Tratamentele alopate și naturale care vindecă cistita (infecția urinară)

Cistita este o infecție care cauzează dureri la nivelul vezicii urinare, generată cel mai frecvent de bacteriile E. coli, prezente în intestin și regiunea anală și vaginală, care migrează la nivelul uretrei. Ce tratamente alopate si naturale există pentru cistită?

De ce apare cistita?

Cauzele cistitei sunt legate de infecția vezicii urinare cu bacterii provenite din vagin sau intestin. Unele situații care pot favoriza instalarea cistitei sunt contactul sexual, igiena locală precară și volumul scăzut de urină, cauzat de aportul scăzut de apă, dar și unele defecte anatomice, constând într-un spațiu prea mic dintre uretră și anus sau o conexiune anormală între vezica urinară și vagin.

La bărbați, cea mai frecventă cauză de cistită este o infecție persistentă bacteriană la nivelul prostatei. Boala mai poate apărea, mai rar, din cauza unei conexiuni anormale între vezica urinară și intestin, așa numita fistulă entero-vezicală. 

Cum recunoști o cistită?

Simptomele cistitei includ urgența de a urina, dureri ale vezicii urinare, durerea și senzația de usturime și arsură la urinare, urină tulbure sau urină cu sânge. Tratamentul  se poate face prin utilizarea de remedii naturale și cu terapii prescrise de medic. 

Unele cistite se întâlnesc mai des la femei, cum ar fi cistita „lunii de miere”. Aceasta este diagnosticată la scurt timp după nuntă sau într-o perioadă de activitate sexuală intensă, cauzată de creșterea numărului de bacterii prezente în vagin și vezica urinară, din cauza mai multor leziuni minore ale uretrei din cauza sexului repetitiv. Consumul de multă apă și urinarea după contactul sexual pot preveni sau îmbunătăți evoluția afecțiunii, dar dacă disconfortul persistă, ar trebui să se ceară sfatul medicului.

Tratament pentru cistită

Ca tratament pentru cistită, medicul poate prescrie antiinflamatoare sub formă de supozitor, dar și antibiotice, precum: ciprofloxacină, amoxicilină, doxiciclină, trimetoprim sau sulfametazol, care trebuie să fie luate timp de 3, 7 sau 10 zile. În plus, antibioticul poate fi asociat cu anumite remedii pentru durere, cum ar fi clorhidrat de fenazopiridină sau remedii naturale cu efecte diuretice (de exemplu, ceaiuri diuretice specifice) care completează tratamentul.

Tratamentul cu antibiotic pentru cistită este recomandat de medic; acesta poate prescrie mai frecvent trimetoprim - sulfametoxazol sau ciprofloxacină, care ajută la eliminarea rapidă a microorganismelor care cauzează infecții ale vezicii și simptomele asociate cu boala, cum ar fi durere, arsuri și urgența de a urina. Tratamentul pentru cistită trebuie indicat de către urolog după evaluarea pacientului și identificarea cauzei care provoacă o infecție.

Medicamentele trebuie luate atât cât indică medicul, chiar și în cazul în care persoana nu mai prezintă simptome. La femei, se poate recomanda utilizarea de antibiotice timp de 3  zile, în timp ce căile de atac prin antibiotic pentru bărbați ar trebui să fie administrate timp de 7 până la 14 zile. Dacă există alte complicații, cum ar fi sarcină sau diabet, antibioticul trebuie luat timp de 7 până la 14 zile.

Uneori medicii recomandă și o formă de anestezic al activității vezicii urinare, cum ar fi Fenazopiridina hidrocloridă (200 mg de 2 ori pe zi) care ameliorează complet și rapid simptomele de durere și senzația de micțiune.

Cistita din timpul sarcinii poate fi frecventă, deoarece gravida poate avea un sistem imunitar afectat. Cistita din timpul sarcinii produce aceleași simptome enumerate mai sus și poate fi tratată prin antibiotice, la indicația medicului, utilizarea de remedii naturale și aport crescut de apă.

