Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Deși multe medicamente ajung și în laptele matern, majoritatea nu au niciun efect asupra lactației sau asupra bunăstării sugarului, susțin specialiștii. Un raport clinic efectuat de Academia Americană de Pediatrie (AAP) indică faptul că foarte multe medicamente sunt permise în alăptare.

Alăptarea este o metodă naturală și sănătoasă de hrănire a bebelușului și oferă numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru copil. Laptele matern furnizează nutrienții esențiali necesari dezvoltării sănătoase a bebelușului, inclusiv anticorpi care îl protejează împotriva infecțiilor. De asemenea, alăptarea poate reduce riscul de apariție a infecțiilor respiratorii, gastrointestinale și a altor boli la bebeluși. În plus, alăptarea este asociată cu un risc mai scăzut de obezitate și afecțiuni cronice la copii mai târziu în viață.

În ce privește avantajele pentru mamă, alăptarea ajută la contracția uterului după naștere, ajutând la reducerea riscului de sângerare excesivă și la revenirea uterului la dimensiunea sa normală și poate ajuta la pierderea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii. Mai mult decât atât, alăptarea reduce riscul de apariție a anumitor boli, cum ar fi cancerul de sân și diabetul de tip 2.

Alegerea de a lua un anumit medicament în timpul alăptării trebuie să țină cont de mai mulți factori, inclusiv tipul de medicament, doza, durata tratamentului și impactul acestuia asupra bebelușului. Înainte de a începe orice tratament medicamentos în timpul alăptării, consultă medicul de familie sau un specialist în alăptare. Aceștia vor putea evalua beneficiile și riscurile medicamentului și vor putea recomanda alternative sigure dacă este necesar.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Medicamentele și alăptarea: ce trebuie luat în considerare?

Conform AAP, medicii ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile atunci când prescriu medicamente femeilor care alăptează, luând în considerare următoarele:

  • Nevoia mamei de a urma un tratament medicamentos;
  • Efectele potențiale ale medicamentului asupra lactației;
  • Cantitatea de medicament excretată în laptele matern;
  • Extensia absorbției orale de către sugarul care este alăptat;
  • Efecte adverse potențiale asupra sugarului care este alăptat;
  • Vârsta sugarului.

Totuși, sunt și câteva medicamente care nu sunt indicate mamelor care alăptează.

Medicamente interzise în alăptare

Deși medicamente permise în alăptare sunt multe, majoritatea putem spune, există și unele interzise:

Antineoplazicele

Medicamente anticancer utilizate în chimioterapie sunt, în general, considerate incompatibile cu alăptarea, deoarece chiar și niveluri foarte scăzute pot fi toxice pentru făt, atrag atenția specialiștii.

Anticonvulsivantele

Doar câteva anticonvulsivante sunt excretate în cantități mari în laptele matern. Fenobarbitalul, etosuximida și primidona ajung în laptele matern. Monitorizarea atentă a sugarilor expuși la fenobarbital este justificată, mai ales că bebelușul se poate confrunta cu somnolență și există și riscul de înțărcare a acestuia.

Amiodarona

Excreția amiodaronei în lapte variază de la o persoană la alta. Sugarii alăptați ar putea ingera până la 50% din doza administrată. De asemenea, amiodarona conține cantități mari de iod care ar putea afecta tiroida sugarilor. 

Abuzul de substanţe cu risc de dependenţă

În general, toate substanțele cu risc de dependență ar trebui să fie evitate de femeile care alăptează. Pe lângă expunerea inutilă a sugarului, capacitatea mamelor de a-i îngriji pe bebeluși, atunci când sunt sub influența unor astfel de substanțe, este scăzută. Fenacetina, substanță medicamentoasă cu proprietăți analgezice și antipiretice, poate ajunge în laptele matern, motiv pentru care este contraindicată mamelor care alăptează.

Radiofarmaceuticele

În cazul în care mama care alăptează urmează un tratament cu radiofarmaceutice, este nevoie de încetarea temporară a alăptării, deoarece acestea ajung în laptele matern. Înainte de proceduri, laptele matern poate fi pompat și pus la congelator, pentru a fi administrat sugarilor când alăptarea este temporar oprită. În plus, mamele ar trebui să pompeze și să arunce laptele matern pe durata procedurilor, pentru ca alăptarea să nu fie compromisă.

Medicamente permise în alăptare - dar cu precauție!

Deși medicamentele enumerate mai jos pot fi utilizate cu precauție, medicul ar trebui să recomande medicamente sigure, dacă nu există indicații particulare.

Ciclosporină

Deoarece ciclosporina este un puternic imunosupresor, este indicată monitorizarea bebelușului pe tot parcursul tratamentului pe care îl face mama. 

Analgezice și antipiretice neopioide și antiinflamatoare nesteroidiene

Ibuprofenul și paracetamolul au cea mai bună documentație privind siguranța pe parcursul alăptării. Ambele sunt compatibile cu alăptarea, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului. De altfel, specialiștii avertizează că pot totuși să apară probleme dacă sunt utilizate pe termen lung. 

