Lipsa de iod în sarcină: cum influențează fătul?

În timpul sarcinii, nevoia de iod este crescută și se recomandă un supliment înainte de concepție și pe tot parcursul sarcinii. Lipsa de iod poate avea efecte nocive asupra dezvoltării neurologice a fătului.

Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, care controlează metabolismul și alte funcții importante. De asemenea, organismul are nevoie de hormonii tiroidieni pentru o dezvoltare adecvată a oaselor și a creierului în timpul sarcinii și al copilăriei. Un aport suficient de iod este important pentru toată lumea, dar în special pentru sugari și pentru femeile gravide.

DOC EXPERT INSIGHTS

Multe persoane au prea puțin iod în corp

Schimbările dietetice ale prezentului, inclusiv o tendință crescândă de evitare a pâinii și a sării iodate, precum și un aport mai redus de produse de origine animală pot contribui la nivelurile prea scăzute de iod în organism.

Un mic studiu¹ pilot întreprins de Universitatea din Australia de Sud, publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, care a comparat nivelurile de iod a 31 de participanți care aveau o dietă vegană cu nivelurile a 26 de participanți omnivori, a marcat acest potențial risc pentru sănătate reprezentat de un aport insuficient de iod.

Probele de urină au arătat că în grupul de persoane care aveau o aliemntație bazată pe vegetale nivelurile de iod erau de 44 ug/L, comparativ cu 64 ug/L la persoanele care consumau și carne, ouă și lactate. Niciunul dintre grupuri nu s-a apropiat de valorile optime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, situate între 100 și 199 ug/L. Participanții din ambele grupuri care foloseau în alimentație sare roz de Himalaya în loc de sare iodată aveau deficit de iod moderat, în medie 23 ug/L.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deși studiul a fost întreprins în Australia de Sud, acesta construiește dovezile pe baza unui studiu din 2017 din SUA care a constatat că aproape două miliarde de oameni din întreaga lume aveau lipsă de iod. 

Iodul este crucial în perioada sarcinii

Un nivel adecvat de iod contează mai ales pentru femeile însărcinate, deoarece acest element este esențial pentru dezvoltarea intelectuală a fătului. Potrivit cercetătorilor, s-a demonstrat că o carență de iod ușoară până la moderată afectează dezvoltarea limbajului, memoria și viteza de procesare mentală.

În sarcină, nevoia de iod este crescută; se recomandă un supliment de 150 mcg înainte de concepție și chiar mai mult pe tot parcursul sarcinii, conform recomandărilor medicului. Din păcate, statisticile arată că majoritatea femeilor nu iau suplimente de iod înainte de a concepe.

Sursele dietetice de iod includ sarea iodată, peștele, fructele de mare, inclusiv algele, ouăle, produsele lactate și pâinea fortificată. În Australia, de exemplu, îngrijorările legate de legătura dintre aportul prea mic de iod al gravidelor și afecțiunile neurologice la nou-născuți au dus la fortificarea obligatorie a pâinii neecologice cu sare iodată, începând din 2009.

De atunci s-a raportat că femeile care consumă în fiecare zi 100 g de pâine îmbogățită cu iod (aproximativ trei bucăți) au șanse de cinci ori mai mari ca nivelul lor de iod să fie mai bun comparativ cu femeile care nu consumă pâine. Cantitatea medie de pâine consumată de femeile care făceau parte din studiul de față a fost de o felie.

Preferința crescândă pentru sarea de Himalaya față de sarea de masă iodată poate fi, de asemenea, problematică, spun oamenii de știință, un sfert dintre femeile incluse în studiu raportând că folosesc sare roz care conține un nivel nesemnificativ de iod. O altă problemă este că laptele vegetal pe care îl beau de obicei persoanele vegane are un nivel scăzut de iod și nu este în prezent îmbogățit cu acest nutrient.

În afară de valorile prea mici ale iodului, niciunul dintre cele două grupuri ale studiului nu a îndeplinit necesarul mediu estimat pentru calciu. Grupul cu persoane vegane nu a atins nici nivelurile recomandate pentru seleniu și B12 fără suplimente alimentare, dar aportul lor dietetic de fier, magneziu, vitamina C, folat și fibre a fost mai mare decât al consumatorilor de carne. Aceasta reflectă includerea în dieta vegană a produselor din soia bogate în fier, alimente integrale, leguminoase și legume verzi cu frunze.

Cercetătorii au recomandat ca atât tipurile noi de sare care apar pe piață, cât și laptele vegetal să fie fortificate cu iod. De asemenea, ar mai fi nevoie de o campanie de sensibilizare cu privire la importanța iodului în dietă, în special pentru femeile aflate la vârsta fertilă.

De cât iod avem nevoie?

Cantitatea de iod necesară depinde de vârsta unei persoane.

  • De la naștere până la 6 luni: 110 mcg
  • Sugari de 7-12 luni: 130 mcg
  • Copii 1-8 ani: 90 mcg
  • Copii de 9-13 ani: 120 mcg
  • Adolescenți de 14-18 ani: 150 mcg
  • Adulți: 150 mcg
  • Adolescenți și femei însărcinate: 220 mcg
  • Femei care alăptează: 290 mcg

Iodul există în mod natural în unele alimente și este, de asemenea, adăugat în anumite produse. Iodul se găsește în: pește (cum ar fi codul și tonul), alge, creveți și alte fructe de mare, produse lactate (cum ar fi lapte, iaurt și brânză) și în sarea iodată. E bine de știut că alimentele procesate, cum ar fi supele la plic, nu conțin aproape niciodată sare iodată. În plus, sărurile speciale, cum ar fi sarea de mare, sarea cușer, sarea roz de Himalaya, nu sunt de obicei iodate.

Iodul este disponibil și în suplimente alimentare, de obicei sub formă de iodură de potasiu sau iodură de sodiu. Multe suplimente minerale cu multivitamine conțin și iod. Pe piață sunt disponibile, de asemenea, și suplimente alimentare cu alge care conțin iod.

Femeile gravide sau care alăptează trebuie să obțină suficient iod pentru ca fătul și apoi bebelușul lor să crească și să se dezvolte corespunzător. Lipsa gravă de iod în timpul copilăriei are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului și a sistemului nervos. Oferirea suplimentelor de iod copiilor cu deficit ușor le îmbunătățește capacitățile de raționament și funcția cognitivă generală.

Atenție, însă, o persoană care are carență de iod nu trebuie să ia suplimente alimentare după ureche, ci să ceară sfatul medicului, deoarece excesul de ios poate duce la dureri de stomac, greață, vărsături, puls slab sau la probleme mai grave precum inflamația glandei tiroide și cancerul tiroidian.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Iodine Excretion and Intake in Women of Reproductive Age in South Australia Eating Plant-Based and Omnivore Diets: A Pilot Study 
https://www.mdpi.com/1660-4601/18/7/3547
1. Studiul „Iodine Excretion and Intake in Women of Reproductive Age in South Australia Eating Plant-Based and Omnivore Diets: A Pilot Study”, apărut în International Journal of Environmental Research and Public Health (2021). DOI: 10.3390/ijerph18073547, autori: Jane S. Whitbread et al.
NIH - Iodine
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0