Ce poți face înainte de culcare pentru a preveni bruxismul nocturn?

Bruxismul este termenul medical care descrie scrâșnitul din dinți. De regulă, medicul stomatolog este cel care depistează această problemă, din cauza efectelor asupra dinților și afectarea articulației temporo-mandibulare, însă și partenerul de viață sau persoana cu care dormi te poate atenționa în legătură cu scrâșnirea dinților în somn.

Bruxismul este o tulburare caracterizată prin scrâșnirea sau încleștarea dinților, care poate apărea atât în somn (bruxism nocturn), cât și în timpul stării de veghe (bruxism diurn). Această situație poate duce la diverse probleme dentare și de sănătate orală, precum și la disconfort muscular și articular. Poți dezvolta bruxism în copilărie sau ca adult. Se estimează că între 8 și 31% din populația lumii ar suferi de bruxism.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze și factori de risc bruxism

Cauzele bruxismului nocturn nu sunt cunoscute precis, dar această afecțiune a fost asociată cu mai mulți factori de risc:

  • Anxietate, stres, furie sau tensiune acumulată în timpul zilei;
  • Faptul că persoana este hiperactivă;
  • Malocluzia (alinierea incorectă a dinților de pe cele două arcade dentare);
  • Apneea în somn;
  • Refluxul gastric;
  • Efect secundar al unor tratamente medicamentoase recomandate de medicul psihiatru, precum antidepresivele;
  • Complicații ale bolii Parkinson.

Simptome asociate cu bruxismul

Simptomele bruxismului nocturn sunt următoarele:

  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare la nivelul feței;
  • Dureri de urechi;
  • Încordare musculară în zona umerilor
  • Încordarea maxilarului;
  • Măcinarea dinților, dar și sensibilitate dentară;
  • Dificultăți la deschiderea cavității bucale.

Netratat, bruxismul poate duce la tulburări de somn, leziuni dentare cum ar fi eroziunea dentară și dinți slăbiți sau crăpați și tulburarea articulației temporo-mandibulare.

Bruxismul poate avea consecințe grave

Încleștarea dinților din când în când este normală și, de obicei, nu provoacă probleme de sănătate, dar atunci când acest obicei se repetă zi de zi poate dăuna dinților și poate provoca alte probleme de sănătate orală. Scrâșnirea dinților în somn poate fi greu de depistat dacă persoana doarme singură, dacă nimeni nu a atenționat-o vreodată că scrâșnește. În general, copiii cu bruxism care au frați cu care dorm în aceeași cameră află de timpuriu că scrâșnesc în somn.

Bruxismul sever poate duce la dinți deteriorați, situație care necesită, în cele din urmă, aplicarea de coroane dentare, implanturi, canale radiculare sau proteze dentare. De asemenea, bruxismul poate deteriora maxilarul, poate duce la pierderea auzului și chiar poate schimba forma feței. 

Așadar, bruxismul poate părea o problemă minoră, însă consecințele sale pot fi cât se poate de serioase așa că, mai mult ca sigur, îți dorești să rezolvi această neplăcere. Poți face acest lucru creându-ți o rutină specială seara, înainte de culcare.

Ce poți face înainte de culcare pentru a preveni bruxismul nocturn?

Pentru a gestiona scrâșnirea dinților în somn poți lua anumite măsuri:

Renunță la substanțele excitante pentru creier

Cofeina este o substanță care stimulează activitatea cerebrală, dar care predispune și la anxietate, mai ales dacă este consumată seara, înainte de culcare. Evită deci băuturile pe bază de cofeină precum cafeaua, băuturile energizante, ceaiul verde, negru sau alb și ciocolata caldă, rezumându-te la cel mult o astfel de băutură în cursul dimineții.

Renunță la consumul de alcool

Specialiștii sunt de părere că există o legătură strânsă între consumul de alcool și bruxism, chiar dacă nu au fost făcute multe studii care să cerceteze această legătură. Dacă obișnuiești să bei alcool, încearcă să nu mai bei nimic câteva zile și vezi dacă îți influențează cumva bruxismul

Evită mestecarea unor obiecte pentru calmarea stărilor nervoase

Multe persoane au obiceiul fie să folosească gumă de mestecat, fie să ronțăie diverse obiecte, precum capacele pixurilor, pentru a face față stresului din timpul zilei. Acest obicei poate continua cu scrâșnirea dinților în somn, deci semnalează că e posibil să suferi de bruxism, așa că este indicat să ai în vedere acest aspect.

Apelează la exerciții de relaxare seara, înainte de culcare

Fie că practici pilates, yoga, faci meditație sau exerciții de respirație, citeși câteva pagini dintr-o carte în timp ce ai aprinsă o lampă de aromaterapie, orice activitate relaxantă te va ajuta să faci față stresului și va estompa tendința de a-ți scrâșni dinții în timpul nopții.

Ia în calcul exerciții speciale pentru relaxarea cavității bucale

Poziționează-ți limba între dinți și stai așa cât de mult poți tu. În această poziție, maxilarul este complet relaxat. Cu cât faci mai des acest exercițiu, cu atât va înțelege mai bine maxilarul tău cum este să fie relaxat, iar șansele să scrâșnești dinții în timpul nopții scad. Fă-ți un obicei din a pune în practică această metodă de relaxare în timpul zilei, fie că ești la locul de muncă, fie că ești acasă și gătești sau te uiți la televizor. 

