Testul Papanicolau ar trebui efectuat și după vârsta de 65 de ani
Testul Papanicolau ar trebui efectuat și după vârsta de 65 de ani
Testul Papanicolau ar trebui efectuat și după vârsta de 65 de ani
Protocoalele actuale recomandă ca testul Papanicolau (testul pentru cancer de col uterin) să fie efectuat periodic până la vârsta de 65 ani, însă studii noi demonstrează avantajul testării și după această vârstă.
Testarea pentru prezența tipurilor de papilomavirus uman (HPV) care cauzează cancer este acum o parte standard a screening-ului pentru cancerul de col uterin, uneori cu teste Papanicolau simultane (cunoscute sub numele de co-testare). Dar screening-ul pentru cancerul de col uterin a fost recomandat să se oprească la vârsta de 65 de ani în multe țări și, dintr-o varietate de motive, multe femei în vârstă încetează să fie testate pentru cancerul de col uterin cu mult înainte de această vârstă.
Rezultatele unui studiu pe populație realizat în Danemarca sugerează totuși că ar putea fi util ca unele persoane cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani să fie testate pentru HPV, mai ales acele persoane care nu au făcut screening pentru cancerul de col uterin de cel puțin 5 ani1.
Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii și prezentate la Simpozionul Anual cu tema „Cancerul la Femei”, organizat de Societatea de Ginecologie Oncologică, arată că 1 din 5 femei peste 65 ani este diagnosticată cu cancer de col uterin, comparativ cu 1 din 20 femei în intervalul de vârstă 20-29 ani. Concluzia studiilor reflectă importanța screening-ului, adică a testării preventive periodice. Riscuri mai mari se descriu la femeile care nu efectuează screening periodic sau care nu efectuează niciodată o testare Papanicolau.
Când se recomandă testarea
Screeningul pentru cancerul de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 25 de ani. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani ar trebui să facă un test primar HPV la fiecare 5 ani, susțin specialiștii. Dacă testarea HPV primară nu este disponibilă, screening-ul se poate face fie cu un co-test care combină un test HPV cu un test Papanicolaou (Papa) la fiecare 5 ani, fie doar un test Papanicolau la fiecare 3 ani.
Cel mai important lucru de reținut este că trebuie să te testezi în mod regulat, indiferent de testul pe care îl faci. Persoanele care au suferit o histerectomie totală (îndepărtarea uterului și a colului uterin) ar trebui să oprească screening-ul (cum ar fi testele Papanicolau și testele HPV), cu excepția cazului în care histerectomia a fost efectuată ca tratament pentru cancerul de col uterin sau precancer grav. Persoanele care au suferit o histerectomie fără îndepărtarea colului uterin (numită histerectomie supracervicală) ar trebui să continue screeningul cancerului de col uterin.
Persoanele care au fost vaccinate împotriva HPV ar trebui să urmeze în continuare aceste recomandări pentru grupele lor de vârstă. Unele femei cred că nu ar trebui să se mai testeze pentru cancerul de col uterin odată ce au încetat să mai aibă copii. Medicii atrag atenția că acesta este un mit și că ar trebuie să se testeze în continuare.
În mod frecvent, medicii nu mai recomandă testul Papanicolau femeilor care au depășit vârsta de 65 de ani. Însă, studii recente arată că femeile care nu și-au făcut deloc testul Papanicolau ar trebui să îl facă chiar dacă au depășit vârsta de 65 de ani.
De asemenea, și femeile care au depășit această vârstă, însă fac parte din categoria de risc crescut de cancer (sunt fumătoare ori au sistemul imunitar slăbit), ar trebui să își facă în mod regulat testul Papanicolau chiar dacă au trecut de perioada reproductivă.
Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția cu tipuri de HPV cu risc ridicat, în special HPV 16 și HPV 18. Cele mai multe infecții cu HPV dispar de la sine, dar se poate întâmpla ca în rândul multor persoane o infecție să poată persista ani de zile și să ducă la formarea de celule cervicale anormale. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot evolua spre cancer de col uterin.
Spre deosebire de testele Papanicolau, care caută celule anormale într-un eșantion de celule cervicale, un test HPV verifică celulele pentru prezența materialului genetic (ADN sau ARN) de la tipurile de HPV cu risc ridicat.
Multe țări au început trecerea la testarea HPV ca abordare principală a screening-ului cancerului de col uterin. Femeile care sunt pozitive pentru HPV trebuie să facă și teste de urmărire, care pot include un test Papanicolau sau colposcopie (inspecție vizuală a colului uterin) și o biopsie pentru a vedea cât de anormale sunt celulele și cât de mult din țesutul cervical este afectat.
Testele HPV sunt foarte bune pentru detectarea infecției cu virusul, însă statisticile arată că majoritatea femeilor de peste 65 de ani nu s-au testat niciodată. În schimb, majoritatea femeilor în vârstă au făcut teste Papanicolau pentru screening-ul de rutină a cancerului de col uterin.
