Atonia uterină: ce este, simptome, tratament

Atonia uterină, cunoscută și drept atonia uterului, este o afecțiune gravă care poate apărea după naștere. Aceasta presupune incapacitatea uterului de a se contracta după nașterea fătului, ceea ce poate duce la o complicație deosebit de gravă, posibil fatală, cunoscută drept hemoragie postpartum. 

După nașterea bebelușului, mușchii uterului se contractă, în mod normal, pentru a elimina placenta. Contracțiile contribuie, de asemenea, la comprimarea vaselor de sânge care au fost atașate de placentă. Totodată, compresia vaselor de sânge ajută la prevenirea sângerărilor, iar dacă mușchii uterului nu se contractă suficient de puternic, vasele de sânge pot ajunge să sângereze necontrolat. Acest fenomen duce la hemoragie sau la pierderea necontrolată de sânge. 

DOC EXPERT INSIGHTS

În cazul în care ai dezvoltat atonie uterină, asistența medicală de urgență este absolut necesară, pentru a se putea opri sângerarea și înlocui sângele pierdut. Hemoragia postpartum poate fi fatală, însă depistarea timpurie și tratamentul adecvat pot rezolva această problemă, fără consecințe pe termen lung. 

Care sunt simptomele atoniei uterine?

Principalul simptom al atoniei uterine este faptul că uterul rămâne relaxat și complet necontractat după naștere. Atonia uterină este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale hemoragiei postpartum. Hemoragia postpartum este definită ca pierderea unei cantități mai mare de 500 ml de sânge după livrarea placentei. 

Printre simptomele hemoragiei se numără:

-    Sângerarea necontrolată și în exces ca urmare a nașterii unui copil
-    Scăderea tensiunii arteriale
-    Creșterea ritmului cardiac
-    Dureri musculare acute
-    Dureri de spate acute

Care sunt cauzele atoniei uterine?

Există câțiva factori care pot preveni contractarea mușchilor de la nivelul uterului după naștere. Printre aceștia se numără:

-    Durata prelungită a travaliului
-    Durata prea scurtă a travaliului
-    Supradistensia uterului, sau lărgirea în exces a acestuia
-    Utilizarea de oxitocină sau de alte medicamente, precum și de anestezie generală pe durata travaliului
-    Inducerea travaliului

În ceea ce privește factorii de risc, există o serie de aspecte de luat în calcul, cum ar fi:

-    Nașterea multiplă, cum ar fi cea de gemeni sau de tripleți
-    Greutatea copilului este mult mai mare față de limitele normale (macrosomie fetală)
-    Femeia însărcinată are peste 35 de ani
-    Femeia însărcinată este supraponderală sau obeză
-    Prezența unei cantități prea mari de lichid amniotic la naștere
-    Femeia însărcinată are mai multe nașteri la activ 

De reținut este, însă, că atonia uterină poate apărea și la femeile care nu prezintă niciunul dintre factorii de risc enumerați mai sus. 

Diagnosticul atoniei uterine

Atonia uterină este de obicei diagnosticată atunci când uterul este moale și relaxat și apar sângerările în exces după naștere. Medicul poate estima cantitatea de sânge pierdută prin menținerea unei evidențe a numărului de pansamente saturate sau prin cântărirea bureților folosiți pentru absorbția sângelui. 

Totodată, medicul va efectua o examinare fizică pentru a elimina alte posibile cauze ale sângerării. Consultația poate presupune verificarea cervixului și a vaginului pentru posibile leziuni, asigurarea că nu au rămas bucăți de placentă în uter și alte investigații clinice. 

În plus, medicul poate solicita analize de sânge, cum ar fi o hemoleucogramă completă, poate verifica tensiunea arterială și pulsul și poate recomanda și alte investigații mai amănunțite, după ce starea pacientei a fost stabilizată. 

Posibile complicații ale atoniei uterine 

Potrivit specialiștilor, atonia uterină este responsabilă pentru aproape 90% dintre cazurile de hemoragie postpartum. Hemoragia apare, de obicei, după ce placenta a fost scoasă din uter. 

Alte posibile complicații ale atoniei uterine pot include:

-    Hipotensiunea ortostatică, care presupune o stare de amețeală și/sau slăbiciune ca urmare a scăderii tensiunii arteriale
-    Anemia
-    Starea de oboseală acută
-    Un risc crescut de hemoragie postpartum la o sarcină viitoare

Anemia și starea de oboseală după naștere pot crește și riscul de depresie postpartum. 

O altă complicație gravă a atoniei uterine este șocul hemoragic, care poate fi fatal. 

Care este tratamentul atoniei uterine?

Tratamentul țintește oprirea hemoragiei și înlocuirea sângelui care a fost pierdut. Proaspăta mămică poate primi transfuzii cu sânge, precum și un tratament de recuperare, pentru a se reface cât mai rapid. 

De regulă, tratamentul pentru atonia uterină cuprinde:

-    Masajul uterin, care presupune o manevră efectuată de medic pentru a comprima, în mod manual, uterul, prin peretele abdominal
-    Medicamente uterotonice, cum ar fi oxitocina, metilergonovina și prostaglandinele
-    Transfuziile de sânge

În cazurile severe de atonie uterină, tratamentul poate include și:

-    Intervenție chirurgicală la nivelul vaselor de sânge afectate 
-    Embolizare arterială uterină, care presupune injectarea unor particule minuscule în artera uterină, pentru a bloca circulația sanguină către uter
-    Histerectomia, în cazul în care celelalte opțiuni nu funcționează

Care este pronosticul pentru persoanele cu atonie uterină?

Hemoragia postpartum este un factor major de deces post naștere în țările cu un sistem medical precar și lipsit de personal medical pregătit. Moartea în urma hemoragiei postpartum este, așadar, mai puțin întâlnită în țările occidentale, survenind în mai puțin de 1% din cazuri. 

Riscul de deces al unei femei însărcinate în urma acestei afecțiuni crește atunci când apar anumite probleme de tipul întârzierea sosirii la spital, întârzierea diagnosticului și a tratamentului adecvat. Complicațiile, în schimb, sunt rare, atât timp cât tratamentul vine la timp. 

Cum se poate preveni atonia uterină?

Atonia uterină nu poate fi mereu prevenită. Este important ca medicul să știe cum să gestioneze această problemă de sănătate, dacă apare. Dacă te afli la risc crescut de atonie uterină, medicul îți poate recomanda să naști la un spital sau un centru medical care are echipamentul adecvat pentru gestionarea hemoragiilor la naștere. 

Transfuziile de sânge vor trebui pregătite, pentru orice eventualitate, precum și tratamentul medicamentos. De asemenea, este important ca un medic anestezist să fie disponibil, la nevoie.  

Medicul tău îți va monitoriza în permanență semnele vitale, precum și cantitatea de sânge pierdută după naștere, pentru a depista o posibilă hemoragie. Oxitocina administrată imediat după naștere poate ajuta la contractarea uterului. Totodată, masajul uterin, imediat după eliminarea placentei, poate reduce riscul de atonie uterine, astfel că se practică frecvent în prezent. 

Nu în ultimul rând, consumul de vitamine prenatale, cum ar fi suplimentele cu fier, pot contribui la prevenirea anemiei și a altor posibile complicații ale atoniei uterine și hemoragiei postpartum.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Atony of the Uterus
https://www.healthline.com/health/pregnancy/complications-delivery-uterine-atony 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0