Remedii naturale pentru cistită

După cum am discutat, tratamentul pentru cistită constă în antibiotice. Dar și unele remedii naturale pot fi de ajutor, deci ca adjuvant, în timpul tratamentului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Remediu cu bicarbonat de sodiu

Un remediu excelent care poate fi aplicat acasă se bazează pe bicarbonatul de sodiu, deoarece acesta modifică pH-ul urinei, făcându-l mai puțin acid, astfel încât bacteriile nu se mai multiplică cu ușurință și se obține astfel atenuarea simptomelor bolii.

Ingrediente:

1 lingură de bicarbonat de sodiu
300 ml apă

Preparare:

Se dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă și se bea tot deodată. Se repetă aceeași procedură de patru ori pe zi. Aportul acestei cantități mari de lichid alcalin elimină infecția vezicală, prin evacuarea masivă a urinei împreună cu bacteriile, iar sistemul natural de apărare al organismului poate elimina bacteriile rămase.

Remediu cu lemn de santal

Un alt remediu care poate fi util pentru cistită este baia cu lemn de santal, deoarece are proprietăți antimicrobiene, care împiedică proliferarea microorganismelor care cauzează inflamația.

Ingrediente:

10 picături de ulei esențial de lemn de santal
1 litru de apă

Preparare:

Se amestecă picăturile de lemn de santal în apă caldă într-un lighean în care se fac băi de șezut timp de aproximativ 20 de minute. Se repetă acest procedeu până la reducerea simptomelor de cistită. 

Ceai pentru cistită: coada-calului 

Ceaiul de coada-calului este un diuretic natural, care crește volumul de urină și facilitează recuperarea țesuturilor afectate.

Ingrediente:

1 lingură frunze uscate de coada-calului
200 ml de apă clocotită

Preparare:

Adaugă frunzele uscate de coada-calului în ceainicul cu apă clocotită, acoperă și lasă la infuzat timp de aproximativ 5 minute. Se recomandă 2 căni de ceai de coada-calului la 2 ore, în caz de cistită acută, pe durata bolii sau 3 până la 4 căni pe zi, în cazul cistitei recurente sau cronice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ceai pentru cistită: strugurii ursului 

Acest ceai pentru cistită reprezintă un adjuvant folositor, deoarece această plantă are proprietăți medicinale care reduc proliferarea microorganismelor în zona genitală.

Ingrediente:

50 de grame de frunze strugurii ursului
1 litru de apă

Preparare:

Se fierb ingredientele pentru câteva minute și se lasă acoperite, timp de 5 minute. Ceaiul se bea în cantități de câte 3-4 căni pe zi.

Ceai pentru cistită: mușețel

Ceaiul de mușețel poate fi folosit pentru băi de șezut, deoarece această plantă medicinală are proprietăți care calmează mucoasa vaginală și uretrală.

Ingrediente:

6 linguri flori uscate de mușețel
1 litru de apă

Preparare: 

Se fierb ingredientele pentru câteva minute și apoi se lasă ceaiul acoperit, timp de 5 minute. Se toarnă într-un lighean în care se stă timp de aproximativ 20 de minute, de 2 ori pe zi.

Ce se mai poate face pentru a contribui la vindecarea cistitei?

  • Se consumă 3-4 litri de apă și ceai de plante pe zi.
  • Se consumă afine și merișoare, deoarece au proprietăți care împiedică aderența bacteriilor la vezica urinară și la tractul vezical, prevenind cistitele recurente.
  • Se consumă supă cu usturoi, praz, țelină, pătrunjel și morcovi, deoarece are un puternic efect diuretic, sprijinind vindecarea.
  • Se pune accentul pe odihnă la pat și se menține căldura în zona peviană (o sticlă cu apă caldă sau o pătură electrică).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Bacterial Urinary Tract Infections
https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/urinary-tract-infections-utis/bacterial-urinary-tract-infections
NAFC – Best home remedies for utis
https://www.nafc.org/bhealth-blog/home-remedies-for-utis

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1