Suplimente care ajuta copiii la examene
Suplimente care ajuta copiii la examene
Suplimente care ajuta copiii la examene
Înainte de examene, dar și în perioada acestora, copiii pot fi copleșiți de stres, emoții și neliniște, care le pot afecta capacitatea de concentrare și puterea de învățare. Îți poți ajuta copilul, administrându-i suplimente pe bază de vitamine și minerale, care îi pot oferi celui mic sprijinul de care are nevoie pentru a face față cu bine acestei perioade.
Nu există vitamine care să îți îmbunătățească spontan memoria și care să sporească subit puterea de concentrare, există însă vitamine și nutrienți care, administrate pentru o perioadă îndelungată, au un efect benefic și susțin buna funcționare a creierului. Așadar, este bine să îi oferi copilului suplimentele cu câteva săptămâni înainte de examene, nu în ultimul moment, dacă vrei că acesta să se bucure de efectele benefice ale suplimentelor.
Iată care sunt suplimentele care ajută copiii la examene!
Vitamina E
Vitamina E este un puternic antioxidant, care este eficient chiar și în combaterea tulburărilor de memorie la pacienții diagnosticați cu Alzheimer. Această vitamină protejează centrii nervoși, împiedicând stresul oxidativ să aibă efecte nedorite asupra acestora. Așadar, informația poate fi întipărită mai ușor în minte, acolo unde va rămâne pentru o perioadă îndelungată. În ceea ce privește doza recomandată, cel mai bine este să apelezi la ajutorul medicului copilului pentru a stabili cantitatea de care acesta are nevoie.
Acizi grași Omega-3
Acești acizi grași cresc volumul creierului și protejează sănătatea inimii. Totodată, acizii grași Omega-3 îmbunătățesc memoria, dar oferă și un plus de energie organismului. Studiile făcute în domeniu în ultimii ani au dovedit faptul că elevii care au o dietă bogată în acizi grași Omega-3 au rezultate mai bune la școală, comparativ cu elevii care nu consumă suficienți acizi grași de acest tip.
Omega-3 formează depozite în creier în prima parte a vieții. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de acizi grași Omega-3 determină apariția pierderilor de memorie și a degradării neuronale. Specialiștii susțin că suplimentele cu un conținut redus de acizi grași Omega-3 sunt mai eficiente decât suplimentele cu un conținut bogat. Apelează la ajutorul medicului celui mic pentru stabilirea dozei potrivite.
Acidul folic
Compelxul de vitamine B este renumit pentru energia, starea de alertă și concentrarea pe care o oferă. Acidul folic, adică vitamina B9, asigură buna oxigenare a organismului și combate astfel oboseala specifică perioadelor stresante precum sesiunile de examene. Acidul folic este una dintre vitaminele responsabile pentru “aducerea aminte”, așa că este esențial ca micuții, dar și marii școlari să nu aibă deficit de acid folic, mai ales în perioadele în care au examene.
Vitamina B12
Studiile sugerează că vitamina B12 poate crește concentrarea mentală, reduce stresul și poate îmbunătăți capacitatea de memorare. Un studiu din 2020 arată că vitamina B12 ar putea îmbunătăți nivelul de atenție la copiii cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) 1.
Vitamina C
Vitamina C ajută chiar și copiii care suferă de ADHD să își mențină concentrarea. Asta pentru că această vitamină contribuie la producerea noradrenalinei, un neurotransmițător important atunci când vine vorba despre atenție și receptivitate. Medicul este cel în măsură să recomande doza potrivită pentru copilul tău.
Lecitina
Cel mai cunoscut supliment pentru o memorie mai bună este lecitina. Lecitina este termenul care descrie o substanță uleioasă care se regăsește în țesuturile plantelor, animalelor și oamenilor. Această substanță conține trigliceride, acizi grași, glicerină, colină și alte substanțe importante. Substanțele care se regăsesc în lecitină asigură o mai bună funcționare a creierului, îmbunătățind memoria. Lecitina este folosită chiar și în tratarea tulburărilor de memorie ce apar din cauza demențelor.
Suplimentele pe bază de lecitină sunt considerate sigure și pentru copii, însă medicul este cel care ar trebui să îți recomande un asemenea supliment, precum și doza potrivită.
Fier
Fierul este un nutrient-cheie în timpul copilăriei, iar adolescenții au un necesar mare de acest mineral, în special fetele, din cauza pierderii de sânge în timpul menstruației. 40% dintre fetele adolescente au o deficiență de fier, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de energie, dureri de cap și lipsă de concentrare, printre alte simptome, care, evident, pot afecta învățarea. Deficiența de fier este, de asemenea, cunoscută pentru că poate perturba nivelurile de neurotransmițători din creier. Pe lângă suplimentele de fier recomandate de medic, poți să-i oferi adolescentului tău alimente bogate în fier, cum ar fi ouă, legume cu frunze de culoare verde închis, leguminoase, inclusiv fasole și linte, semințe de dovleac, migdale și carne.
Colina
Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, dar foarte important, având ca funcție principală producerea neurotransmițătorului acetilcolină, esențial pentru învățare, memorie și reglare emoțională. Printre alimentele bogate în colină se numără semințele de floarea-soarelui, ouăle, ficatul, cerealele integrale, lactatele și untul de arahide.
