De ce bebelușul trebuie alăptat și în timpul nopţii?

Dacă ești proaspătă mămică, știi că bebelușul are nevoie aproape permanentă de alăptare. Dacă pe parcursul zilei ți se pare ceva normal, e bine de știut că și alăptatul pe timpul nopții este perfect sănătos și recomandat. Află, mai jos, de ce este important să alăptezi copilul și pe timpul nopții, ce înseamnă alăptare la cerere și ce beneficii are alăptarea pentru mamă și copil.

Deoarece laptele matern este ingerat foarte repede, sugarul va solicita de mai multe ori, pe parcursul zilei și nopții, să fie hrănit. Acest lucru înseamnă că somnul tău va fi întrerupt adesea, în primele luni de la naștere, dar alăptarea pe parcursul nopții este esențială pentru livrarea nutrienților esențiali în dezvoltarea normală a celui mic. De asemenea, vorbim și despre alăptare la cerere, care va stimula și producția de lapte matern. 

Din fericire, alăptatul se face rapid (nu trebuie să pregătești o formulă de lapte sau să verifici temperatura), totul vine de-a gata, iar odată ce bebelușul s-a săturat, te poți întoarce la somn. Pentru a facilita alăptarea pe parcursul nopții, este recomandat ca, în primele luni, micuțul să doarmă alături, într-un pătuț aflat în apropierea patului mamei. În acest fel, îi va fi mai ușor să îi dea să mănânce și să îl culce la loc.

Dacă adormi cu bebelușul aproape, va trebui să ții cont de faptul că numărul de alăptări pe noapte va crește, deoarece acesta va aprecia disponibilitatea și, astfel, va solicita să fie hrănit mai des. Alăptare la cerere înseamnă că bebelușul se manifestă atunci când îi e foame - de obicei începe să plângă, iar mama îl hrănește.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce beneficii are alăptarea pe timpul nopții?

  • Asigură dezvoltarea optimă a celui mic, atât la nivel fizic, cât și la nivel intelectual (susține buna dezvoltare a funcțiilor cognitive).
  • Reduce riscul de moarte subită a sugarului.
  • Ajută la stimularea și menținerea lactației, datorită secreției crescute de prolactină pe parcursul nopții.
  • Ajută în situații speciale, precum la erupția dinților de lapte, când cel mic va cere să sugă mai des pentru alinarea senzației de durere și disconfort.

Măsuri de precauție pentru alăptarea pe timpul nopții

Dacă optezi pentru varianta unui pătuț alăturat patului tău, ai grijă să alegi unul cât mai stabil, cu o salteluță confortabilă și durabilă, pentru a evita orice risc de accidentare. Salteaua trebuie să se muleze perfect pe cadrul pătuțului, în așa fel încât să nu existe riscul căderii între saltea și marginea pătuțului sau, chiar, de sufocare a bebelușului. Există specialiști care susțin că sindromul de moarte subită a sugarului este asociat cu poziția și contextul de somn al celui mic. 

Sindromul de moarte subită a sugarului este principala cauză de mortalitate a bebelușilor cu vârste cuprinse între o lună și un an, în țările occidentale. Majoritatea cazurilor se petrec în rândul bebelușilor cu vârste cuprinse între 2 și 4 luni. De asemenea, specialiștii recomandă poziția de somn pe spate ca fiind cea mai sigură pentru sugari - așadar, fii mereu atentă la cum îl culci pe cel mic, după alăptare. 

De asemenea, ține cont de faptul că pernele sau alte tipuri de susținere pe durata somnului nu sunt recomandate în pătuțul celui mic, deoarece prezintă risc de sufocare sau de intoxicație cu dioxid de carbon (dacă cel mic rămâne cu capul prins între perne, există riscul să se intoxice cu dioxidul de carbon expirat). Cea mai bună metodă de protejare a celui mic este să îl culci pe o salteluță fermă, fără perne, și să ai grijă să doarmă pe spate.

Sfaturi pentru a optimiza alăptarea pe timpul nopții

Începând cu vârsta de 6 săptămâni, unii bebeluși vor ajunge să doarmă aproape 6 ore pe noapte, în timp ce alții se vor trezi după 3-5 ore de somn. Dacă cel mic se trezește și pare să îi fie foame (dă din mânuțe, și le duce spre gură sau începe să își mestece buzele), este important să îl hrănești pe loc și să nu aștepți momentul în care începe să plângă după lapte, în toiul nopții. În felul acesta, poți salva câteva ore prețioase de somn pentru tine. 

Pe parcursul alăptărilor din cursul nopții, este recomandat să fii cât mai concisă, să te rezumi la alăptat și să îl culci, la final, înapoi, fără joacă și giugiuleli. În acest fel, eviți crizele de plâns motivate de căutarea de atenție, deoarece micuțul va înțelege că noaptea este doar pentru hrană și somn, nimic mai mult și, astfel, vei reuși să dormi puțin mai mult.    

