sarcinii, așa că această lucrare este un pas important pentru cercetările în acest domeniu.

Cum se poate preveni nașterea prematură?

Cu toate că progresele din lumea medicală au făcut posibilă asigurarea supraviețuirii multora dintre copiii născuți prematur, intervențiile medicale pentru prevenirea travaliului prematur rămân slab înțelese. Acest lucru nu înseamnă că viitoarea mamă nu poate face nimic pentru a contribui la o naștere normală, la timp. Riscul de travaliu prematur poate fi scăzut urmând o serie de recomandări:

Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate

Obținerea tuturor substanțelor nutritive de care are nevoie corpul gravidei dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată nu numai că crește șansele de a avea un copil mai sănătos, ci și ca acesta să se nască la momentul potrivit, nu mai devreme. Alimentația gravidei e bine să se bazeze pe legume, leguminoase, fructe, proteine slabe, cereale integrale, grăsimi sănătoase și să fie completată de un aport mare de apă (deshidratarea poate duce la contracții premature). De asemenea, recomandarea este ca gravida să ia mese mai mici și mai dese, în defavoarea meselor bogate.

Administrarea cu conștiinciozitate a vitaminelor prenatale

Un supliment prenatal zilnic îmbunătățește starea generală de sănătate și șansele de a duce sarcina la termen. Cercetările sugerează că acidul folic poate reduce riscul de dezlipire de placentă și preeclampsie, două afecțiuni responsabile de o mare parte a nașterilor premature.

Evitarea fumatului, a alcoolului și a medicamentelor 

Fumatul, consumul de alcool, administrarea de medicamente care nu sunt prescrise de medic și diabetul netratat pot duce la travaliu prematur.

Două teste de screening - fibronectina fetală și măsurarea colului uterin - pot fi utile în depistarea riscului de naștere prematură. Acestea sunt recomandate în special gravidelor cu risc crescut, deoarece rezultatele pozitive nu sunt un predictor precis al nașterii premature (deși rezultatele negative pot ajuta la evitarea intervențiilor inutile și a stresului nejustificat).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes Care - Myo-Inositol, Probiotics, and Micronutrient Supplementation From Preconception for Glycemia in Pregnancy: NiPPeR International Multicenter Double-Blind Randomized Controlled Trial
https://care.diabetesjournals.org/content/44/5/1091
1. Studiul „Myo-Inositol, Probiotics, and Micronutrient Supplementation From Preconception for Glycemia in Pregnancy: NiPPeR International Multicenter Double-Blind Randomized Controlled Trial”, apărut în Diabetes Care (2021). DOI: 10.2337/dc20-2515, autori: Keith M. Godfrey et al.
Mayo Clinic - Pregnancy week by week
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945
What to expect - Preterm Labor
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/preterm-labor/#prevention


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0