Magneziu
Magneziul este un mineral esențial pentru învățare, somn odihnitor, producerea de energie și stare de spirit pozitivă. Din păcate, nivelurile noastre de acest mineral important sunt scăzute atunci când suntem stresați, așa că este deosebit de important în timpul sesiunilor de examene să apelăm la surse bogate de alimente în magneziu. Legumele cu frunze verzi, avocado, nucile și semințele, cereale integrale, precum ovăzul și quinoa, și leguminoasele, cum sunt năutul și fasolea au magneziu în compoziție. Așa că apelează la aceste alimente în perioada examenelor.
O cercetare din 2020 a arătat că suplimentarea cu magneziu a îmbunătățit atenția și performanța academică la studenții cu dificultăți de învățare2. Discută cu medicul de familie și despre doza recomandă de magneziu în cazul adolescentului tău.
Creatina
Creatina (acidul metil-guanidin-acetic) este un compus natural asemănător aminoacizilor care sunt produși endogen în corpul uman și consumate exogen din surse alimentare, cum ar fi carnea roșie și fructele de mare. Creatina este stocată în principal în țesutul muscular scheletic (~95% din totalul rezervelor), mai ales sub formă de fosfocreatina, care funcționează ca o sursă de energie printr-o reacție enzimatică 3. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în publicația Nutrients, suplimentarea cu creatină a îmbunătățit rezervele de energie ale creierului, flexibilitatea cognitivă și memoria verbală la adulții tineri sănătoși. Se crede că administrarea de creatină poate ajuta la creșterea rezistenței mentale și la concentrare pentru perioade prelungite de timp 4.
Creatina nu este doar unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din punct de vedere al performanței, dar există și dovezi puternice care susțin utilizarea sa în medii clinice pentru o varietate de pacienți. Cu toate acestea, utilizarea creatinei în rândul copiilor și adolescenților rămâne încă oarecum controversată. În timp ce rațiunea fiziologică privind un beneficiu ergogenic la adolescenți este similară cu cea observată la adulți, lipsa studiilor controlate randomizate și a datelor clinice care susțin siguranța protocoalelor de suplimentare a creatininei în rândul populațiilor de adolescenți a dus la ezitare cu privire la recomandarea sa pe scară largă din partea unor practicieni. De aceea, discută cu medicul dacă creatinina este potrivită sau nu pentru copilul tău.
Vitamina D
Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de vitamina soarelui, este bine cunoscută pentru susținerea sistemului imunitar, care este deosebit de important în timpul perioadei de examene pentru a fi protejat de viruși și infecții. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de anxietate, imunitate scăzută și dispoziție proastă.
Suplimente periculoase pe care copiii ar trebui să le evite
Există o serie de suplimente și de medicamente care pot ajuta la creșterea concentrației în timpul sesiunilor de examene, dar pot avea efecte secundare periculoase dacă sunt administrate fără prescripție medicală. De exemplu, clorhidratul de metilfenidat este adesea prescris copiilor cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pentru a-i ajuta să se concentreze. Cu toate acestea, dacă este administrat fără recomandarea medicului, poate provoca insomnie, dureri de cap, greață și alte reacții adverse.
În mod similar, nicotina, care se găsește în tutun, poate crește, de asemenea, puterea de concentrare, dar poate duce la riscuri pentru sănătate, cum ar fi cancerul și bolile respiratorii, dacă este utilizată în mod regulat. Unii adolescenți fumează sau iau marijuana pentru a-și spori concentrarea în timp ce învață, ceea ce nu este doar riscant pentru sănătatea lor, ci poate duce și la dependență și probleme grave de comportament.
Părinții ar trebui să fie conștienți de riscurile acestor substanțe și să se asigure că copiii lor nu le iau fără să discute mai întâi cu un medic. Potrivit unui studiu mai vechi, există un risc potențial de utilizare excesivă a suplimentelor care ajută la concentrarea asupra studiului la studenții cu ADHD, deoarece poate duce la dependență. Mai mult, se știe deja că, deși nicotina poate ajuta la concentrare, există riscuri pentru sănătate pe termen lung asociate cu utilizarea acesteia.
Este important să discuți cu copilul tău că nu ar trebui să ia suplimente sau medicamente, inclusiv vitamine și minerale, fără a discuta mai întâi cu medicul. Ca părinte, trebuie să fii conștient de potențialele efecte secundare ale luării anumitor suplimente. Unele vitamine și minerale pot oferi câteva beneficii pentru sănătate, dar există, de asemenea, riscul ca acestea să nu fie indicate. Înainte de a administra orice supliment copilului, discută mai întâi cu medicul pediatru.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Maternal serum Vitamin B12 and offspring attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)”, Eur Child Adolesc Psychiatry. 2021, Andre Sourander, Sanju Silwal, Subina Upadhyaya, Heljä-Marja Surcel, Susanna Hinkka-Yli-Salomäki, Ian W. McKeague, Keely Cheslack-Postava, Alan S. Brown
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8359793/
2 Studiul „Effect of Vitamin D and Magnesium Supplementation on Behavior Problems in Children with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder”, Int J Prev Med. 2020, Mostafa Hemamy, Motahar Heidari-Beni, Gholamreza Askari, Mojgan Karahmadi,Mohammadreza Maracy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011463/
3 Studiul „Creatine Supplementation in Children and Adolescents”, Nutrients. 2021 Feb, Andrew R. Jagim, Chad M. Kerksick
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7922146/
4 Studiul „Creatine Supplementation and Brain Health”, Nutrients. 2021 Feb; Hamilton Roschel, Bruno Gualano, Sergej M. Ostojic, Eric S. Rawson
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7916590/
Te-ar mai putea interesa și...