Fren lingual scurt (anchiloglosie) la bebelusi: complicatii si tratament

Anchiloglosia sau "limba scurta" este rezultatul unui fren lingual scurt si ingrosat, care cauzeaza dificultati in vorbire, in articularea cuvintelor, din cauza ca miscarile limbii sunt limitate. Frenul lingual este cunoscut, popular, si sub denumirea de "ata sub limba" sau "ata limbii" si poate reprezenta o problema in alaptare, daca este prea scurt.

fren lingual

Termenul de anchiloglosie este folosit pentru situatii clinice foarte diferite, spun expertii: cand limba este unita/lipita de peretele bucal, dar si daca frenul lingual este doar scurt si ingrosat, cu o usoara deteriorare a mobilitatii limbii.

Anchiloglosia este intalnita la unii bebelusi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiii care au anchiloglosie sau "limba scurta" (adica frenul lingual anormal de scurt, ingrosat sau restrans) pot avea limitari in ceea ce priveste mobilitatea limbii si unele sechele, cum ar fi dificultati in vorbire si dificultati in timpul hranirii la san.

Anchiloglosia este o afectiune congenitala, asadar, caracterizata de un fren lingual extrem de scurt, ingrosat ori comprimat (acest tesut care leaga limba de peretele bucal este foarte stramt), iar din aceasta cauza, mobilitatea limbii este afectata. Anchiloglosia poate fi asociata si cu alte anomalii craniofaciale, spun oamenii de stiinta, insa ea este de cele mai multe ori o anomalie izolata, care poate fi tratata.

Ea poate reduce mobilitatea limbii si a fost asociata cu limitari functionale in ceea ce priveste:

  • alaptarea bebelusului (acesta nu se poate hrani corect), inghitirea si articularea cuvintelor;
  • problemele ortodontice, inclusiv malocluzia dentara, ocluzie (sau muscatura) deschisa si separarea incisivilor (dintilor din fata) de jos;
  • problemele mecanice asociate cu curatarea cavitatii orale;
  • stresul psihologic la indivizii afectati.

Cauze anchiloglosie

De regula, frenul lingual sau ata limbii se separa inainte de nastere, permitand limbii sa se miste libera. In cazul in care micutul are anchiloglosie (limba sudata), frenul lingual ramane atasat la planseul bucal, in partea de jos a limbii - de aici si denumirea de limba sudata. Nu se stie cu exactitate de ce se intampla acest lucru, desi unele cazuri de "limba sudata" au fost asociate cu anumiti factori genetici.

Simptome in anchiloglosie (limba sudata)

Semnele si simptomele anchiloglosiei sau limbii scurte a bebelusului pot fi urmatoarele:

  • dificultatea de a ridica limba pana la dintii superiori sau dificultatea de a misca limba dintr-o parte intr-alta
  • dificultatea de a impinge (scoate) limba dincolo de dintii din fata din partea de jos
  • limba care pare sa fie crestata sau in forma de inima, atunci cand este scoasa in afara.

Cand e cazul sa mergi cu bebelusul la medic

Mergi la medicul pediatru daca:

  • bebelusul prezinta semnele unei limbi sudate, pare ca are limba scurta, iar aceasta ii cauzeaza probleme, cum ar fi dificultatile in timpul hranirii (alaptarii)
  • un specialist (logoped) crede ca vorbirea copilului este afectata de anchiloglosie
  • copilul tau (cand deja este mare) se plange de anumite probleme din cauza limbii, care ii afecteaza modul in care mananca, ii afecteaza vorbirea sau daca nu reuseste sa ajunga cu limba in partea din spate a dintilor.

Complicatii anchiloglosie

Limba sudata sau prea scurta din cauza frenului lingual poate afecta dezvoltarea cavitatii orale a bebelusului, precum si modul in care micutul mananca, vorbeste si inghite alimentele. Complicatiile anchiloglosiei pot fi:

  • Probleme in timpul alaptarii la san - alaptarea necesita ca bebelusul sa isi tina limba deasupra gingiei din partea de jos a maxilarului, in timp ce suge. Daca bebelusul nu isi poate misca limba sau nu o poate tine in pozitia corecta, el nu poate obtine suficient lapte.
  • Dificultati de vorbire - limba sudata a bebelusului poate afecta capacitatea acestuia de a scoate anumite sunete.
  • O igiena orala precara - in cazul unui copil mai mare ori in cazul unui adult, limba sudata sau frenul lingual scurt si ingrosat poate crea alt gen de probleme: individului ii este dificil sa scoata resturile de alimente dintre dinti; acest lucru poate contribui la cariile dentare si la inflamarea gingiilor (gingivita).
  • Anumite activitati ale cavitatii orale sunt afectate. Limba sudata poate afecta unele activitati, cum ar fi linsul unei inghetate, linsul buzelor, sarutul etc.

Tratament anchiloglosie

Tratamentul pentru limba sudata poate fi uneori dificil de ales. Unii medici si unii consultanti in alaptare recomanda corectarea imediata a acestei malformatii congenitale, chiar inainte ca nou-nascutul sa fie externat din spital. Alti medici, insa, prefera o alta abordare: expectativa, pentru a vedea ce se intampla cand bebelusul mai creste.

In timp, frenul lingual se poate slabi, rezolvandu-se astfel problema limbii sudate. In alte cazuri, insa, frenul prea scurt si ingrosat persista, fara sa cauzeze probleme.

Daca limba sudata provoaca probleme, tratamentul chirurgical al frenului lingual ar putea fi necesar in cazul sugarilor, copiilor mai mari sau adultilor.

Exista doua optiuni:

Frenotomia linguala - O procedura chirurgicala simpla, numita frenotomie, poate fi efectuata cu sau fara anestezie, in spital, sau la cabinetul medicului. Acesta examineaza ata limbii si apoi foloseste o foarfeca sterila pentru a face o taietura in frenul lingual, ca acesta sa fie liber.

Frenuloplastia - O procedura mai complexa, cunoscuta sub numele de frenuloplastie, ar putea fi recomandata in cazul bebelusului, daca este nevoie de "reparatii" suplimentare sau daca frenul lingual este prea gros pentru a se efectua o frenotomie. Frenuloplastia se face sub anestezie generala, cu instrumente chirurgicale, iar dupa ce frenul lingual este eliberat, se fac suturi pentru a inchide rana.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Ankyloglossia and its management", publicat in 2011 in Journal of Indian Society of Periodontology, autori Tanay V. Chaubal, Mala Baburaj Dixit.
  • Studiul "Treatment of Ankyloglossia for Reasons Other Than Breastfeeding: A Systematic Review", publicat in 2015 in Pediatrics, autori Sivakumar Chinnadurai, David O. Francis, Richard A. Epstein, Anna Morad, Sahar Kohanim, Melissa McPheeters.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/diagnosis-treatment/drc-20378456

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0