Ce alte suplimente te ajută în sarcină, pe lângă acidul folic

Acidul folic sau vitamina B9 este esențial în lunile de sarcină, pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, însă știai că organismul gravidei are nevoie și de alți nutrienți pentru a funcționa la capacitate maximă? Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai importante suplimente pe care le poți lua în sarcină, însă doar la recomandarea medicului.

Omega-3

Cele mai recente descoperiri din domeniu vorbesc despre importanța acizilor grași Omega-3 atât în dezvoltarea unui bebeluș sănătos, cât și în privința stării de sănătate a mamei. Acizii grași Omega-3 nu sunt sintetizați de corpul uman și, prin urmare, trebuie să îi obținem fie din alimentație, fie prin intermediul suplimentelor alimentare.

Cercetările au arătat că adăugarea EPA și DHA (doi acizi grași Omega-3) în alimentația femeilor însărcinate are un efect pozitiv asupra dezvoltării vizuale și cognitive a bebelușului. Alte studii au arătat că un consum mai mare de alimente bogate în Omega-3 ar putea reduce riscul de alergii la copiii mici.

Cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 EPA și DHA sunt somonul, tonul, sardinele, anșoa și heringul. Pentru că multe femei însărcinate sunt îngrijorate în legătură cu prezența mercurului și a altor toxine care se pot găsi în unele sortimente de pește, e bine de știut că sursele cele mai sigure de EPA și DHA sunt, de multe ori, suplimentele care conțin ulei de pește care a fost purificat și obținut din pești de mare adâncime.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce alte vitamine și suplimente sunt utile în sarcină

Știm deja că acidul folic sau vitamina B9 este important pentru sarcină, pentru că poate ajută la prevenirea malformațiilor congenitale, cunoscute și ca defecte de tub neural. Însă și alte vitamine și minerale sunt de folos în perioada sarcinii:

Alte vitamine din complexul B

Tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), vitamina B6, biotina (vitamina B7) și vitamina B12 sunt și ele utile pentru sănătatea gravidei și a fătului. Acestea pot fi luate din alimentație, dar și sub formă de suplimente, la recomandarea medicului.

Corpul are nevoie de tiamină pentru descompunerea carbohidraților, crearea anumitor neurotransmițători, producerea de acizi grași și sintetizarea anumitor hormoni. Vitamina B1 se găsește în cereale integrale și pâine fortificată, orez, carne de porc, păstrăv, midii, leguminoase, semințe și nuci.

Riboflavina este esențială pentru producerea de energie, ajută organismul să descompună grăsimile și medicamentele și transformă vitamina B6 într-o coenzimă de care organismul are nevoie. Lipsa de vitamina B2 crește riscul de defecte la naștere. Alimentele bogate în riboflavină includ: organe, cerealele fortificate pentru micul dejun, ovăz, iaurt și lapte, ciuperci, migdale.

Organismul transformă niacina într-o coenzimă numită nicotinamidă adenină dinucleotidă, care este o parte necesară a peste 400 de reacții enzimatice diferite din organism, contribuind la preschimbarea energiei din carbohidrați, grăsimi și proteine într-o formă pe care organismul o poate folosi, la procesele metabolice în celulele corpului și la comunicarea între celule. Alimentele care conțin vitamina B3 sunt carnea de păsări de curte, peștele, nucile și leguminoasele.

Acidul pantotenic (vitamina B5) este necesar pentru ca organismul să creeze noi coenzime, proteine și grăsimi. Alimentele care conțin vitamina B5 în cantități mai mari sunt ficatul de vită, ciupercile shiitake, semințele de floarea soarelui, carnea de pui, tonul, avocadoul și cerealele fortificate pentru micul dejun.

Vitamina B6 sau piridoxina joacă un rol în mai mult de 100 de reacții enzimatice. Organismul are nevoie de vitamina B6 pentru metabolismul aminoacizilor, descompunerea carbohidraților și a grăsimilor, dezvoltarea creierului, menținerea funcției imunitare. Cele mai bogate surse de vitamina B6 includ organele, năutul, tonul, somonul, carnea de păsări de curte și cartofii.

Corpul are nevoie de biotină pentru a descompune grăsimile, carbohidrații și proteinele, pentru a regla ADN-ul și a stimula comunicarea între celule. Multe alimente conțin biotină: organe, ouă, somon, carne de porc și de vită, semințe de floarea soarelui.

Vitamina B12 numită și cobalamină este utilizată de organism pentru crearea de noi globule roșii, sinteza ADN-ului, funcția neurologică, metabolizarea grăsimilor și a proteinelor. Vitamina B12 apare în mod natural în produsele animale, cum ar fi fructele de mare, ficatul de vită, somonul, laptele și iaurtul. Persoanele care nu consumă produse de origine animală pot obține vitamina B-12 din cerealele fortificate pentru micul dejun, drojdie nutritivă și alge.

Vitamina D

Toți adulții, inclusiv femeile însărcinate, au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Această vitamină reglează cantitatea de calciu și de fosfat din corp, care sunt necesare pentru menținerea sănătății oaselor, dinților și mușchilor. Pentru că vitamina D se găsește doar într-un număr foarte mic de alimente și pentru că organismul produce vitamina D când pielea noastră este expusă la soarele din timpul verii, femeile însărcinate ar trebui să ia în considerare și un supliment alimentar cu zilnic, cerând, desigur, sfatul ginecologului înainte de a face acest lucru.

Calciul

Este un element vital pentru că ajută la dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului tău, încă din pântec. Sursele de calciu sunt: laptele, brânza și iaurtul, rucola, măcrișul sau varza creață kale și alte legume verzi cu frunze, anumite băuturi din soia (îmbogățite cu calciu). În cazul în care medicul suspectează o carență de calciu, îți poate explica de ce doze de calciu ai nevoie, prescriindu-ți un supliment alimentar.

Vitamina C

Se găsește în numeroase fructe și legume, iar dacă ai o dietă echilibrată, aceasta îți poate asigura toată cantitatea de vitamina C de care ai nevoie. Poți consuma portocale sau suc natural de portocale, ardei gras roșu sau verde, broccoli ori varză de Bruxelles, kiwi. Pentru că vitamina C protejează celulele și te ajută să le menții sănătoase, în anumite situații, medicul îți poate recomanda să iei suplimente de vitamina C.

Fierul

Dacă ai o carență de fier, cel mai probabil te simți foarte obosită și este posibil să suferi de anemie. Desigur, există alimente care conțin cantități importante de fier: carne roșie slabă, spanac, broccoli, leguminoase, fructe uscate și semințe de dovleac. În timpul sarcinii, poți consuma aceste alimente cu un conținut mare de fier, iar dacă medicul descoperă că totuși ai lipsă de fier, îți poate prescrie suplimente alimentare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Național Health Service (NHS) - Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/
American Pregnancy Association - Omega-3 Fish Oil and Pregnancy
http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/omega-3-fish-oil/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0