De ce multe femei nu-și fac screening-ul cancerului de col uterin?
Lipsa de cunoștințe este principalul motiv pentru care femeile nu se testează. Cu toate acestea, testele Papanicolau sunt mai puțin eficiente la femeile în vârstă, în comparație cu femeile mai tinere, deoarece modificările fiziologice după menopauză fac mai dificil pentru medici să colecteze probe din zona colului uterin unde încep de obicei modificările celulare.
Întrucât există o limită superioară pentru testul Papanicolau, se poate presupune că femeile tinere sunt mai predispuse cancerului de col uterin, ceea ce este complet greșit. Cancerul de col uterin este mai des întâlnit în rândul femeilor vârstnice, nu în rândul tinerelor, potrivit statisticilor.
Așadar, testul Papanicolau este la fel de important și după împlinirea vârstei de 65 de ani. Cancerul de col uterin este mai periculos la femeile în vârstă, riscul de deces fiind mai mare în rândul acestora. Rata de mortalitate mărită este mai mare în rândul acestora și din cauză că boală este depistată în stadiu mai avansat, iar acest lucru se petrece din cauza lipsei screening-ului.
Experții spun că sunt necesare noi abordări pentru prevenirea cancerului de col uterin la femeile cu vârsta peste 65 de ani, deoarece persoanele de sex feminin de peste această vârstă continuă să fie diagnosticate cu această boală și să-și piardă viața din cauza acesteia. În Statele Unite ale Americii (SUA, de exemplu, femeile de 65 de ani și peste reprezintă mai mult de 20% din cazurile noi de cancer de col uterin și aproximativ 37% din decesele cauzate de boală.
Tratamentul pentru cancerul de col uterin la femeile de peste 65 de ani
Tratamentul pentru cancerul de col uterin la femeile de peste 65 de ani trebuie ales cu mare grijă, pentru că, în general, femeile în vârstă suferă de unele afecțiuni cronice care îngreunează tratamentul sau care măresc riscul de complicații. Intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia reprezintă metodele folosite în tratarea cancerului de col uterin. Întrucât medicii au tendința de a alege un tratament mai puțin agresiv pentru cancerul de col uterin la femeile vârstnice, șansele de vindecare la femeile în vârstă sunt mai mici decât la o femeie tânără, care poate fi supusă unui tratament foarte agresiv.
Potrivit specialiștilor, printre semnele care ar trebui să îngrijoreze femeile atunci când vine vorba despre cancerul de col uterin sunt sângerarea vaginală sau secrețiile anormale. Imediat ce se observă un asemenea simptom, este obligatoriu ca pacienta să meargă la medic pentru realizarea unei examinări amănunțite. Alte simptome pot fi: oboseala, greața sau scăderea în greutate.
Cum se face pregătirea pentru testul Babeș-Papanicolau
Pentru ca rezultatele să fie cat mai corecte, este indicat ca pacienta să se pregătească din timp pentru recoltarea probei:
- Testul Papanicolau ar trebui sa fie programat cel puțin la 5 zile după ce se încheie menstruația (această precauție nu mai este necesară la femeile care se află în perioada postmenopauză).
- Este indicat să se evite folosirea tampoanelor, a cremelor și a produselor cosmetice în zona vaginală, a lubrifianților sau a ovulelor cu 2-3 zile înainte de efectuarea recoltării.
- Este recomandat să nu se folosească dușul vaginal cu cel puțin 2-3 zile înainte de recoltarea probei.
- Contactul sexual ar trebui să fie evitat cu 2 zile înainte de recoltarea probei pentru testul Papanicolau.
Pentru recoltare, medicul ginecolog va folosi o spatulă cu care va lua, prin răzuire, o mostră de celule și de mucus de pe peretele părții inferioare a colului uterin. Proba recoltată va fi apoi trimisă spre laborator pentru analiză.
Medicul ginecolog este cel care interpretează rezultatele testului. Un frotiu în limite normale indică lipsa celulelor anormale. Rezultatul poate fi considerat negativ. Dacă testul Papanicolau făcut are acest rezultat, nu există necesitatea de realizare a altor analize.
Dacă rezultatul este frotiu atipic, acest lucru înseamnă că testul Papanicolau a identificat anomalii, însă nu este neapărat vorba despre cancer, poate fi vorba despre formațiuni precanceroase. Medicul va recomanda, în acest caz, efectuarea altor teste pentru clarificarea diagnosticului.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Value of a catch-up HPV test in women aged 65 and above: A Danish population-based nonrandomized intervention study”, PLoS Med. 2023 Jul. Mette Tranberg, Lone Kjeld Petersen et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10325045/
National Cancer Institute - Catch-Up HPV Testing May Help Prevent Cervical Cancer in Some Over Age 65
https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2023/catch-up-hpv-testing-older-women
American Cancer Society - The American Cancer Society Guidelines for the Prevention and Early Detection of Cervical Cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/cervical-cancer-screening-guidelines.html
Te-ar mai putea interesa și...