Tratamentul steatozei hepatice la copii

Boala ficatului gras non-alcoolic este recunoscuta, in prezent, ca principala forma de boala hepatica cronica la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani, precum si cea mai comuna cauza a cresterilor persistente si inexplicabile ale transaminazelor hepatice.

Obezitatea si stilul de viata sedentar, asociate cu predispozitia genetica, duc la dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic la copii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalii factori de risc in dezvoltarea steatozei hepatice la copii sunt urmatorii:

  • Obezitatea,
  • Rezistenta la insulina,
  • Hipertrigliceridemia.

Simptome steatoza hepatica la copii

La copii, de cele mai multe ori boala de ficat gras este asimptomatica, insa atunci cand afectiunea hepatica se manifesta, simptomele resimtite sunt urmatoarele:

  • Oboseala accentuata,
  • Stare de rau general,
  • Dureri abdominale persistente.


In general, steatoza hepatica este diagnosticata la copii in urma unui control de rutina ori a unui control menit sa depisteze cauza durerilor abdominale recurente. Ecografia abdominala va fi folosita, insa, in unele cazuri, este necesara si biopsia hepatica (n.r. recoltarea de tesut hepatic, in vederea analizarii microscopice in laborator).

Tratament steatoza hepatica la copii

Imediat dupa stabilirea diagnosticului de steatoza hepatica, pacientul trebuie sa faca tot posibilul pentru a reduce grasimile de la nivelul ficatului, pentru a preveni inrautatirea situatiei ficatului, dar si aparitia complicatiilor.

Obiectivul general al medicilor este imbunatatirea calitatii vietii copilului, reducerea riscurilor cardiovasculare si, pe termen lung, scaderea morbiditatii si mortalitatii hepatice.

Deoarece majoritatea pacientilor cu NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease sau boala de ficat gras non-alcoolic) pediatrica sunt obezi, scaderea in greutate este primul pas.

Reducerea cu 20% a greutatii corporale pe o perioada de 12 luni a determinat o imbunatatire a ALT (alaninaminotransferaza) si a steatozei evidentiata ecografic la majoritatea copiilor cu ficat gras.

Dieta si activitatea fizica reduc aminotransferazele si imbunatatesc aspectul steatozei si inflamatiei hepatice (aspectul histologic), dar nu au fost demonstrate efectele asupra fibrozei la copiii cu steatoza hepatica. Prin urmare, modificarea stilului de viata ar trebui sa fie prima linie de tratament.

Un medic nutritionist si un antrenor de sport pot fi de mare ajutor copiilor care sufera de steatoza hepatica si se straduiesc sa ajunga la o greutate normala, reducand totodata depozitele de grasime de la nivelul ficatului.

De asemenea, si un psiholog sau terapeut poate ajuta copilul sa inteleaga mai bine situatia in care se afla, sa isi accepte boala si sa fie dispus sa o trateze cu mai multa seriozitate.

Administrarea antidiabeticelor orale nu ofera beneficiu la copiii cu ficat gras.

Administrarea vitaminei E aduce beneficii histologiei hepatice, dar necesita studii pentru a fi recomandata la copiii cu boala ficatului gras non-alcoolic.

In prezent, nu exista tratament farmacologic aprobat pentru tratamentul bolii ficatului gras la copiii.

Se poate folosi, insa, tratament medicamentos pentru reducerea factorilor care contribuie la acumularea grasimilor la nivelul ficatului – hipertrigliceridemia. Medicul gastroenterolog este in masura sa recomande tratamentul cel mai potrivit fiecarui pacienti in parte, in functie de varsta sa, precum si de severitatea steatozei si de afectiunile asociate.

 

 

Dieta recomandata in tratarea steatozei hepatice pediatrice

Copiii care sufera de steatoza hepatica trebuie sa isi schimbe alimentatia, mai ales daca sufera de obezitate. Scaderea in greutate trebuie sa fie, in cazul acestora, treptata.

Se recomanda in mod deosebit limitarea consumului urmatoarelor alimente:

  • Prajeli,
  • Alimente procesate,
  • Dulciuri, produse de patiserie,
  • Bauturi care contin zahar,
  • Alimentele de tip fast-food.


Pe de alta parte, trebuie incurajat consumul de:

  • Cereale integrale,
  • Legume,
  • Fructe (in cantitati limitate intrucat contin fructoza, care se poate transforma in grasimi),
  • Proteine de calitate.

Steatoza hepatica poate cauza, in timp, daune serioase la nivelul ficatului, de aceea e important sa fie combatuta cat mai devreme. Fibroza hepatica apare atunci cand se acumuleaza tesut cicatricial si acesta ajunge sa il inlocuiasca pe cel sanatos.  

(Ghidul Asociatiei Americane de Gastroenterologie si Ghidul EASL, Asociatia Europeana pentru Studiul Ficatului).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0