Acid acetilsalicilic

Acest medicament este compatibil cu alăptarea în doze ocazionale. Este necesară evitarea terapiei pe termen lung, dacă este posibil, și monitorizarea sugarului pentru efecte secundare posibile (hemoliză, timp de sângerare prelungit și acidoză metabolică). Mamele trebuie să știe că aspirina este contraindicată copiilor și adolescenților în cazul febrei, al răcelilor, al gripei, al varicelei sau al altor infecții virale. Administrarea acestui medicament la copii și adolescenți crește riscul pentru dezvoltarea Sindromului Reye.

Analgezice opioide

Dozele unice ale opioidelor sunt excretate în laptele matern numai în cantități mici. Trebuie evitate dozele repetate, în special dacă sugarul este prematur sau mai mic de 4 săptămâni. La fel, se vor evita medicamentele din această categorie dacă sugarul a avut un episod de apnee, bradicardie sau cianoză. 

Codeina, morfina și petidina

Codeina, morfina și petidina sunt compatibile cu alăptarea în doze ocazionale. Este necesară monitorizarea sugarului pentru reacțiile adverse posibile (apnee, bradicardie și cianoză). 

Recomandarea noastră este ca, dacă alăptezi și intenționezi să iei medicamente, să te consulți înainte cu medicul pentru a afla care medicamente sunt permise în alăptare și care nu. Dacă ai luat un medicament și ai observat că bebelușul pe care-l alăptezi și-a schimbat obiceiurile alimentare sau de somn, se confruntă cu oboseală sau cu erupții cutanate, ia legătura cât mai repede cu medicul și oprește tratamentul.

E bine să iei suplimente alimentare când alăptezi?

Mulți medici recomandă continuarea suplimentării cu acid folic în timpul alăptării, deoarece acidul folic este important pentru dezvoltarea copilului. În funcție de nivelurile de vitamina D în sânge și de expunerea la soare, medicul tău ți-ar putea recomanda suplimente de vitamina D pentru tine și sugar, deoarece vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și pentru dezvoltarea oaselor. Nu lua suplimente după ureche, e necesar să ceri sfatul medicului înainte de a testa ceva.

Poți face vaccinuri în timpul alăptării?

Anumite vaccinuri pot fi recomandate sau necesare în timpul alăptării pentru a proteja mama și copilul, cum ar fi vaccinul antigripal. De asemenea, vaccinul împotriva hepatitei B este considerat sigur în timpul alăptării. Cel mai bine este să discuți cu medicul de familie legat de orice vaccinuri și să respecți indicațiile acestuia.

Ce e bine să mănânci și să bei în timpul alăptării?

În timpul alăptării, este important să ai grijă nu doar la medicamente, ci și la ceea ce mănânci și bei, deoarece alimentele și băuturile pe care le consumi pot influența calitatea și compoziția laptelui matern. Iată câteva recomandări pentru o dietă sănătoasă și echilibrată în timpul alăptării:

  • Consumă o varietate de alimente pentru a asigura aportul de nutrienți necesari pentru tine și bebelușul tău. Include alimente din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale integrale, proteine (carne slabă, pește, ouă, lactate, leguminoase) și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci, semințe).
  • Asigură-te că obții suficient calciu din surse cum ar fi produse lactate, tofu, broccoli și frunzoase, migdale, sardine.
  • Consumă alimente bogate în fier, cum ar fi carne slabă, leguminoase, spanac și cereale fortificate cu fier, deoarece necesarul de fier este mai mare în timpul alăptării.
  • Include surse de proteine de calitate, precum carne slabă, pește, ouă și leguminoase. Acestea sunt importante pentru dezvoltarea bebelușului.
  • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi somonul, heringul, macroul sau semințele de in, pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului.
  • În timpul alăptării, este posibil să ai nevoie de mai multe calorii decât în mod normal pentru a-ți susține producția de lapte, dar nu este necesar să mănânci mult mai mult. 
  • Bea suficientă apă pentru a evita deshidratarea. O cantitate adecvată de apă este importantă pentru producția de lapte și pentru starea ta de sănătate generală.

Ce alimente și băuturi să eviți în timpul alăptării?

  • Încearcă să nu consumi alimente ultra procesate și alimente cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi nesănătoase (dulciuri cu zahăr, băuturi acidulate cu zahăr, brânză topită, mezeluri cu aditivi nocivi, chipsuri etc.) deoarece acestea nu aduc beneficii nutritive. 
  • Consumul moderat de cafeină este, de obicei, acceptabil, dar trebuie să fii conștientă că această cofeină poate ajunge în laptele matern. Alcoolul trebuie eliminat complet sau consumat cu moderație, iar alăptarea trebuie evitată timp de câteva ore după consumul de alcool. 
  • Alimentele foarte condimentate pot afecta gustul laptelui matern și pot face ca bebelușul să aibă probleme de stomac sau să refuze sânul. Dacă observi că anumite mâncăruri condimentate afectează bebelușul, poți încerca să le eviți sau să le consumi cu moderație. 
  • Unii bebeluși pot dezvolta sensibilitate la produsele lactate în laptele matern, alegându-se cu gaze, balonare sau alte probleme digestive. Dacă observi astfel de simptome la sugar, ia în calcul să reduci sau să elimini temporar produsele lactate din dieta ta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Breastfeeding and medicines
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/medicines/
CDC - Prescription Medication Use
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/prescription-medication-use.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0