Unii specialiști spun că, la începutul vieții bebelușului, e mai bună acea alăptare la cerere (cel mic face acest lucru instinctual, corpul lui are nevoie de substanțe nutritive pentru a crește), în timp ce, după ce sugarul se face un pic mai mare, poate fi mai bună alăptarea după un program stabilit de mamă. 

Un alt aspect important, de care va trebui să ții cont, este că atunci când cel mic începe să mai crească (undeva la vârsta de 4 luni), va dormi mai mult și există riscul să nu se mai trezească deloc în timpul nopții pentru lapte. Acest lucru este dezavantajos atât pentru bebeluș, cât și pentru tine, deoarece micuțul va rata din mesele importante pentru dezvoltarea sa, iar tu riști să rămâi fără lapte mai devreme. 

Dacă observi acest comportament la cel mic, cel mai important aspect este să îți conservi laptele. În acest sens poți folosi o pompă de lapte. Poți conserva laptele în recipiente din sticlă, pe care să le folosești atunci când cel mic cere hrană. Ai grijă ca laptele să fie depozitat în condiții optime de conservare, preferabil în congelator. 

În acest fel, laptele nu rămâne blocat la nivelul sânilor, ceea ce trimite un mesaj către corp, spunându-i că procesul de alăptare nu s-a încheiat și este nevoie de lapte în continuare. Dacă întâmpini probleme de lactație, poți opta pentru un supliment de stimulare a prolactinei, cu efect galactogog. Ai grijă să alegi un produs de calitate, care să nu dea reacții adverse nedorite.

Ce beneficii are alăptarea pentru sugar și pentru mamă?

Alăptarea aduce numeroase beneficii atât pentru bebeluș, cât și pentru proaspăta mamă.

Nutriție optimă

Pentru sugar, e vorba în primul rând de nutriție optimă. Laptele matern este considerat hrana cea mai potrivită pentru bebeluș, deoarece este perfect adaptat nevoilor sale nutriționale. Este bogat în proteine, grăsimi, carbohidrați și nutrienți esențiali care contribuie la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a sugarului.

Imunitate îmbunătățită

Laptele matern conține anticorpi și substanțe imunologice care ajută la protejarea sugarului împotriva bolilor și infecțiilor, reducând riscul de infecții respiratorii, gastrointestinale și a altor afecțiuni cât este mic, dar având o influență bună și în dezvoltarea pe termen lung. Unele cercetări au arătat că bebelușul hrănit la sân are un risc mai scăzut de a dezvolta obezitate și alte boli cronice în viața adultă.

Digestie mai bună

Laptele matern este ușor de digerat pentru sugar și poate ajuta la prevenirea problemelor digestive, precum colicile și constipația.

Legătură emoțională îmbunătățită

Alăptarea oferă oportunitatea de a se crea o legătură emoțională puternică între mamă și copil. Momentul de alăptare poate contribui la stabilirea unei legături afective și la crearea unui mediu reconfortant pentru cel mic, dar și pentru femeie. De asemenea, în timpul unor călătorii, alăptarea poate oferi o sursă de confort psihic pentru bebelușii a căror rutină normală este perturbată.

Recuperare mai rapidă după naștere

Pentru mamă, alăptarea stimulează eliberarea de hormoni care ajută la contracția uterului și la revenirea la dimensiunea normală a acestuia după naștere. De asemenea, unele femei constată că pierd mai ușor din greutatea pe care au câștigat-o în timpul sarcinii dacă alăptează. Se pare că alăptarea arde calorii, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. Totuși, acest lucru nu se întâmplă la toate femeile, iar cercetătorii nu au aflat care este motivul acestei diferențe. Este posibil, spun aceștia ca femeile care pierd în greutate alăptând să fie cele care, de fapt, iau și alte măsuri, cum ar fi să facă un pic de mișcare și să aibă grijă să doarmă pe cât de bine se poate.

Protecție împotriva unor afecțiuni

Alăptarea are efect protector și pentru mamă pe termen lung, nu doar pentru copil: aceasta este asociată cu un risc mai redus de dezvoltare a cancerului de sân, a cancerului ovarian și a altor afecțiuni precum osteoporoza și diabetul de tip 2 în viitor.

Beneficii psihologice

Alăptarea poate contribui la reducerea riscului de depresie postpartum, cu care se confruntă un număr semnificativ de tinere mame, și la îmbunătățirea stării de spirit a femeii prin eliberarea de hormoni ai fericirii, precum oxitocina, arată cercetările. 

Confort și economie

Ca să vorbim un pic și în termeni practici, alăptarea este convenabilă și gratuită în comparație cu hrănirea cu lapte formulă, ceea ce poate aduce economii semnificative pentru familia copilului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Benefits of Breastfeeding
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15274-benefits-of-breastfeeding
Baby Centre - Sleep and breastfeeding
https://www.babycentre.co.uk/a553835/sleep-and-breastfeeding


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0