Sarea în alimentația bebelușului: necesară sau nu?

Bebelușii și copiii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de sare în dieta lor: până la vârsta de un an, bebelușul are nevoie de mai puțin de 1 g de sare pe zi.

Sarea este prezentă în multe alimente pe care le cumpărăm, fie ele procesate sau nu, cum ar fi pâinea, brânzeturile, ouăle și chiar și în unele legume. Din acest motiv, dacă adăugăm sare în mâncăruri nu facem decât să creștem cantitatea de clorură de sodiu din corp, uneori până la un nivel nesănătos.

E bine ca încă din copilărie consumul excesiv de sare să fie descurajat. O dietă bogată în sare poate duce în timp la hipertensiune, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă, precum și de accident vascular cerebral.

Câtă sare poate consuma un bebeluș?

În ceea ce privește bebelușii și copiii, aceștia au nevoie de foarte puțină sare în alimentație. Cantitatea maximă recomandată pentru copii este în funcție de vârstă:

  • până la 12 luni: mai puțin de 1 g de sare pe zi;
  • 1-3 ani: 2 g de sare pe zi;
  • 4-6 ani: 3 g de sare pe zi;
  • 7-10 ani: 5 g de sare pe zi;
  • 11 ani și peste: 6 g de sare pe zi.

Bebelușii alăptați primesc sare din laptele matern

Bebelușii care sunt alăptați primesc cantitatea potrivită de sare prin laptele matern. De asemenea, formula pentru sugari conține o cantitate similară de sare cu laptele matern.

Când bebelușul începe să consume și alimente solide, nu trebuie ca părinții să adauge sare în acestea, deoarece rinichii lor nu pot face față acestui ingredient. Și după vârsta de 6 luni, când consumă și alte alimente, bebelușul își ia cea mai mare parte a nutrienților tot din lapte.

De asemenea, bebelușului nu trebuie să i se ofere alimente gata preparate, care nu sunt făcute special pentru copii, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, deoarece acestea pot avea un conținut ridicat și de sare, și de zahăr. Bebelușului nu i se vor da murături, măsline, pește afumat, sos de soia, mezeluri, ci i se vor da mai degrabă piureuri de legume și fructe fără sare sau zahăr adăugat.

Chiar și multe dintre alimentele produse special pentru copii pot fi destul de bogate în sare, deci este important ca părinții să verifice informațiile nutriționale înainte de a cumpăra ceva pentru cel mic. Conținutul de sare este de obicei dat ca cifre pentru sodiu. Ca un ghid aproximativ, alimentele care conțin mai mult de 0,6 g sodiu la 100 g sunt considerate bogate în sare.

Cantitatea de sare pe care o consumă copilul se reduce evitând gustările sărate, cum ar fi chipsurile și biscuiții. Copiilor trebuie să li se ofere gustări cu conținut scăzut de sare. Opțiuni sănătoase sunt fructele uscate, bastonașe din legume crude și felii de fructe proaspete. 

Ce alte alimente nu trebuie să mănânce bebelușul?

În afară de sare, bebelușii nu trebuie să consume o varietate largă de ingrediente, cum sunt zahărul, mierea și grăsimile saturate.

Zahăr

Bebelușul tău nu are nevoie de zahăr: zahărul rafinat scade imunitatea, crește riscul de infecții și sporește riscul viitor de boli de inimă. Când începi diversificarea, evită să-i dai celui mic gustări și băuturi zaharoase (inclusiv sucuri de fructe și alte băuturi din fructe). În acest fel, vei contribui și la prevenirea cariilor dentare.

Grăsime saturată

Nu-i oferi copilului tău prea multe alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi chipsurile, biscuiții și prăjiturile. Verificarea etichetelor nutriționale te ajută să alegi alimente cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.

Miere

Ocazional, mierea conține bacterii care pot produce toxine în intestinele bebelușului, ducând la botulismul sugarului, o boală foarte gravă. Nu-i oferi copilului tău miere până când nu trece de vârsta de 1 an.

Nuci

Nucile, alunele și arahidele întregi nu trebuie date copiilor sub 5 ani, deoarece se pot îneca. I le poți da bebelușului ajuns la aproximativ 6 luni doar dacă le zdrobești sau le macini înainte. Dacă există antecedente de alergii alimentare în familia ta, discută cu medicul de familie înainte de a introduce în alimentația bebelușului nuci și arahide.

Unele brânzeturi

Brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată pentru bebeluși și copiii mici pentru că le oferă calciu, proteine și vitamine. Bebelușii pot mânca brânză pasteurizată cu conținut complet de grăsime începând de la vârsta de 6 luni. E bine să alegi pentru ei brânză de vaci slabă și creme de brânză fără aditivi.

Atenție, bebelușii și copiii mici nu ar trebui să mănânce brânzeturi moi maturate, cum ar fi Brie, brânză cu mucegai, cum ar fi Roquefort, brânză de capră maturată, deoarece există un risc mai mare ca aceste brânzeturi să conțină o bacterie numită listeria.

Ouă crude sau prea puțin fierte

Bebelușii pot consuma ouă de la aproximativ 6 luni în sus. E bine ca ouăle să fie fierte până când și gălbenușul și albușul s-au solidificat. Nu se vor da bebelușului ouă crude sau prea moi. De asemenea, nu i se va da amestec de prăjituri necopt, nici maioneză, indiferent că este de cumpărată sau de casă și nici deserturi care conțin ouă crude.

Băuturi din orez

Copiii cu vârsta sub 5 ani nu ar trebui să consume băuturi din orez ca înlocuitor al laptelui matern sau al preparatului pentru sugari (sau al laptelui de vacă după 1 an), deoarece pot conține prea mult arsenic. Arsenicul se găsește în mod natural în mediul înconjurător și poate ajunge în diferite cantități în hrana și apa pe care le consumăm. 

Orezul tinde să preia mai mult arsenic din mediu decât alte cereale, dar asta nu înseamnă că bebelușul nu are voie să mănânce orez. E bine, însă, să eviți pentru el laptele de orez. În UE, există niveluri maxime de arsenic anorganic permise în orez și produse din orez și sunt stabilite niveluri chiar mai stricte pentru alimentele destinate copiilor mici.

Crustacee crude

Crustaceele crude sau prea puțin gătite, cum ar fi midiile, scoicile și stridiile, pot crește riscul de intoxicație, deci este mai bine să nu le dau bebelușului și nici copiilor mici.

Rechin, pește spadă și marlin

Nu-i da bebelușului să mănânce rechin, pește-spadă sau marlin. Cantitatea de mercur din acești pești poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - How much salt do babies and children need?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/childrens-health/how-much-salt-do-babies-and-children-need/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0