Pielea, părul și unghiile: cum se schimbă în timpul sarcinii?

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, însă uneori poate să producă modificări la nivelul pielii, podoabei capilare și poate afecta chiar și unghiile. Este important să cunoaștem aceste mici "efecte adverse" ale sarcinii, pentru a le putea diminua.

Din momentul concepției până la nașterea bebelușului, corpul femeii trece prin multe modificări. Schimbarea nivelurilor hormonale este responsabilă pentru multe dintre schimbările fizice și emoționale pe care le experimentează mama în timpul sarcinii. Aceste schimbări pot începe și se pot opri în diferite momente din timpul sarcinii.

Majoritatea acestor schimbări sunt normale și efectele neplăcute vor dispărea după naștere, mai ales dacă proaspăta mămică are un aport optim de vitamine și minerale.

Recomandările experților DOC.ro
  

Schimbări legate de pielea femeii gravide

Vergeturile 

Cele mai multe femei însărcinate dezvoltă vergeturi pe burtică, mai ales că pielea se întinde foarte mult în lunile de sarcină. Gravidele pot observa formarea vergeturilor chiar și pe sâni, pe șolduri, pe picioare sau pe fese.

Este vorba de un proces normal, mai ales că vergeturile de pe abdomen și de pe partea inferioară a corpului apar pe măsură ce bebelușul se dezvoltă. Pe sâni, vergeturile apar pe măsură ce aceștia își măresc volumul, pentru ca viitoarea mămică să fie pregătită pentru a alăpta.

În timpul sarcinii, vergeturile pot avea o culoare roșiatică, maronie sau o tentă purpurie. Este important ca persoana gravidă să își mențină greutatea normală în aceste luni, pentru a reduce la minimum riscul de formare a vergeturilor.

Există și alte tipuri de modificări care se vor observa la nivelul pielii. Gravida poate să observe, de exemplu, că pielea/tenul ei arată mai bine în timpul sarcinii, datorită nivelurilor hormonale mai mari, datorită unei ușoare retenții de lichide și datorită creșterii fluxului sangvin. Toate acestea au drept rezultat o piele mai frumoasă și mai netedă și sunt responsabile de acea "strălucire" a femeilor gravide.

 

Acneea 
Pe de altă parte, în funcție de schimbările produse în organism, este posibil ca unele gravide să descopere că pielea este mai uscată și că apar mai multe coșuri în lunile de sarcină. Ce trebuie să rețină gravidele care au acest tip de probleme: tenul lor are nevoie de o îngrijire suplimentară în lunile de sarcină, pentru a ține acneea sub control, așa că este importantă vizita la medicul dermatolog.

Hiperpigmentarea 

Tot în sarcină, pielea are tendința de a căpăta o nuanță mai închisă. O posibilă explicație ar fi creșterea nivelului de estrogen și a nivelului hormonului melanocitostimulator (MSH), care stimulează pigmentarea pielii. Hiperpigmentarea sau faptul că pielea capătă o culoare mai închisă, mai ales pe mameloane și pe abdomen, apare în cazul a 90% dintre gravide. Hiperpigmentarea este cauzată de producția sporită de melanină, o substanță care dă culoare părului și pielii.

Cloasma / melasma

Acest termen descrie pigmentarea sporită a obrajilor, nasului, a frunții și a bărbiei, iar această condiție afectează între 50-70% dintre femeile însărcinate. Anumite măsuri de îngrijire (folosirea unor produse cu SPF, chiar SPF 50, și evitarea produselor de îngrijire a pielii care induc fotosensibilizare) pot reduce cloasma.

Telangiectazii

Pot să apară telangiectazii (așa-numitele vene în pânză de paianjen) pe trunchi, pe picioare, pe glezne sau pe orice altă zonă a corpului gravidei. Aceste dilatații ale venelor de dimensiuni mici pot sau nu să dispară ori să se estompeze după naștere.

Varice

Este posibil ca persoana gravidă să dezvolte vene varicoase pe picioare, din cauză că uterul exercită o presiune mai mare asupra acestor vene. Dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii ar putea și ele să joace un rol în apariția varicelor.