Fă o baie caldă înainte de culcare

Apa caldă te poate ajuta să îți relaxezi mușchii maxilarului chiar înainte de somn. O altă soluție la îndemână ar fi să înmoi un prosop în apă caldă și să îl aplici pe maxilar.

Cum se tratează bruxismul la medic?

Tratamentul bruxismului implică o abordare multilaterală, având ca scop reducerea simptomelor, prevenirea deteriorării dentare și gestionarea cauzelor subiacente. Iată principalele strategii de tratament pentru bruxism:

Dispozitive orale 

Medicul stomatolog este cel în măsură să îți recomande o gutieră potrivită pentru tine, care te va împiedica să îți scrâșnești dinții în timpul nopții. Gutiera (un dispozitiv de silicon transparent care se pune pe dinți cam ca o proteză de box) trebuie purtată în fiecare noapte. Odată ce te obișnuiești cu aceasta, e posibil ca tendința de a scrâșni dinții să dispară definitiv după o vreme.

Dacă dentistul decide că o gutieră este necesară, se va lua o amprentă a dinților. Acest lucru poate fi realizat fie cu materiale tradiționale de amprentare (pastă sau gel dentar), fie cu tehnologia modernă de scanare digitală. Amprentele sunt utilizate pentru a crea un model exact al dinților tăi, care va fi folosit pentru fabricarea gutierei personalizate. Gutiera este fabricată pentru a se potrivi perfect pe dinții pacientului, asigurând un confort maxim și protecție eficientă pentru scrâșnirea dinților în somn. Dentistul îți va oferi instrucțiuni detaliate despre cum să folosești și să îngrijești gutiera.

Medicație

Pentru persoanele cu bruxism pot fi prescrise relaxante musculare, pentru utilizare pe termen scurt, în special dacă bruxismul provoacă dureri severe sau tulburări de somn. În cazurile în care bruxismul este asociat cu tulburări de anxietate sau depresie, medicamentele antidepresive sau anxiolitice pot fi de ajutor. În cazurile severe, injecțiile cu toxină botulinică pot fi folosite pentru a relaxa mușchii maxilarului și a reduce scrâșnirea.

Diazepamul este un medicament din clasa benzodiazepinelor, utilizat pentru proprietățile sale anxiolitice și relaxante musculare. De obicei, se administrează în doze mici înainte de culcare, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor în timpul somnului. Clonazepam este, de asemenea, o benzodiazepină, utilizată frecvent pentru tratamentul tulburărilor de anxietate și ca relaxant muscular. Ciclobenzaprina este un relaxant muscular utilizat pentru a trata spasmele musculare și disconfortul asociat.

Relaxantele musculare pot avea efecte secundare semnificative, inclusiv somnolență și potențial de dependență, deci monitorizarea atentă și ajustarea dozei sunt esențiale. În general, aceste medicamente sunt recomandate pentru utilizare pe termen scurt, deoarece utilizarea pe termen lung poate duce la dependență și alte complicații.

Corecția dentară

Dacă bruxismul este cauzat de o malocluzie dentară, tratamentele ortodontice, cum ar fi aparatele dentare, pot corecta aliniamentul dinților. În cazurile în care dinții au fost deteriorați, medicul dentist poate recomanda fațete dentare, coroane sau alte proceduri pentru a repara dinții afectați.

Monitorizare și urmărire

Prin combinarea acestor metode, pacienții cu bruxism pot reduce simptomele și preveni deteriorarea dentară. Consultările periodice cu medicul dentist sunt esențiale pentru monitorizarea uzurii dentare și ajustarea tratamentului, dacă este necesar. 

Poate fi prevenit bruxismul?

Prevenirea bruxismului poate fi dificilă, deoarece, cum spuneam, cauzele sale nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, anumite măsuri preventive și modificări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a bruxismului sau la minimizarea severității acestuia odată diagnosticat:

  • Practicarea unor tehnici de relaxare pentru a reduce stresul și tensiunea; terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta la gestionarea stresului, anxietății și altor probleme emoționale care pot contribui la bruxism
  • Limitarea consumului de băuturi cofeinizate, cum ar fi cafeaua, ceaiul verde, negru, alb și băuturile energizante, în special în a doua parte a zilei
  • Reducerea sau eliminarea fumatului și a consumului de alcool, cu atât mai mult în apropiere de ora de culcare
  • Menținerea unui program regulat de somn, cu mers la culcare și trezit la aceleași ore în fiecare zi
  • Vizite regulate la dentist pentru a detecta precoce semnele de bruxism și a contribui la prevenirea deteriorării dentare
  • Practicarea exercițiilor de întindere și relaxare a mușchilor maxilarului pentru a reduce tensiunea
  • Masajul regulat al mușchilor maxilarului, deoarece poate ajuta la scăderea tensiunii acestora
  • Evitarea mestecatului gumei de mestecat, pixurilor sau a altor obiecte care pot pune stres pe dinți și maxilar
  • Evitarea consumului des de alimente foarte dure care pot pune stres suplimentar pe dinți și maxilar
  • Corectarea problemelor de aliniere dentară sau a altor probleme dentare    

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Bruxism (Teeth Grinding)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10955-teeth-grinding-bruxism
Cedars Sinai - Teeth Grinding: Causes, Treatments and Consequences 
https://www.cedars-sinai.org/blog/teeth-grinding.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0