

Psoriazisul in sarcina
Psoriazisul este afectiunea cronica inflamatorie caracterizata de dezvoltarea mult prea rapida a celulelor de la nivelul pielii, declansata de semnalele eronate transmise de sistemul imunitar.
Cum se manifesta psoriazisul in timpul sarcinii
Statisticile arata ca peste 60% dintre femeile care sufera de psoriazis inregistreaza o imbunatatire a starii lor in timpul celor 9 luni de sarcina. In ceea ce priveste restul de aproape 40%, 20% dintre femeile insarcinate constata ca simptomele psoriazisului sunt aceleasi in timpul sarcinii, in timp ce 20% experimenteaza o agravare a simptomelor.
Din pacate insa, medicul tau dermatolog nu poate sa afle inainte ca tu sa ramai insarcinata din care categorie faci parte si cum se va manifesta psoriazisul pe timpul sarcinii tale.
Chiar si in cazul celor care se bucura de o ameliorare a simptomelor, acestea revin, de cele mai multe ori, dupa nastere, la intensitatea initiala.
Tratamentul pentru psoriazis in timpul sarcinii
Tratamentul pentru psoriazis iti poate pune sarcina in pericol asa ca poate fi contraindicat pe perioada celor 9 luni. Nu exista inca foarte multe informatii cu privire la acest subiect, oamenii de stiinta facand inca cercetari pe aceasta tema, insa avand in vedere ca nu exista informatii clare cu privire la modul in care tratamentul afecteaza fatul, e recomandat, in masura in care e posibil, sa se renunte la tratament pe perioada lunilor de sarcina.
Recomandat este si sa discuti cu medicul tau obstretician despre faptul ca suferi de psoriazis.
Studiile arata ca femeile care sufera de forme agresive ale psoriazisului au risc crescut de nastere a unui copil cu o greutate mai mica decat cea recomandata, comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta afectiune.
Remedii pentru psoriazis in lunile de sarcina
Femeile insarcinate care sufera de psoriazis pot face cateva lucruri care sa amelioreze simptomele si sa previna agravarea acestora – iata despre ce este vorba:
Hidrateaza pielea – aplica o crema grasa, hidratanta si emolienta, mai ales in zonele cu probleme, de fiecare data cand simti nevoia de hidratare. Este esential ca dupa fiecare baie sa iti hidratezi pielea.
Redu stresul la care te expui – la unele femei simptomele psoriazisului se agraveaza din cauza stresului. Pentru a reduce stresul, asigura-te ca te odihnesti suficient, ca nu te suprasoliciti cu activitati intense, redu volumul de munca, fa miscare si practica exercitii de respiratie si activitati precum yoga sau pilates.
Stai la soare – expunerea la soare reduce inflamatia cauzata de psoriazis. Fototerapia este adesea varianta folosita de medici pentru a ameliora psoriazisul, insa in timpul sarcinii e suficient sa iti expui pielea la soare. Bineinteles, nu trebuie sa exagerezi – 10 minute de expunere la soare pe zi sunt mai mult decat suficiente.
Psoriazisul se va transmite fatului?
Specialistii banuiesc ca psoriazisul are si o componenta genetica intrucat o treime dintre persoanele care sufera de psoriazis au cel putin o ruda care are, la randul sau, psoriazis. Potrivit specialistilor, daca unul dintre parinti are psoriazis, sansele sunt de 10% ca acesta sa apara si la copil. Pe de alta parte, daca ambii parinti au psoriazis, sansele ca si copilul sa dezvolte sunt de 50%.
Sursa foto: Shutterstock