Complicații în sarcină care pot indica riscul viitor de boli cardiovasculare

Șase complicații legate de sarcină cresc riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață, potrivit unui document publicat de Asociația Americană a Inimii (American Heart Association).

Șase complicații legate de sarcină, și anume hipertensiunea arterială, diabetul gestațional, nașterea prematură, nașterea unui copil prea mic, pierderea sarcinii sau dezlipirea de placentă, cresc riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață, potrivit unei declarații științifice a Asociației Americane a Inimii, publicată în prestigiosul jurnal Circulation. 

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Oamenii de știință subliniază importanța prevenirii acestor complicații în sarcină și a prevenției primare a bolilor cardiovasculare pentru femeile care suferă aceste complicații pe măsură ce trec de la sarcină și îngrijirea postpartum la îngrijirea primară, cu o monitorizare continuă, pentru a ține sub control riscul de boli cardiovasculare pe tot parcursul vieții.

Cum sunt corelate complicațiile în sarcină cu riscul de boli cardiovasculare?

Aproximativ 10% până la 15% dintre femeile însărcinate trec prin evenimente nedorite, fie complicații materne, fie fetale. Acestea includ cele șase menționate mai sus, asociate cu riscul de boli de inimă ulterioare, precum și alte evenimente legate de sănătatea copilului, cum ar fi vârsta prea mare de gestație și restricția de creștere fetală.

Perspectivele negative ale sarcinii predispun femeile la hipertensiune, diabet, colesterol mărit și evenimente cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral, la mult timp după perioada în care au fost însărcinate, spun savanții. Prevenirea sau tratarea precoce a factorilor de risc poate împiedica bolile cardiovasculare, prin urmare, rezultatele negative ale sarcinii pot fi folosite ca o fereastră de oportunitate pentru prevenirea acestor boli.

Dovezile care corelează complicațiile sarcinii cu boli de inimă ulterioare sunt consecvente de-a lungul mai multor ani și confirmate în aproape fiecare studiu care a fost examinat în această analiză.

Declarația care raportează amploarea riscului legat de complicațiile sarcinii precizează:

  • Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii, numită hipertensiune gestațională, crește cu 67% riscul de boli cardiovasculare al unei femei mai târziu în viață și, de asemenea, crește riscul de accident vascular cerebral cu 83%. Hipertensiunea gestațională este definită ca tensiunea arterială în timpul sarcinii care este de 140/90 mm Hg sau mai mare după 20 de săptămâni de sarcină la o femeie cu citiri anterioare normale.
  • Preeclampsia (hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, instalată împreună cu semne de afectare a ficatului, rinichilor sau unui alt organ vital) este o afecțiune severă și este corelată cu un risc de 2,7 ori mai mare de boli cardiovasculare ulterioare.
  • Diabetul gestațional (debut al diabetului de tip 2 în timpul sarcinii) crește riscul de boli cardiovasculare al unei femei cu 68% și crește de 10 ori riscul de diabet de tip 2 după sarcină.
  • O naștere prematură (naștere înainte de 37 de săptămâni) dublează riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare și este puternic asociat cu instalarea unor boli cardiace ulterioare și cu accident vascular cerebral.
  • Dezlipirea de placentă (separarea placentei de uter înainte de naștere) este asociată cu un risc crescut cu 82% de boli cardiovasculare.
  • Nașterea unui copil mort este asociată cu aproximativ dublul riscului de boală cardiovasculară.

Omenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii care să examineze asocierea dintre complicațiile în sarcină și riscului cardiovascular și la femeile din rasa neagră, la cele hispanice și la asiatice. Femeile din aceste grupuri etnice se confruntă cu rezultate mai nefavorabile ale sarcinii și au o povară mai mare a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare comparativ cu femeile caucaziene. 

O dietă sănătoasă îmbunătățește sănătatea cardiovasculară a tuturor femeilor, iar studiile sugerează că un model de alimentație sănătoasă în cei trei ani de dinainte de sarcină este asociat cu riscuri mai mici de complicații ale sarcinii.  Adoptarea unei diete prietenoase cu inima, un tipar sănătos de somn și creșterea activității fizice în rândul femeilor ar trebui să înceapă înainte de sarcină sau măcar în timpul sarcinii și să continue în postpartum pentru a scădea riscul cardiovascular.

Declarația Asociației Americane a Inimii menționează, de asemenea, că alăptarea poate scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a tulburărilor metabolice, inclusiv diabetul de tip 2. Cercetătorii sugerează, de asemenea, oportunități de îmbunătățire a îngrijirii după sarcină:

  • Îngrijirea postpartum mai lungă, denumită uneori „al patrulea trimestru”, pentru a depista factorii de risc cardiovascular și pentru a oferi consiliere pentru prevenirea bolilor de inimă
  • Îmbunătățirea transferului de informații despre sănătate între profesioniștii din obstetrică și medicii din asistența primară, pentru a elimina neconcordanțele din documentația electronică a dosarului medical al pacientei
  • Realizarea unui istoric de sănătate scurt și direcționat pentru fiecare femeie, pentru a confirma dacă are oricare dintre cei șase factori de risc în timpul sarcinii: hipertensiune în sarcină, diabet gestațional, naștere prematură, nașterea unui copil prea mic, pierderea sarcinii sau dezlipire de placentă.

Perioada sarcinii, o ocazie pentru medici de a analiza sănătatea inimii unei femei

Dacă o femeie a avut oricare dintre aceste complicații ale sarcinii, se recomandă a se lua în considerare monitorizarea atentă a tensiunii arteriale, a glicemiei și a profilului lipidic, precum și modificarea mai agresivă a factorilor de risc. 

Pentru o sarcină sănătoasă, vitaminele prenatale (cu acid folic, fier, calciu, Omega 3 etc.) sunt esențiale. Pentru o inimă sănătoasă, se recomandă o alimentație bazată pe legume și fructe, leguminoase, proteine slabe, pâine integrală și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, oleaginoase etc.), activitate fizică regulată (30 de minute de cinci ori pe săptămână) și evitarea fumatului și a consumului exagerat de alcool. 

Declarația sugerează, de asemenea, că medicii ar trebui să ia în considerare medicația preventivă, care ar putea fi adecvată pentru anumite paciente. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine impactul medicamentelor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare pentru femei care au trecut prin complicații în sarcină.

Se poate concluziona că sarcina și perioada postpartum reprezintă un interval de timp critic în viața unei femei pentru a identifica riscul bolilor cardiovasculare și a îmbunătăți traiectoria sănătății unei femei. Sarcina și perioada postpartum ar trebui considerate„ oportunități pentru medici de a identifica femeile tinere expuse riscului și de a colabora cu ele pentru a le îmbunătăți viitorul sănătății cardiovasculare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Circulation - Adverse Pregnancy Outcomes and Cardiovascular Disease Risk: Unique Opportunities for Cardiovascular Disease Prevention in Women: A Scientific Statement From the American Heart Association
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000961
1. Studiul „Adverse Pregnancy Outcomes and Cardiovascular Disease Risk: Unique Opportunities for Cardiovascular Disease Prevention in Women: A Scientific Statement From the American Heart Association”, apărut în 29 Mar 2021, https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000961, Circulation. 2021;143:e902–e916, autori: Nisha I. Parikh, Juan M. Gonzalez et al.
Mayo Clinic - Heart-healthy diet: 8 steps to prevent heart disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-healthy-diet/art-20047702


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0