Urticaria gestațională 

Această condiție mai este numită și sindromul PUPPP sau erupția polimorfă gestațională. "PUPPP" este termenul folosit de experții de peste Ocean, pentru a scurta denumirea de "papule urticariene pruriginoase și placarde urticariene din sarcină". Această erupție cutanată (sindromul PUPPP) este caracterizată de mici papule roșii și de urticarie. Este cea mai frecventă afecțiune dermatologică din sarcină.
 
Leziunile care provoacă mâncărimi apar, de regulă, pe partea inferioară a abdomenului și se pot extinde pe coapse, pe sâni și pe fese. De regulă, această urticarie se dezvoltă în primul trimestru, în cazul primei sarcini a femeii, iar senzația de mâncărime poate fi controlată cu ajutorul cremelor prescrise de medic.

Schimbări legate de păr în timpul sarcinii

În lunile de sarcină, apar și alte probleme dermatologice, ca de exemplu creșterea părului pe față și pe piept. Acest lucru este cauzat de dereglările hormonale din timpul sarcinii. Numit și hirsutism, acesta se va estompa, de obicei, în decurs de 6 luni după ce femeia a născut.
 
Multe femei se confruntă pe perioada sarcinii cu căderea podoabei capilare. Experții spun că pierderea normală a firelor de păr încetinește, de fapt, în timpul sarcinii, ducând la un fir de păr mai gros și mai sănătos. După naștere, însă, femeia se va confrunta cu căderea părului pe care l-ar fi pierdut ceva mai devreme, în sarcină.
 
Ciclul normal de creștere a firelor de păr este perturbat când femeia este însărcinată, iar din acest motiv, podoaba capilară crește, însă firele nu mai cad la fel ca înainte de concepție. Din această cauză, firele de păr sunt mai lungi și mai groase pe durata sarcinii, însă aceste schimbări nu sunt permanente, iar majoritatea femeilor vor observa că după naștere, părul cade într-un ritm mai accentuat.
 
Vopsirea părului nu este considerată o practică care dăunează fătului în curs de dezvoltare. Părul nu absoarbe suficiente substanțe chimice dăunătoare care pot afecta mămica sau copilul, iar cantitatea de substanțe chimice toxice din vopseaua de păr nu este mare.
 
Cu toate acestea, deoarece nu există multe cercetări cu privire la utilizarea vopselei de păr în timpul sarcinii, este de preferat să amânați vopsitul până la încheierea primului trimestru din sarcină (primele 12 săptămâni). 
 
Alte lucruri pe care le poți face pentru a minimiza expunerea la substanțe chimice din tuburile de vopsea:
  • Purtați mănuși de protecție dacă îți vopsești părul singură acasă.
  • Asigură-te că nu lași vopseaua pe păr mai mult decât este nevoie.
  • Clătește bine scalpul după.
  • Nu amestecați diferite produse pentru colorarea părului.
  • Fă testul de alergie înainte de a vopsi părul.
Ai în vedere dacă folosești alte tratamente chimice pentru păr. De exemplu, unele tratamente pentru îndreptarea părului conțin formaldehidă chimică. Deși nu există dovezi că poate dăuna copilului nenăscut, este un cancerigen cunoscut care ar trebui evitat. Dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră dacă tratamentul pentru păr este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii.

Schimbări la nivelul unghiilor gravidei?

Nu este deloc o surpriză că multe gravide au unghii mai fragile în această perioadă a vieții lor, așadar schimbările care se produc pe fondul sarcinii se extind și la nivelul unghiilor. Acestea devin fragile, casante, se rup mult mai ușor în perioada sarcinii. Ori, în alte cazuri, unghiile pot deveni mai puternice, mai ales dacă gravida are un aport optim de vitamine și minerale.
 
Hormonii din timpul sarcinii fac ca unghiile să crească într-un ritm mult mai rapid decât în mod normal. În cazul unor femei, unghiile cresc așadar destul de repede, devin mai puternice, pe când în cazul altor gravide, unghiile vor începe să se rupă, devin casante.
 
Pentru a-ți menține unghiile puternice și sănătoase, asigura-te că incluzi în alimentația ta toți nutrienții esențiali și toate vitaminele importante.
 
 

Te-ar mai putea interesa și...



DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0