Cupa menstruală - de ce să o folosești?

O cupă menstruală este un tip de produs de igienă feminină reutilizabil. Este un recipient mic, flexibil, din cauciuc sau silicon, care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual.

Hai să descoperim împreună cum se utilizează corect, care sunt avantajele, beneficiile și contraindicațiile!

Cum se folosește o cupă menstruală

Dacă intenționezi să folosești o cupă menstruală, ar trebui mai întâi să discuți cu ginecologul. Deși poți cumpăra singură oricare dintre mărcile disponibile online sau în majoritatea magazinelor, va trebui mai întâi să afli de ce dimensiune ai nevoie. Majoritatea mărcilor de cupe menstruale vând versiuni mici și mari.

Cupele pot colecta mai mult sânge decât alte metode, determinând tot mai multe femei să le folosească, ca alternativă ecologică la tampoane. Și, în funcție de flux, poți purta o cupă timp de până la 12 ore.

Recomandările experților DOC

Pentru a afla dimensiunea potrivită a cupei menstruale, medicul tău ar trebui să ia în considerare:

•    vârsta ta
•    lungimea colului uterin
•    intensitatea fluxului de lichid menstrual
•    fermitatea și flexibilitatea cupei
•    capacitatea cupei
•    rezistența mușchilor pelvieni
•    dacă ai născut natural

Cupele menstruale mai mici sunt de obicei recomandate femeilor sub 30 de ani care nu au născut pe cale vaginală. Mărimi mai mari sunt adesea recomandate femeilor care au peste 30 de ani, au născut natural sau experimentează perioade menstruale mai dificile.

Prima folosire a unei cupe menstruale - reguli și recomandări

Când utilizezi o cupă menstruală pentru prima dată, te poți simți ușor inconfortabil. Dar lubrifierea cupei poate ajuta la ușurarea procesului de introducere. Înainte de a introduce cupa, umezește-o pe margine cu apă sau cu un lubrifiant pe bază de apă. O cupă menstruală umedă este mult mai ușor de inserat.

Dacă introduci ușor un tampon, ar trebui să îți fie relativ ușor să introduci și o cupă menstruală. Urmează acești pași:

•    Spală-te bine pe mâini
•    Aplică apă sau un lubrifiant pe bază de apă pe marginea cupei
•    Strânge cupa menstruală (vei vedea că este foarte flexibilă)
•    Introdu cupa cu marginea în sus, în vagin, așa cum ai face cu un tampon fără aplicator. Ar trebui să stea la câțiva centimetri sub colul uterin.
•    Odată ce cupa este în vagin, rotește-o și elibereaz-o din strânsoare. Ea va crea astfel o etanșare care oprește scurgerile.

Nu ar trebui să simți cupa menstruală dacă ai introdus-o. De asemenea, ar trebui să poți să te miști în voie și să faci activități de zi cu zi fără să-ți cadă sau să te jeneze. Dacă întâmpini probleme în introducerea cupei, discută cu medicul pentru a vedea unde greșești.

Când să scoți cupa menstruală

Poți purta o cupă menstruală timp de 6 până la 12 ore, în funcție de abundența fluxului. Aceasta înseamnă că poți folosi cupa pentru a fi pe deplin protejată peste noapte.

Ar trebui să scoți întotdeauna cupa menstruală la intervalul de 12 ore. Dacă se umple înainte de acest interval, va trebui să o golești pentru a evita scurgerile.

Pentru a scoate o cupă menstruală, urmează acești pași:

•    Spală-ți bine mâinile.
•    Poziționează degetul arătător și degetul mare în vagin. Trage ușor de tija cupei până poți ajunge la bază.
•    Strânge ușor baza și trage de ea în jos, cu atenție.
•    După ce a ieșit, golește cupa în chiuvetă sau toaletă.

Cupele menstruale refolosibile trebuie spălate și șterse înainte de a fi reintroduse în vagin. Cupa trebuie golită de cel puțin două ori pe zi.

Cupele menstruale reutilizabile sunt rezistente și pot fi folosite între 6 luni și 10 ani, cu o îngrijire adecvată. Aruncă cupele de unică folosință după îndepărtare.

Care sunt avantajele utilizării cupelor menstruale?

Multe femei aleg să folosească cupe menstruale deoarece:

•    Sunt prietenoase cu bugetul. Plătești un preț unic pentru o cupă menstruală reutilizabilă, spre deosebire de tampoane sau absorbante, care trebuie cumpărate lună de lună și care pot costa mai mult.
•    Cupele menstruale sunt mai sigure. Deoarece cupele menstruale colectează și nu absorb sângele, nu riști să faci sindromul șocului toxic, o infecție bacteriană rară, asociată cu utilizarea tamponului.
•    Cupele menstruale colectează mai mult sânge. O cupă menstruală poate colecta aproximativ 30 de ml de lichid menstrual. Tampoanele, pe de altă parte, pot absorbi până la o treime din această cantitate.
•    Sunt ecologice. Cupele menstruale refolosibile pot ține mult timp, ceea ce înseamnă că nu contribui la mai multe deșeuri pentru mediu.
•    Poți face sex. Cele mai multe cupe refolosibile trebuie scoase înainte de a face sex, dar cele moi, de unică folosință pot rămâne în interior în timpul momentelor intime. Nu numai că partenerul tău nu va simți cupa, dar nu va trebui să vă faceți griji în privința scurgerilor neplăcute.

Care sunt dezavantajele utilizării cupelor menstruale?

Cupele menstruale pot fi o opțiune accesibilă și ecologică, dar trebuie totuși să ții cont de câteva lucruri:

•    Îndepărtarea cupei poate fi problematică. S-ar putea să fii într-un loc sau într-o poziție care face dificilă sau incomodă scoaterea cupei. Asta înseamnă că este posibil să nu poți evita scurgerile care survin în timpul procesului.
•    Pot fi greu de inserat sau îndepărtat. Este posibil să constați că nu găsești unghiul potrivit atunci când pui cupa menstruală. Sau s-ar putea să îți fie greu să strângi baza, atunci când este plină cu lichid, pentru a trage cupa în jos și în afară.
•    Poate fi greu să găsești dimensiunea potrivită pentru tine. Cupele menstruale nu sunt unice, așa că este posibil să îți fie greu la început să găsești dimensiunea potrivită. Asta înseamnă că poate fi necesar să încerci câteva mărci înainte de a o găsi pe cea perfectă pentru tine și pentru vaginul tău.
•    Este posibil să fii alergică la materialul din care este confecționată. Cele mai multe cupe menstruale sunt fabricate din materiale fără latex, făcându-le o opțiune excelentă pentru persoanele cu alergii la acest material. Dar pentru unele femei, există riscul ca și materialul din silicon sau cauciuc să provoace o reacție alergică.
•    Poate provoca iritații vaginale. O cupă menstruală îți poate irita vaginul dacă  nu este curățată și îngrijită corespunzător. De asemenea, poate provoca disconfort dacă introduci cupa fără lubrifiere.
•    Poate exista un risc crescut de infecție. Spală foarte bine cupa menstruală. Clătește-o și las-o să se usuce. Nu refolosi o cupă menstruală de unică folosință. Spală bine mâinile înainte și după ce ai folosit cupa menstruală. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Menstrual cups vs. tampons: Things you might not know.

Periods products: Information about tampons, pads, and more


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0