Totul despre vitamina D si eczemele la copii

Se pare că vitamina D ușurează simptomele dermatitei atopice (numită și eczemă), la copii, potrivit unor noi cercetări¹.

Dermatita atopică, o afecțiune des întâlnită

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii, cronică și recidivantă, cu erupții intermitente și efecte debilitante asupra calității vieții pacientului. Este cea mai frecventă afecțiune a pielii la copii, afectând aproximativ 15% până la 20% dintre copii la nivel mondial.

Dermatita atopică se distinge clinic prin prurit, plăci eczematoase și o barieră epidermică defectă. Patologia eczemei nu este înțeleasă în totalitate. Aceasta implică o interacțiune complexă a disfuncțiilor răspunsului imun, factorilor genetici și de mediu.

În prezent, tratamentele convenționale pentru dermatita atopică includ agenți imunomodulatori, cum ar fi steroizii topici și / sau orali și inhibitorii de calcineurină topici. Gestionarea eczemei poate fi dificil de realizat la unii pacienți; acest lucru sugerează prezența altor factori asociați. 

Rezultatele obținute atât în studiile clinice, cât și în cele observaționale au arătat că lipsa de vitamina D poate fi un factor care trebuie luat în considerare în fiziopatologia dermatitei atopice. Există un interes crescând pentru rolul posibil al acestei carențe în dezvoltarea eczemei. A fost documentată agravarea dermatitei atopice în timpul iernii, în special în țările cu mai puțin soare sau deloc în această perioadă. În plus, polimorfismele genetice ale receptorului vitaminei D au fost identificate drept factori care contribiie la dezvoltarea eczemei.

O metaanaliză recentă a unor studii intervenționale a documentat că suplimentarea cu vitamina D a fost legată de reducerea relevantă clinic a severității dermatitei atopice atât la pacienții adulți, cât și la copii. Totuși, rezultatele acestei analize trebuie interpretate cu precauție în special pentru copii, din cauza prezenței unor limitări.

În primul rând, analiza a inclus un singur studiu controlat randomizat, cu mărimea eșantionului foarte limitată în grupul de vârstă de la 1 la 18 ani. O altă limitare notabilă este că populația de pacienți cu eczemă implicată în această analiză a constat în cea mai mare parte din oameni cu o formă ușoară și moderată a afecțiunii, cu foarte puține cazuri severe. Prin urmare, rezultatele nu ar putea fi generalizate la pacienții copii și adolescenți cu dermatită atopică severă.

Administrarea de vitamina D poate ușura simptomele eczemei

Studiul de față, desfășurat de-a lungul a trei luni, a inclus pacienți cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, cu un diagnostic de dermatită atopică severă. Motivele excluderii din studiu au fost tulburări grave ale pielii, altele decât eczema, administrarea de corticosteroizi sistemici sau medicamente antiinflamatoare, suplimentarea prealabilă a vitaminei D, administrarea de antibiotice orale sau topice sau inhibitori de calcineurină topici timp de cel puțin o săptămână înainte de înscriere, o problemă cunoscută de absorbție a intestinului, prezență de infecție activă a pielii la momentul inițial și orice boală hepatică și / sau renală cunoscută.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul cu vitamina D 1600 UI / zi și unul cu placebo. Limita superioară tolerabilă, definită ca fiind cel mai înalt nivel de aport zilnic de vitamina D, care este sigură pentru populația generală, este de 3000 UI / zi la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani și 4000 UI / zi la adolescenți și adulți.

Datele din studiile clinice au indicat faptul că suplimentarea zilnică cu doza de 1600 UI / zi are ca rezultat o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a severității dermatitei atopice. Anchetatorii au obținut și un istoric alimentar al fiecărui participant la intrarea în studiu, cu atenție la sursele potențiale de vitamina D, astfel încât nu au existat diferențe semnificative de grup, iar dietele au fost stabile în timpul studiului. 

În conformitate cu rezultatele prezentului studiu, suplimentul de vitamina D orală a redus colonizarea pielii cu S. aureus și a demonstrat îmbunătățirea clinică la copiii cu eczeme moderate. În mod similar, s-a demonstrat că suplimentarea orală cu vitamina D ușurează simptomele dermatitei atopice pe timp de iarnă. De asemenea, suplimentul zilnic de vitamina D pe cale orală ar putea oferi îmbunătățiri clinice la copiii cu dermatită atopică severă.

Sunt necesare mai multe investigații pentru a releva factorii asociați cu rezultate clinice superioare la unii pacienți suplimentați. Cercetătorii sugerează că ar fi indicate studii multicentrice suplimentare cu eșantioane mai mari de populație etnică diversă pentru a valida beneficiul potențial al vitaminei D asupra rezultatelor clinice ale eczemei pediatrice severe. De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă impactul pozitiv al suplimentării ar fi menținut la copiii cu eczeme severe apărute în perioada iernii.

De ce este necesar un aport suficient de vitamina D?

Din cauza modificărilor stilului de viață și a utilizării protecției solare, majoritatea populației prezintă semne de deficit de vitamina D. Vitamina D contribuie la asigurarea faptului că organismul absoarbe și reține calciul și fosforul, ambele critice pentru construirea oaselor. Un deficit de vitamina D poate duce la rahitism și poate crește riscul fracturilor osoase la copiii mai mari, adolescenți și adulți.

Creșterea cantității recomandate de vitamina D de care au nevoie copiii în fiecare zi este rezultatul unor noi dovezi care arată beneficiile sale pentru sănătate pe toată durata vieții. Suplimentarea este importantă, deoarece majoritatea copiilor nu vor primi suficientă vitamină D numai prin dietă. E bine, totuși, ca părinții să se asigure că dieta copilului conține suficiente alimente bogate în vitamina D, cum ar fi somonul și tonul, ouăle și alimente fortificate cu vitamina D, cum ar fi unele cereale integrale. Suplimentele sunt un alt mod de a ajuta copiii să obțină suficientă vitamina D în fiecare zi. 

Copiii alăptați și alăptați parțial trebuie suplimentați cu 400 UI pe zi de vitamina D, începând din primele zile de viață. Toți sugarii care nu sunt alăptați, precum și copiii mai mari ar trebui să primească un supliment de vitamina D de 400 UI pe zi. Adolescenții care nu își iau 600 UI de vitamina D pe zi din alimentație ar trebui să primească un supliment care conține acea cantitate. Copiii cu risc crescut de deficit de vitamina D, cum ar fi cei care au anumite boli cronice, cum ar fi fibroza chistică, pot avea nevoie de doze mai mari de vitamina D.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Farmacological Society - The impact of vitamin D supplementation as an adjuvant therapy on clinical outcomes in patients with severe atopic dermatitis: A randomized controlled trial
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/prp2.679
1. Studiul „The impact of vitamin D supplementation as an adjuvant therapy on clinical outcomes in patients with severe atopic dermatitis: A randomized controlled trial”, apărut în Pharmacol Res Perspect. 2020; 8:e00679. https://doi.org/10.1002/prp2.679, autori: Noha O. Mansour et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0