Impactul nasterii asupra sanatatii emotionale a parintilor

Poate fi dificil uneori pentru parinti, mai ales cei tineri, sa se acomodeze la nasterea unui copil. O nastere dificila ii poate obosi emotional si fizic si poate deveni dificil si stresant pentru ei sa se adapteze la noile roluri si responsabilitati.

Unii tati vor dori sa le ofere proaspetelor mame sprijin si ajutor, dar ajung sa ofere prea mult sau prea putin, punand in dificultate relatia, care deja trece prin multe provocari din cauza nou-nascutului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atat mama, cat si partenerul ei s-ar putea sa fie obositi si sa nu reuseasca sa doarma, datorita nevoilor bebelusului, iar lipsa somnului le poate scadea nivelul sistemului imunitar, ii poate face mai iritabili si mai stresati. Chiar daca este posibil ca un cuplu sa-si poata comunica problemele si sa le rezolve fara ajutor din exterior, implicarea unui profesionist in sanatatea mintala poate fi benefica acestui proces.

Unele femei care au nascut de curand vor gasi dificil de acceptat anumite aspecte ale sarcinii si nasterii care nu s-au intamplat asa cum se asteptau. O mama care si-a planuit nasterea dar nu a putut sa isi urmeze planul din cauza complicatiilor medicale poate regreta ca nasterea nu s-a intamplat asa cum isi dorea.

Femeile care se recupereaza mai greu vor resimti frustrare fata de incapacitatea lor de a face anumite lucruri si vor face cu greu fata oboselii si durerilor. Unele mame care nu pot alapta vor simti ca au esuat in rolul lor, iar asta le va frustra si le va cauza stres sau depresie.

Cand un copil nu poate fi adus la termen, este nascut fara viata sau are un defect grav, suferinta resimtita de pe urma acestor lucruri si ramasa netratata poate duce la probleme de sanatate mintala ca depresia. Povestirea prietenilor sau familiei despre moartea unui copil, in loc de nasterea lui, poate fi un lucru incredibil de greu si care poate avea un efect de lunga durata asupra parintilor, in special a mamei. Psihoterapia poate ajuta la tratarea acestor sentimente de suferinta.

Terapia pentru preocupari legate de sarcina si nastere

Sarcina, nasterea si ingrijirea copilului pot fi dificile, chiar si cand totul decurge fara mari probleme. Parintii cu legaturi puternice si care au sprijin din partea celor din jur pot chiar si ei sa intampine obstacole in ceea ce priveste sanatatea sau banii, lucruri ce le pot pune la incercare parteneriatul. Sprijinul familiei si prietenilor este considerat un aspect esential pentru binele tinerilor parinti, in special al mamei.

Psihoterapia poate ajuta femeile insarcinate, pe cele care se ingrijoreaza la gandul postpartumului si pe partenerii acestora sa discute despre anumite probleme pe care sarcina si nasterea le pot cauza. Femeile care au avut probleme de sanatate mintala inainte de sarcina se pot teme ca noile incercari ale maternitatii le vor agrava afectiunile, dar ajutorul unui psihoterapeut le poate usura perioada sarcinii si incuraja sa se linisteasca. Femeile care sufera de depresie postpartum sau psihoza vor descoperi ca tratamentul terapeutic combinat cu cel medicamentos, la nevoie, are un efect benefic.

Tipul de terapie va fi diferit in functie de grijile pe care le are fiecare femeie. Unele femei se descurca greu cu stresul si noile responsabilitati pe care le implica un copil, iar exprimarea acestor griji intr-un grup de sprijin, in fata altor oameni care se afla in aceeasi situatie, le poate ajuta.

Cele care sufera de depresie sau anxietate pot apela la terapia individuala. Terapia de cuplu poate fi utila, de asemenea, cand un cuplu descopera ca un copil le aduce mai multe provocari cu stres in relatie. La terapie, cuplurile isi pot exprima ingrijorarile sau neintelegerile si isi pot rezolva orice probleme legate de relatie.

Parintii sau mamele singure carora le lipseste sprijinul si asistenta pot cauta si ei ajutorul unui psihoterapeut sau al unui grup de sprijin.

Reducerea stresului pe timpul sarcinii

O viitoare mama isi poate imbunatati starea de sanatate si poate preveni anumite complicatii daca isi reduce nivelul de stres, un factor foarte important. Cauzele stresului pe timpul sarcinii variaza de multe ori, de la persoana la persoana.

O femeie poate fi stresata de modul in care corpul ei incepe sa se schimbe, din cauza hormonilor si efectelor acestora asupra corpului sau din cauza temerilor si a anxietatii legate de sarcina si nastere. Cele care trec in timpul sarcinii prin evenimente negative sau catastrofe sau care sufera de stres cronic, de sindrom posttraumatic sau alte probleme de sanatate mintala pot, de asemenea, sa resimta niveluri ridicate de stres.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un medic isi va sfatui cel mai probabil pacienta – o viitoare mamica – sa renunte la activitati stresante, sa-si ingrijeasca sanatatea si sa ramana in forma prin consumul de alimente hranitoare si pastrarea unui program activ, sa-si pastreze reteaua de sprijin si sa ramana in legatura cu prietenii si familia, sa ceara si sa accepte ajutor la nevoie, sa participe la cursuri prenatale si sa incerce tehnici de relaxare, precum yoga sau meditatia. Ii poate recomanda chiar si ajutorul unui psihoterapeut.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0